Persoon

Dooms, Leopold

ID
1914
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1914

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-decoburgerhuis

Doorniksesteenweg 46 (Avelgem)
Art-deco-getint enkelhuis, gesigneerd door "L. DOOMS ARCHITECT DEINZE". Lijstgevel van gele baksteen, pui van zwartgeglazuurde tegels. Horizontale belijning door witbeschilderde onder- en bovendorpels en metselverbanden.


Directeurswoning bij houtzagerij

Oeselgemstraat 1 (Dentergem)
Halfvrijstaande directeurswoning, met bijhorend fabrieksgebouw. Volgens kadastergegevens wordt hier circa 1928 een fabriek opgericht, in 1931 is er sprake van nieuwe gebouwen voor een houtzagerij gebouwd in opdracht van van de "Vennootschap Georges en Omer Van Keirsbilck en cie" met bijhorend woonhuis. Deze wordt circa 1944 en circa 1950 uitgebreid.


Stoombrouwerij Desplenter met café, directeurswoning en feestzaal

Wontergemstraat 42-44, 65-67 (Dentergem)
Brouwerij RIVA op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot circa 1896 wanneer de familie Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden circa 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen, zie huidig. Circa 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert, zie huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid circa 1965 en 1994. Tegenwoordig produceert de brouwerij naast het gekende Dentergemse witbier tal van andere bieren.


Villa met paardenstallen en rijbaan Annedge

Tieltsesteenweg 34 (Deinze)
Villa met bijhorende paardenstallen en rijbaan. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect L. Dooms. Bakstenen hekpijlers met bolbekroning en muurtjes geven via een met kogelacacia's afgezoomde oprit toegang tot villa en manege. Rechts naast het hek, aan de straat, leegstaand kapelletje omgeven door beplanting.


Woning en bedrijfsgebouw fietsenfabriek Adolf De Kimpe

Gentsesteenweg 200-202 (Deinze)
Woning en achterin gelegen bedrijfsgebouw van de voormalige fietsenfabriek Adolf De Kimpe, naar verluidt gebouwd in 1935 en volgens plintopschrift naar ontwerp van architect L. Dooms.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dooms [online] https://id.erfgoed.net/personen/1914 (Geraadpleegd op )