Persoon

De Meester, Maurice

ID: 1842   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1842

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Aan beide straatkanten eenheidsbebouwing

Stokersstraat 1-26 (Brugge)
Aan beide straatkanten eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) in verzorgde gestileerde regionalistische stijl en beïnvloed door de Delftse architectuurschool.


Burgerhuis

Julius en Maurits Sabbestraat 4 (Brugge)
Huis naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) van 1938, twee/één travee(ën) en drie bouwlagen. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met aansluitende haakse bedaking van de haast gevelbrede geveltop met typisch pseudo-vakwerk.


Burgerhuis

Philipstockstraat 5 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag + entresol onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1800 na het verdwijnen van de Sint-Pieters- of Wisselbrug.


Burgerhuis Het Hollands huis

Bossuytlaan 10 (Brugge)
Halfvrijstaande woning van circa 1933 naar ontwerp van architect Maurice De Meester (Brugge) met omhaagde voortuin. Rode baksteenbouw, in combinatie met zwartgeglazuurde tegels.


Burgerhuis van 1932

Gerard Davidstraat 33 (Brugge)
Ontwerp van architect Maurice De Meester (Brugge). Geelbakstenen parement, afwijkende rode baksteen voor de inkompartij.


Burgerhuizen

Scheepsdalelaan 15-19 (Brugge)
Burgerhuizen uit de jaren 1930, nummer 17 is van 1932 naar ontwerp van architect Maurice De Meester (Brugge); half ondergrondse garages en voorlanden. Eclectische lijstgevels met een zijtop en getypeerd door gebruik van rode baksteen in combinatie met cementbepleistering. Oplopende erkers.


Burgerwoning van 1933

Marcus Laurinstraat 36 (Brugge)
Marcus Laurinstraat nr. 36. Burgerwoning van 1933 ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge). Bakstenen gevel met neoclassicistische elementen zoals de bepleisterde omlijstingen en de kleine roedeverdelingen in de bovenlichten. Bow window op de verdieping. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 1041/0737, 1933.


Burgerwoning van 1935

Prins Leopoldstraat 17 (Brugge)
Prins Leopoldstraat nr. 17. Burgerwoning van 1935 ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge). Roodbakstenen gevel in combinatie met witbeschilderde bepleistering. Op de verdieping bow window met aflijnende kroonlijst. Bewaard schrijnwerk met glas-in-lood in de bovenlichten, op de verdieping plantenbak op consoles. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 1044/0871, 1935.


Burgerwoning van 1935

Prins Leopoldstraat 19 (Brugge)
Prins Leopoldstraat nr. 19. Burgerwoning van 1935 ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge). Modernistisch getinte gevel met driezijdige erker met omlopende kroonlijst op de verdieping. Roodbakstenen gevel met plint en deuromlijsting in contrasterende, zwart geglazuurde baksteen. De kleuren rood en zwart worden doorgevoerd in de beschildering van het bewaarde schrijnwerk. Op de v


Directeurswoning van marmerij Campers

Julius en Maurits Sabbestraat 42 (Brugge)
Indrukwekkend half vrijstaand modernistisch getint burgerhuis, directeurswoning van marmerij Campers (zie Langerei) met art-deco-elementen, van 1930 naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge), drie traveeën en twee/drie bouwlagen onder schilddak.


Gekoppelde burgerhuizen

Bossuytlaan 64-66 (Brugge)
Ontwerp van architect Maurice De Meester. Lage volumes onder hoge dakpartijen. Sobere baksteenbouw met gemeenschappelijke topgevel en zij-inkom.


Gildehuizen

Hoogstraat 12-16 (Brugge)
Drie panden opgetrokken in plaats van drie houten gevels in opdracht van het ambacht van de goudsmeden. De hoekpanden respectievelijk zogenaamd "Huis van de Goudsmede", voormalig ambachtshuis van goudsmeden, en "Ten Hooghe".


Hoekappartementsgebouw L' Elite

Swolfsstraat 17 (Knokke-Heist)
Kustlaan nr. 39/ Swolfstraat. Z.g. "L'Elite", modernistisch getint hoekappartementsgebouw van vier bouwlagen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, gebouwd n.o.v. architect M. De Meester (Brugge); horizontaliserende opbouw door vensterregisters. Begane grond ingenomen door winkels; gevel versierd met zwarte faiencetegels.


Hof van Delft of Laarkasteel

Laar 140 (Antwerpen)
Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van Hendrik en Leonard Blomme en gelegen op een lichte verhevenheid in een beboomd domein.


Huis Duitse Natie

Oosterlingenplein 4, 4A (Brugge)
Voormalig natiehuis van de Oosterlingen, oorspronkelijk groter, thans opgesplitst in Krom Genthof nummer 1 en Oosterlingenplein nummer 4. Afgebeeld als één van de zeven wonderen van Brugge, op het schilderij toegeschreven aan P. Claeissens de Oude.


Interbellumwoning

Gistelse Steenweg 563 (Brugge)
Hoekpand bij Bosdreef. Interbellumwonig onder plat dak met voortuin van 1935 naar ontwerp van architect Maurice De Meester (Brugge). Later woonhuis van architect Marc Dessauvage.


