Persoon

Dries, Jules

ID
1930
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1930

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveaugetinte meergezinswoning

Pacificatiestraat 7-9, 11B (Antwerpen)
Deze art-nouveaugetinte, eclectische meergezinswoning werd gebouwd rond 1907 voor F. en K. Van Stappen naar een ontwerp van Jules Dries. Het pand werd gebouwd als "huis, waarvan het gelijkvloers gedeeltelijk zal benuttigd worden als suikermagazijn en bureel".


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 152 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Jozef Smits-Wijns, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1910. De rentenier Smits-Wijns, eigenaar van een aaneengesloten reeks percelen in dit bouwblok, liet op hetzelfde moment ook twee gekoppelde burgerhuizen in de Jan Van Rijswijcklaan optrekken.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Juliaan Dillensstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in ingehouden art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Charles Platteau, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1908.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Bolwerkstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de rentenier Jozef Smits-Wijns, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1914. De architect had in 1905 al een tuinpaviljoen opgericht bij de eigen woning van Smits-Wijns aan de Amerikalei. In 1910-1911 volgden nog drie opdrachten voor een perceel op de hoek van Markgravelei en Jan Van Rijswijcklaan.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 77 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ad. Dieckmann, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1899. Het hotel Dieckmann behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Ballaarstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer E. Monu, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1901.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Fourmentstraat 9-11 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van ‘peintre décorateur’ Felix Van der Sande, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1913. Een volgende eigenaar A. Mesdag, liet in 1923 de oorspronkelijke inrijpoort verbreden door de aannemer Leander Peeters-Rombauts.


Café in eclectische stijl

Zirkstraat 6 (Antwerpen)
Café in eclectische stijl gebouwd in opdracht van John Dittmer, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1902. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1985.


Chocolat Meurisse

Hoveniersstraat 2-4 (Antwerpen)
Chocoladefabriek "Chocolat Meurisse" in art-nouveaustijl, opgetrokken in 1910 naar een ontwerp van de architect Jules Dries. Het complex werd in 1981-1982 gesloopt voor de bouw van het Antwerps Diamantcentrum.


Ciné Quellin

Quellinstraat 6-10 (Antwerpen)
Dit imposante neoclassicistische bioscoopcomplex, gekend als Cinema Eden en Ciné Quellin, werd in 1914 ontworpen door architect Jules Dries als Music Halle en cinema in opdracht van Marcel Souweine, wonende op de Frankrijklei 56 en C. Mendel, wonende op de Kleine Markt 14.


Distilleerderij De Beukelaer

Haantjeslei 132 (Antwerpen)
Opgericht circa 1868 door François Xavier de Beukelaer, uitvinder van de likeur "Elixir d'Anvers". De huidige gebouwen naar ontwerp van J. Hofman dateren van 1894.


Eclectische meergezinswoning

Graaf van Egmontstraat 16 (Antwerpen)
Opvallend hoog en smal gebouw met een eclectische, art-nouveaugetinte gevel. Het pand werd in 1912 ontworpen door Jules Dries voor de Verzekeringsmaatschappij L'Econôme.


Ensemble van vier gekoppelde meergezinswoningen

Robert Molsstraat 16-22 (Antwerpen)
Ensemble van vier twee aan twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van juffrouw L. Truyen naar ontwerpen door Jules Dries. Als eerste kwamen in 1909 de twee linker panden (nummers 20-22) tot stand, in 1911 gevolgd door de twee rechter panden (nummers 16-18).


Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Winkelstraat 33-37 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Vereecken, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1903.


Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Helenalei 11-13 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Eugène Elst, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1912. Van het aanvankelijk plan om beide gevelopstanden te differentiëren, werd tijdens de uitvoering afgezien.


Kolenhandel Hageman

Biekorfstraat 70-74, Everaertsstraat 69 (Antwerpen)
Dit begin-20ste-eeuwse bedrijvencomplex, met een combinatie van personeelswoningen, opslagplaatsen, kantoorgebouw en paardenstallen, is typerend voor deze wijk.


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Lemméstraat 8 (Antwerpen)
Meergezinswoning in ingehouden art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Karel Lodewijk Weyler, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1911.


