Persoon

Delarue, Remi

ID
1796
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1796

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis van 1926

Watermolenstraat 43 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1926, naar ontwerp van Delarue (?), huidige toestand enigszins afwijkend van bouwplan. Gecementeerde lijstgevel doorbroken door dakvenster met trapgevel.


Eenheidsbebouwing van 1932

Vredelaan 60-66 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van 1932 naar ontwerp van Remi Delarue, omschreven als "vierdubbele villa" in art deco, zie metselverbanden, doorgetrokken bow windows, fronton, veelhoekige vensters; inmiddels nieuwe ramen zonder kleine roedeverdeling.


Jongensschool

Pladijsstraat 276 (Deerlijk)
Voormalige jongensschool opschrift van portaal, nu deel van de Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. In 1878 wordt een gemeenteschool voor meisjes met bijhorende onderwijzerswoning gebouwd in het gehucht Sint-Lodewijk (Pladijshoek) in opdracht van de gemeente. In 1949 worden de oude klassen afgebroken en wordt een poortgebouw en een dwarse klassenvleugel van twee bouwlagen opgetrokken. Rechts ervan, dieper in gelegen klassenvleugel van twee bouwlagen onder schilddak.


Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1927

Roggelaan 48 (Kortrijk)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1927 naar ontwerp van Remi Delarue (Anzegem). Neogotisch bedehuisje op kruisvormige plattegrond met polygonale apsis.


Kerk Heilige Theresia van het kind Jezus

Vichtsesteenweg (Anzegem)
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1939-1940 naar ontwerp van Remi Delarue (Anzegem). De plattegrond ontvouwt: schip van drie traveeën, transept van één travee met rechte sluiting, koor met halfronde sluiting. Deels ingewerkte toren op noordwestelijke hoek.


Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
In oorsprong romaans kerkje uit de 12de-13de eeuw met vierkante kruisingstoren uit midden 13de eeuw en verhoogd in de 14de eeuw. In de 15de-16de eeuw werd de kerk uitgebreid met een rechthoekig koor. In 1775 grondig verbouwd tot neoclassicistische kerk met behoud van de romaanse kruisingstoren en het gotische koor. Omliggend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur van 1886 met ingewerkte ommegangkapellen.


Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


Villa in cottagestijl en weverij

Elzelestraat 129 (Ronse)
Achterin liggende villa in cottagestijl, gebouwd in 1930 in opdracht van de industrieel G. Mas-Vandenhende naar ontwerp van architect R. Delarue (zie bouwplan) met voormalige achterliggende mechanische weverij reikend tot de spoorweg onder pannen sheddaken, opgericht volgens bouwplan van 1923, uitgebreid met een ververij in 1929.


Vlashandelaarswoning met vlasschuur

Oostrozebeeksestraat 149 (Wielsbeke)
Woning met vlasschuur, respectievelijk in 1939 en 1948 gebouwd door vlashandelaar Remi Tack – Deleersnijder naar ontwerp van architect Remi Delarue uit Anzegem.


Vlasschuur met gevelniskapel

Kanaalweg 13, Meulebeeksestraat (Wielsbeke)
Vlasschuur met gevelkapel, volgens kadaster in 1948 gebouwd door René Vande Kerckhove – Debeuf, vlashandelaar uit Oostrozebeke, vijf jaar later naar achter toe uitgebreid. Het gemeentearchief bewaart een ontwerp voor de vlasschuur uit 1947 opgemaakt door architect Remi Delarue. De gevelkapel was nog niet op het ontwerp afgebeeld.


Windmolen Ter Klare

Beerbosstraat 22 (Zwevegem)
De stenen korenwindmolen Ter Klare werd in 1923 heropgebouwd. De molen gaat terug op een grondzeiler van 1848, die zelf een 18de-eeuwse staakmolen op een naburig perceel verving. Ingeplant op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 meter boven de zeespiegel.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Delarue [online], https://id.erfgoed.net/personen/1796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.