Persoon

Delrue, Albert

ID
1824
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1824

Beschrijving

Antwerps architect, zoon van Ferdinandus Josephus Delrue, een marmerhandelaar geboren in Beaumont (Henegouwen). Werkzaam in de laatste twee decennia van de 19de eeuw. Bouwt burgerhuizen op het Zuid, in de stationsbuurt en op Zurenborg. Neoclassicisme en eclecticisme.

  • Info Marcel Windey (2016).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

De Coninckplein 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, samen met het aanpalende De Coninckplein 20 gebouwd in opdracht van de kledinghandelaar Joseph Hubert Kockx, naar een ontwerp door de architect Albert Delrue uit 1881.


Eclectisch burgerhuis

Tolstraat 73 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd in 1883 ontworpen door architect Albert Delrue in opdracht van schilder en decorateur Ed. Verhulst, op dat moment wonende in de Keizerstraat 35.


Eclectische burgerwoningen

Kleinebeerstraat 19, 25-27 (Antwerpen)
Het ontwerp van de nummers 19 en 25 werd in de jaren 1880 getekend door architect Albert Delrue. Nummer 25 kreeg een grondige aanpassing van de gevel in 1924. De aansluitende woning op nummer 27 dateert van de jaren 1890, maar architect H. Van Gastel nam het originele ontwerp van nummer 25 over.


Ensemble De Schorpioen

Dolfijnstraat 45-49, Schorpioenstraat 22-24 (Antwerpen)
Het opvallende ensemble is een ontwerp uit 1892 van Albert Delrue, dat hij tekende in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


In den Arend

Van Arteveldestraat 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de kledinghandelaar Jos Hubert Kockx, naar een ontwerp door de architect Albert Delrue uit 1879. Vormt een ensemble met het aanpalende "Jacob van Artevelde".


Jacob van Artevelde

Van Arteveldestraat 62 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de kledinghandelaar Joseph Hubert Kockx, naar een ontwerp door de architect Albert Delrue uit 1880, met een beeld boven het portaal uit 1881. Vormt een ensemble met het aanpalende "In den Arend".


Neoclassicistisch ensemble

Ramstraat 10-14 (Antwerpen)
Architect Albert Delrue, een architect die zelf woont op Zurenborg in de Kleinebeerstraat, ontwerpt in 1890 een klein ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen in opdracht van “Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Neoclassicistisch ensemble

Dolfijnstraat 27-29 (Antwerpen)
Samen met het aangepaste huis op nummer 25 vormen deze twee neoclassicistische burgerhuizen een ensemble dat architect Albert Delrue in 1891 ontwierp voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neogotisch burgerhuis

De Coninckplein 20 (Antwerpen)
Neogotisch burgerhuis, samen met het aanpalende De Coninckplein 18 gebouwd in opdracht van de kledinghandelaar Joseph Hubert Kockx, naar een ontwerp door de architect Albert Delrue uit 1881.


Winkel

Kleinebeerstraat 29 (Antwerpen)
Deze woning met rijk stucwerkdecor met bijenkorf in het fries werd in 1891 ontworpen door architect Albert Delrue voor bakker Philips-Thysmans, wonende in de Kleinebeerstraat 37.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Delrue [online], https://id.erfgoed.net/personen/1824 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.