Neoclassicistisch burgerhuis

Cuylitsstraat 57 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis met verzorgde bepleisterde lijstgevel, gebouwd circa 1897 als linkse huis van een samenstel van drie woningen naar ontwerp van Julius Dries voor S. De Lange.


Neoclassicistisch burgerhuis

Amerikalei 57 (Antwerpen)
Statige burgerwoning ontworpen in 1882 door architect E. Van Opstal voor Van Meerbeek.


Neoclassicistisch burgerhuis

Baron Dhanislaan 2 (Antwerpen)
Statig neoclassicistisch burgerhuis gebouwd voor weduwe Vereecken naar een ontwerp van architect Julius Dries uit 1899.


Neoclassicistisch burgerhuis

Beeldhouwersstraat 12 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, opgetrokken voor G. Cloots naar ontwerp van Jules (Julius) Dries van 1897.


Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 19 (Antwerpen)
Neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1903 voor W. Coates naar ontwerp van Jules Dries. Het is een enkelhuis met een brede venster- en een smalle deurtravee en drie bouwlagen onder zadeldak.


Neoclassicistisch burgerhuis ontworpen door Jules Dries

Emiel Banningstraat 1 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis met originele gevelbekroning, in 1902 ontworpen door Jules Dries voor E. Taeymans.


Neoclassicistisch winkelhuis

Balansstraat 67 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis naar ontwerp van architect Jules Dries van 1898 voor A. Cuvillier. In 1901 wordt op de koer achter de woning een schoenmakerswerkplaats ingericht.


Neoclassicistische meergezinswoning

Emiel Banningstraat 19 (Antwerpen)
Neoclassicistische meergezinswoning ontworpen in 1900 voor weduwe Vereecken door architect Jules Dries, die ook het sterk gelijkende samenstel op nummers 21-23 ontwierp en het hoekpand met de Edward Pecherstraat.


Samenstel van twee meergezinswoningen

Emiel Banningstraat 21-23 (Antwerpen)
Samenstel van twee meergezinswoningen ontworpen in 1899 door architect Jules Dries voor J.C. Van Meir en A. Hof.


Sober neoclassicistisch hoekpand

Emiel Banningstraat 15-17 (Antwerpen)
Op de hoek van de Emiel Banningstraat met de Baron Dhanislaan ontwierp architect Jules Dries in 1899 voor P. Boniver een hoekcomplex met handelsgelijkvloers en appartementen op de verdiepingen.


The Antwerp Grainwork Company

Bordeauxstraat 7, Kribbestraat 10-12, Londenstraat 28-30 (Antwerpen)
Natiegebouw van de Oude Beëdigde Graan Meters en Wegers Natie in neo-Vlaamserenaissance-stijl door Ernest Dieltiëns uit 188 (Londenstraat). Pakhuis, paardenstallen en twee rijwoningen in art-nouveaustijl van The Antwerp Grainworks Company door Gerard Jan Maas en Jules Dries uit 1904 (Bordeauxstraat-Kribbestraat).


Twee gekoppelde burgerhuizen

Hovestraat 150-152 (Edegem)
Gekoppelde burgerhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van Jules Dries, daterend van 9 september 1913.


Twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Haantjeslei 22-24 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Jules Dries uit 1906. Opdrachtgever van het rechter pand (nummer 22) was de heer Ch. Wijckmans, van het linker pand (nummer 24) Eugène Est.


Twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Fourmentstraat 21-23 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe E. Verhulst, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1906. De architect had in 1905 voor de weduwe Verhulst al een geheel van twee woningen ontworpen op nummers 14-16, waarvan de bouw eerder in 1906 was aangevat.


Villa Pierre

Boniverlei 30 (Edegem)
Eenvoudige villa van circa 1907, gelegen in omhaagde tuin met gietijzeren toegangspoort.


Winkelhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 154 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Fr. Henderickx, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1910. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak.


Winkelhuis in beaux-artsstijl

Markgravelei 117 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de slager J. Pensaert, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1913. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde.


Thema's

Ontwerper van

Admiraal de Boisotstraat

Coquilhatstraat

Fourmentstraat

Jan Van Rijswijcklaan

Juliaan Dillensstraat

Leopold De Waelstraat

Pacificatiestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dries [online], https://id.erfgoed.net/personen/1930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.