Persoon

D'Hooge, August

ID: 1857   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1857

Beschrijving

Naast architect ook directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas (vanaf 1932) en leraar bouwkunst aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas (vanaf 1909).

Bron: Anthony DEMEY, Art Deco in Sint-Niklaas, Gent: Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, 1998, pp. 34-36.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Sombekedries 4 (Waasmunster)
Burgerhuis met interbellum voorgevel, gelegen aan de straat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak, volgens bouwaanvraag en kadasterarchief bestaande woning van 1890 in 1939 verhoogd, vergroot en met nieuwe voorgevel naar ontwerp van architect A. D'hooge.


Burgerhuis naar ontwerp van August D'Hooge

Prins Leopoldplein 14 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak, van 1927 naar ontwerp van architect August D'Hooge.


Café Bierhuis

Kaaldries 116 (Hamme)
Bestaande herberg herbouwd tot drankhuis in opdracht van de firma De Schepper Brouwers te Waasmunster. Gevel volgens bewaard bouwplan van 1932 met gevelopschrift Bierhuis ontworpen door architect A. D'Hooge.


Directeurswoning en fabriek

Prins Karelstraat 23 (Sint-Niklaas)
Breedhuis met kleine achterliggende fabriek, van 1929 naar ontwerp van architect August D'Hooge voor rekening van F. Beelaert. Lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


Hoekhuis van 1928

Aerschotstraat 110 (Sint-Niklaas)
Hoekhuis van twee bouwlagen gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect August D'Hooge in opdracht van mijnheer en mevrouw L.J. Scheerders van Kerchove.


Meergezinswoning ontworpen door August D'Hooge

Spoorweglaan 23-24 (Sint-Niklaas)
Meergezinswoning van drie bouwlagen onder plat dak, in 1932 ontworpen door architect August D'Hooge. Zakelijke baksteenarchitectuur op plint van zwarte tegels.


Steenbakkerij Scheerders van Kerchove's Verenigde Fabrieken N.V.

Aerschotstraat 114 (Sint-Niklaas)
Uitgestrekt complex als binnenblok tussen Aerschot-, Dal-, Hazewind- en Lange Halsbeekstraat en de spoorweg Antwerpen-Gent. Van de oorspronkelijke stoomsteenbakkerij rest enkel de schoorsteenvoet van de oostwest-gerichte, vernieuwde Hoffmannoven. Fabriek voor asbestcement, in 1921-23 gebouwd naar ontwerp van architect August D'Hooge, in Amsterdams geïnspireerde art-decogetinte baksteenarchitectuur.


Tabaksfabriek Mignot & de Block

Regentiestraat 42-46 (Sint-Niklaas)
Tabaksfabriek, in het tweede kwart van de twintigste eeuw ondergebracht in de voormalige ververij en weverij Van Den Heuvel uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel van negen traveeën en vier bouwlagen onder zaagdak.


Woonhuis-herberg

Grote Baan 4 (Waasmunster)
Aanvankelijk een woonhuis-herberg, volgens bouwvergunning en bouwplan van 1939 ontworpen door architect A. Dhooge. Modernistische halfopen bebouwing van twee bouwlagen met verspringende kleinere volumes van één bouwlaag, onder platte daken.


Thema's