Persoon

Dierkens, Ferdinand

ID
1879
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1879

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Ferdinand Dierkens

Lievestraat 11 (Gent)
Eerste architectenwoning van de Gentse architect Ferdinand Dierkens gebouwd volgens bouwaanvraag van 1901 en volgens de huidige eigenaar naar eigen ontwerpplannen van de architect. Het burgerhuis is opgevat als een enkelhuis op souterrain en telt twee traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een pseudo-mansardedak met houten dakkapellen.


Architectenwoning Ferdinand Dierkens

Prinses Clementinalaan 175 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak waarin houten dakkapellen, gebouwd in 1914, op de gevel gedateerd anno 1916, door architect F. Dierkens als eigen woning met burelen. Vrij klassieke natuurstenen voorgevel met afgevlakte bossage onder de puilijst.


Architectenwoning Louis Minard

Grote Huidevettershoek 8 (Gent)
Voormalig Huis Minard, sinds 1902 Vrijmetselaarstempel. Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, gebouwd naar ontwerp van de bouwheer, architect Louis Minard, rond 1846. Voorgevel opgevat als een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand. Uitgewerkt interieur op de gelijkvloerse verdieping naar ontwerp van Minard in neogotische en neoromaanse stijl. Achterbouw uitziend op de Korianderstraat, gebouwd in opdracht van de "Société civile - La Liberté" als "temple maçonique", met een gesloten bakstenen gevel gebouwd in 1902 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens.


Coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel

Nieuwevaart 151 (Gent)
Voormalige coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel, gebouwd in 1889 en vergroot in 1901, 1902 en 1906 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens.


Feestlokaal Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 23 (Gent)
Feestlokaal Vooruit, opgetrokken in art-nouveaustijl, in 1911-1914, naar ontwerp van architect Fd. Dierkens. Natuurstenen voorgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen. Deels beglaasde bedaking geschraagd door gebogen ijzeren spanten met centraal belvedère. Natuurstenen achtergevel, eveneens in art-nouveaustijl, uitziend op de Schelde.


Gieterij Heynderyckx

Francisco Ferrerlaan 210, Lavendelstraat 66, 66A (Gent)
Gebouwen van de voormalige gieterij Heynderyckx, nu onder meer constructie-atelier, gebouwd in 1909, sedert 1920 "société gantoise de fonderies et constructions mécaniques".


Katoenfabriek

Vliegtuiglaan 8 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij van de Verenigde Spinnerijen en Weverijen Aktiëngezelschap, volgens archiefstukken gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect F. Dierkens. Onderkelderd bakstenen gebouw op onregelmatige rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen onder plat dak. Binnenruimte overwelfd door smalle troggewelven op dwarsbalken geschraagd door telkens vier gietijzeren kolommen.


Sint-Pietersplein en omgeving

Graaf Arnulfstraat, Sint-Amandplein, Sint-Amandstraat, Sint-Pietersplein, Tweekerkenstraat (Gent)
Het Sint-Pietersplein vormt heden een enorm rechthoekig, geplaveid plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en voormalige Sint-Pietersabdij. Het nieuwe plein werd aangelegd volgens het urbanisatieplan van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux in 1848-1851 in neoclassicistische stijl en was voorzien als marsveld.


Suikerijfabriek De Zon

Fuchsiastraat 100, 100A-B (Gent)
Voormalige suikerijfabriek De Zon van de zogenaamde Samenwerkende Maatschappij Vooruit. Bewaarde bakstenen gebouwen aan de straatkant met ingang en kantoren, gebouwd naar ontwerp van Ferdinand Dierkens in 1910. Linkerdeel bestaande uit een overbouwde inrijpoort met topgevel; ernaast gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak.


Textielbedrijf Filature du Nord, later rijkswachtkazerne

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


Volkshuis Ons Huis

Vrijdagmarkt 9-10 (Gent)
Volkshuis, naar ontwerp van architect F. Dierkens opgetrokken in eclectische stijl circa 1900; na de brand enkele jaren later gedeeltelijk heropgebouwd. Monumentale voorgevel van arduin gemarkeerd door twee delen met koepelvormige afdekking, verfraaid met oeils-de-boeuf als neorenaissance-element.


Volkshuis ontworpen door F. Dierkens

Antwerpsesteenweg 65, 65A-E (Gent)
Volkshuis gebouwd in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij VOORUIT, met winkel, koffiehuis en achter aanleunende feestzaal, volgens archiefstukken van 1912 en naar ontwerp van architect F. Dierkens. Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder pannen zadeldak.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Ferdinand Dierkens

Lievestraat 11 (Gent)
Eerste architectenwoning van de Gentse architect Ferdinand Dierkens gebouwd volgens bouwaanvraag van 1901 en volgens de huidige eigenaar naar eigen ontwerpplannen van de architect. Het burgerhuis is opgevat als een enkelhuis op souterrain en telt twee traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een pseudo-mansardedak met houten dakkapellen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dierkens [online], https://id.erfgoed.net/personen/1879 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.