Persoon

Demeere, Joseph Adolphe

ID
1839
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1839

Beschrijving

Joseph Adolphe Demeere (Kortrijk, 1868 – 1947) was in stadsdienst van 1 juli 1884 en 30 april 1936, eerst als bediende, vervolgens als technisch bediende en tenslotte als stadsarchitect.

Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Apothekerswoning

Doorniksestraat 22 (Kortrijk)
Diephuis gedateerd 1908 zie cartouche, naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere en gebouwd in opdracht van apotheker E. De Boey. In 1935 werden de muuropeningen op de begane grond gewijzigd. Zowel qua materiaalgebruik, als ornamentiek aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Verankerde bakstenen trapgevel, waarvan de top bekroond door een"koperen hert" verwijzend naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.


Burgerhuis

Menenstraat 32 (Ieper)
Burgerhuis naar ontwerp van architect Joseph Demeere (Kortrijk) van 1922.


Burgerhuis De Zwaen

Sint-Amandslaan 12 (Kortrijk)
Gedateerd ANNO 1906 zie cartouches in boogvelden, naar ontwerp van Joseph Demeere (Kortrijk). Diephuis met verankerde bakstenen trapgevel aanleunend bij de neo-Vlaamse-renaissance.


Burgerhuis gedateerd ANNO 1911

Jan Breydellaan 16 (Kortrijk)
Bakstenen enkelhuis naar ontwerp van Joseph Demeere (Kortrijk), gedateerd anno 1911, zie cartouches, aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl, zie  materiaalgebruik en trapgevel.


Burgerhuis in art-decostijl

Beverlaai 13 (Kortrijk)
Art-decoburgerhuis van 1935, naar ontwerp van Joseph Demeere (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van zwartgeglazuurde tegels, de afgeronde of afgeschuinde hoeken van de vensteropeningen en de metselverbanden. Geaccentueerd, verdiept portaal.


Burgerhuis met winkel

Jan Persijnstraat 1 (Kortrijk)
In 1913 herbouwen van een deel van het huis in opdracht van P. Vercruysse-Bonnike naar ontwerp van Joseph Demeere (Kortrijk). Volgens plan rechts één brede poorttravee meer. Neo-Vlaamserenaissance, zie rode baksteenbouw met sierankers, stenen kruis- en kloosterkozijnen, dakvenster met trapgevel verfraaid met fialen.


Burgerhuis van 1908

Noordstraat 50 (Kortrijk)
Woonhuis van 1908 naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere in opdracht van rijtuigverhuurder A. Planckaert-Gheysens, zie inscriptie boven tudorbogige koetspoort geflankeerd door schampstenen. Enkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, zie onder meer speklagen, sierankers, trapgevels van dakvensters. Gebeeldhouwde paardenkop gesigneerd V. Dupont.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Begijnhofstraat 2-16, 2A (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van acht enkelhuizen van 1855 volgens spiegelbeeldschema van elk drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldaken.


Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden

Grote Markt zonder nummer (Kortrijk)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen. Stadsarchitect Joseph Demeere tekende het gedenkteken uit. Voor het vervaardigen van de sculpturale delen ervan werd een beroep gedaan op beeldhouwer Godfried Devreese uit Kortrijk. Het gedenkteken werd onthuld op 15 juli 1923. Op een gedenkmuur zijn op een witmarmeren plaat een buste van Albert I in profiel en twee bronzen reliëfplaten aangebracht. Voor de gedenkmuur ligt een brullende leeuw. De bronzen platen zijn gegoten bij de bronsgieterij Fonderie Nationale des Bronzes uit Sint-Gillis.


Herenhuis met koetshuis

Doorniksewijk 16, Hoveniersstraat 17B (Kortrijk)
Imposant herenhuis aangepast en voorzien van nieuw parement circa 1912, in opdracht van Ch. Goethals-de Thibault de Boesinghe naar ontwerp van J. Demeere, en met koetshuis van 1912. In oorsprong twee huizen van 1875. Onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak met bepleisterde lijstgevels. Ommuurde tuin met poort naar koetshuis, uitgewerkt als een rode baksteenbouw verfraaid met arduin en witte natuursteen.


Hoekhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Schouwburgplein 12 (Kortrijk)
Als woonhuis ontworpen hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens bouwplan van 1925, naar ontwerp van Joseph Demeere.


Sociale huisvesting van 1925

Graaf Boudewijn IX-laan 3-5, 9-37, Tuighuisstraat 1-38 (Kortrijk)
In 1924-1925 bouwde de maatschappij voor Goedkope Woningen aan deze en de Graaf Boudewijn IX-laan 56 sociale woningen. Arbeidershuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, bestaande uit eenheden van elk acht woonhuizen.


Stadsschouwburg

Schouwburgplein 14-16 (Kortrijk)
Beeldbepalend gebouw gelegen aan de noordzijde van het plein. Breedhuis opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl tussen 1912 en 1920, naar ontwerp van Jan R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Het interieur van de schouwburg wordt in 1968 sterk gewijzigd. In 1999 wordt de schouwburg opnieuw heraangekleed en wordt getracht terug te keren naar het oorspronkelijke ontwerp.


Villa ontworpen door Joseph Demeere en tuin

Groeningelaan 9 (Kortrijk)
Beeldbepalende villa van 1904 naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere (Kortrijk) in opdracht van mevr. Albéric Goethals-Van Volsem. Terrein in 1900 aangekocht door C. Van Volsem, weduwe van de textielindustrieel A. Goethals-Van Volsem (Linière de Courtrai N.V.). De eigenares liet de tuin onmiddellijk ommuren en aanleggen.


Winkelhuis

Rijselstraat 7 (Ieper)
Winkelhuis naar ontwerp van architect Joseph Demeere (Kortrijk) van 1922, thans echter financiële instelling.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Demeere [online], https://id.erfgoed.net/personen/1839 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.