Interbellumwoning uit 1938

Moerkerkse Steenweg 80 (Brugge)
Moerkerkse Steenweg nr. 80. Oorspronkelijk halfvrijstaand huis gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Maurice De Meester (Brugge). Gele baksteenbouw, gevel met modernistische inslag. Gebruik van contrasterende, zwarte, geglazuurde tegels voor de plint, deuromlijsting en aflijning van de oplopende erker en aansluitende balkons. Verzorgde uitwerking van de bovenbouw met afronding van


Interbellumwoningen

Biezenstraat 3-5 (Brugge)
Schuin georiënteerde, bakstenen rijhuizen onder zadeldaken (mechanische pannen), gebouwd in 1931 naar ontwerp van architect Maurice De Meester.


Kantoorgebouw van de gistfabriek

Komvest 43 (Brugge)
Hoekpand van twee bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge), van 1925. Baksteenbouw op arduinen plint. Ritmisch gestructureerde gevelopbouw waarbij de traveeën worden benadrukt door uitspringende muurdammen met siermetselwerk op de hoeken. Als risaliet benadrukte art-deco-inkompartij.


Poortgebouw van leenbank De Grote Caorsijnen

Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.


Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus

Reigerlostraat 10 (Beernem)
Historisch gegroeid gebouwencomplex ingeplant op een domein van 62 ha groot. Elk paviljoen heeft een eigen tuin en de meeste werden in hun oorspronkelijke staat bewaard. Bijhorend domeinbos van 8 ha groot voorzien van een visvijver en een kleinveeboerderij.


Ruime villa

Normandiëlaan 6 (De Haan)
Cottagevilla van het dubbelhuistype ontworpen in 1928 door architect Maurice De Meester (Brugge).


Samenstel van drie interbellumwoningen

Maalse Steenweg 131-135 (Brugge)
Maalse Steenweg nrs. 131-135. Samenstel van drie woningen, in 1934 ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge). Strakke geelbakstenen gevels met modernistische inslag, gevat tussen twee pyloonvormig uitgewerkte trappenhuizen. Horizontalisme door de aflijnende plint in bruine baksteen, de ritmische afwisseling van luifels en erkers, doorlopende onder- en bovendorpels en brede kroonl


Sint-Jozefskliniek

Komvest 34 (Brugge)
Hospitaal van 1910 tot 1996, sedert 1996 "Residentie De Veste" als internaat voor de hotelschool Spermalie.


Stadswoningen

Geerwijnstraat 20-24 (Brugge)
Diepe enkelhuizen van respectievelijk drie/twee, drie/twee en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Nummers 20 en 22 met 16de-eeuwse kern doch met later aangepaste gevels.


Twee burgerhuizen

Marcus Laurinstraat 40-42 (Brugge)
Marcus Laurinstraat nrs 40-42. Twee burgerhuizen, een reeds bestaand volume met garage (nr. 40) en uitbreiding (nr. 42), in 1933 ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge). Gevelstenen op de plint met opschriften "MCE DE MEESTER / ARCHITECT-BRUGGE". Parement van gele baksteen, segmentboogvormige muuropeningen met sluitsteen. Bow window op de verdieping. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwv


Villa in regionalistische stijl

Laar_EK 90 (Antwerpen)
Villa in regionalistische stijl naar ontwerp van de Brugse architect Maurice De Meester, in 1948 gebouwd na afbraak van de restanten van het oude Laerhof.


Villa Kathaway

Britspad 10 (Knokke-Heist)
Britspad nr. 10/Poolspad nr. 2. Gekoppelde villa "Kathaway" van 1922 naar ontwerp van architect De Meester, later verschillende malen uitgebreid, thans verbouwd zijde Britspad. Zijde Poolspad pseudo-vakwerk waartussen bakstenen visgraatmotief.


Villa uit 1935

Karel van Manderstraat 123 (Brugge)
Karel van Manderstraat nr. 123. Riante bakstenen villa van 1935 gelegen in een ruime, beboomde tuin en palend aan het Zuidervaartje. Gebouwd in opdracht van Charles Janssens cf. gevelsteen met opschrift "ALG. AGENT N.G.S.F.", tussen 1926 en 1965 verbonden aan de Gistfabriek (cf. Brugge 18nb, Dampoortkwartier). De villa is ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge) cf. gevelsteen,


Villa van 1928

Karel van Manderstraat 202 (Brugge)
Karel van Manderstraat nr. 202. Statige villa van 1928 ontworpen door architect Maurice De Meester (Brugge). Sobere architectuur verlevendigd door erkeruitbouwen. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een bakstenen buitentrapje. De deur met twee flankerende venstertjes is uitgevoerd in verzorgd schrijnwerk. De houten luifel rust op smeedijzeren dragers. Het schrijnwerk is grotendeel


Villa van 1930

Brieversweg 67 (Brugge)
Brieversweg nr. 67. Villa in beboomde tuin, van 1930 ontworpen door architect Neuchamp, toen werd enkel het linkerdeel met erker gebouwd. Uitbreiding in 1936 door architect Maurice De Meester (Brugge) cf. huidig. Lage baksteenbouw gecombineerd met bepleistering en typerend hoog dak. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 1039/0581, 1930; nr. 1044/0918, 1936.

Uitvoerder van

Poortgebouw van leenbank De Grote Caorsijnen

Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.


Thema's

Ontwerper van

Dampoortcomplex, Handelskom, Gistfabriek

Gulden-Vlieslaan

Katelijnestraat

Koningin Elisabethlaan (Ezelstraatkwartier)

Oude Burg

Pandreitje

Stokersstraat

Wijngaardstraat

Wollestraat