Persoon

Baar, Arthur

ID
189
URI
https://id.erfgoed.net/personen/189

Beschrijving

De Hasseltse ondernemer Arthur Baar was een gedreven autodidact op het vlak van architectuur en vormgeving. Hij stamt uit een ondernemersfamilie.

Door zijn passie voor nieuwe technieken in het algemeen en de moderne kunsten in het bijzonder, wist hij zich te omringen met innovatieve bouwmeesters als Léon Stynen (1899-1990), Huib Hoste (1881-1957) en vele anderen.

Baar ontwierp zowel industriële gebouwen (onder andere voor de brouwerij Alken, de kolenmijnen …) als privé-woningen (voor industriëlen, ingenieurs, bedienden en arbeiders).

Hij was ook een officieel erkend expert, die wegens zijn gezag vaak werd gevraagd om geschilpunten op te lossen in de mijnstreken, ontstaan door grondverzakkingen.

Zijn benadering was steeds strak-rationeel, met veel aandacht voor lucht, licht en moderne, duurzame materialen. Vaak terugkerend in zijn ontwerpen zijn horizontale lijnen, afgewisseld met verticale toetsen zoals erkers en verdiepte portalen.

Noemen we enkele van zijn verwezenlijkingen: de al aangehaalde woning met magazijn “Koloniale Waren Janssens en Gilissen” (Koningin Astridlaan nr. 77-85), de nieuwe burelen van de brouwerij Alken, gekoppelde villa’s voor ingenieurs van deze brouwerij, alsook diverse woningen in Hasselt.

Dirk Pauwels, Beschermingsdossier DL002568.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Magazijn en stadswoning ontworpen door Arthur Baar

Koningin Astridlaan 77-79, 85 (Hasselt)
Magazijn en woonhuis, circa 1935 naar ontwerp van architect Arthur Baar.


Villa Ruland met aanhorigheden

Grote Breemstraat 21, 21A, Kuringersteenweg 44 (Hasselt)
De kort vóór 1931 of ten laatste in dat jaar gebouwde Villa Ruland, met burelen en achterin liggend magazijn naar ontwerp van Arthur Baar is een beeldbepalend complex in art deco op een historisch belangrijke invalsweg vanuit Diest naar Hasselt.


Woning Sternotte met magazijn

Kuringersteenweg 146 (Hasselt)
Twee woonhuizen met magazijn van circa 1935, naar ontwerp van architect A. Baar.

Uitvoerder van

Modernistische woning Douchar

Koningin Astridlaan 67 (Hasselt)
De modernistische woning werd in de jaren 1930 ontworpen door Leon Stynen in opdracht van Théo Douchar-Koninckx. Architect Arthur Baar speelde een belangrijke rol in de uitvoering en de opvolging van de werken.