Vader van de architect Paul Dries.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Pacificatiestraat 7-9, 11B (Antwerpen)
Deze art-nouveaugetinte, eclectische meergezinswoning werd gebouwd rond 1907 voor F. en K. Van Stappen naar een ontwerp van Jules Dries. Het pand werd gebouwd als "huis, waarvan het gelijkvloers gedeeltelijk zal benuttigd worden als suikermagazijn en bureel".
Juliaan Dillensstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in ingehouden art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Charles Platteau, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1908.
Markgravelei 152 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Jozef Smits-Wijns, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1910. De rentenier Smits-Wijns, eigenaar van een aaneengesloten reeks percelen in dit bouwblok, liet op hetzelfde moment ook twee gekoppelde burgerhuizen in de Jan Van Rijswijcklaan optrekken.
Bolwerkstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de rentenier Jozef Smits-Wijns, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1914. De architect had in 1905 al een tuinpaviljoen opgericht bij de eigen woning van Smits-Wijns aan de Amerikalei. In 1910-1911 volgden nog drie opdrachten voor een perceel op de hoek van Markgravelei en Jan Van Rijswijcklaan.
Van Schoonbekestraat 77 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ad. Dieckmann, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1899. Het hotel Dieckmann behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect.
Ballaarstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer E. Monu, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1901.
Fourmentstraat 9-11 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van ‘peintre décorateur’ Felix Van der Sande, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1913. Een volgende eigenaar A. Mesdag, liet in 1923 de oorspronkelijke inrijpoort verbreden door de aannemer Leander Peeters-Rombauts.
Zirkstraat 6 (Antwerpen)
Café in eclectische stijl gebouwd in opdracht van John Dittmer, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1902. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1985.
Hoveniersstraat 2-4 (Antwerpen)
Chocoladefabriek "Chocolat Meurisse" in art-nouveaustijl, opgetrokken in 1910 naar een ontwerp van de architect Jules Dries. Het complex werd in 1981-1982 gesloopt voor de bouw van het Antwerps Diamantcentrum.
Quellinstraat 6-10 (Antwerpen)
Dit imposante neoclassicistische bioscoopcomplex, gekend als Cinema Eden en Ciné Quellin, werd in 1914 ontworpen door architect Jules Dries als Music Halle en cinema in opdracht van Marcel Souweine, wonende op de Frankrijklei 56 en C. Mendel, wonende op de Kleine Markt 14.
Haantjeslei 132 (Antwerpen)
Opgericht circa 1868 door François Xavier de Beukelaer, uitvinder van de likeur "Elixir d'Anvers". De huidige gebouwen naar ontwerp van J. Hofman dateren van 1894.
Graaf van Egmontstraat 16 (Antwerpen)
Opvallend hoog en smal gebouw met een eclectische, art-nouveaugetinte gevel. Het pand werd in 1912 ontworpen door Jules Dries voor de Verzekeringsmaatschappij L'Econôme.
Robert Molsstraat 16-22 (Antwerpen)
Ensemble van vier twee aan twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van juffrouw L. Truyen naar ontwerpen door Jules Dries. Als eerste kwamen in 1909 de twee linker panden (nummers 20-22) tot stand, in 1911 gevolgd door de twee rechter panden (nummers 16-18).
Lange Winkelstraat 33-37 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Vereecken, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1903.
Helenalei 11-13 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Eugène Elst, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1912. Van het aanvankelijk plan om beide gevelopstanden te differentiëren, werd tijdens de uitvoering afgezien.
Biekorfstraat 70-74, Everaertsstraat 69 (Antwerpen)
Dit begin-20ste-eeuwse bedrijvencomplex, met een combinatie van personeelswoningen, opslagplaatsen, kantoorgebouw en paardenstallen, is typerend voor deze wijk.
Lemméstraat 8 (Antwerpen)
Meergezinswoning in ingehouden art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Karel Lodewijk Weyler, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1911.
Amerikalei 57 (Antwerpen)
Statige burgerwoning ontworpen in 1882 door architect E. Van Opstal voor Van Meerbeek.
Baron Dhanislaan 2 (Antwerpen)
Statig neoclassicistisch burgerhuis gebouwd voor weduwe Vereecken naar een ontwerp van architect Julius Dries uit 1899.
Beeldhouwersstraat 12 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, opgetrokken voor G. Cloots naar ontwerp van Jules (Julius) Dries van 1897.
Cuylitsstraat 57 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis met verzorgde bepleisterde lijstgevel, gebouwd circa 1897 als linkse huis van een samenstel van drie woningen naar ontwerp van Julius Dries voor S. De Lange.
Kasteelstraat 19 (Antwerpen)
Neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1903 voor W. Coates naar ontwerp van Jules Dries. Het is een enkelhuis met een brede venster- en een smalle deurtravee en drie bouwlagen onder zadeldak.
Emiel Banningstraat 1 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis met originele gevelbekroning, in 1902 ontworpen door Jules Dries voor E. Taeymans.
Balansstraat 67 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis naar ontwerp van architect Jules Dries van 1898 voor A. Cuvillier. In 1901 wordt op de koer achter de woning een schoenmakerswerkplaats ingericht.
Emiel Banningstraat 19 (Antwerpen)
Neoclassicistische meergezinswoning ontworpen in 1900 voor weduwe Vereecken door architect Jules Dries, die ook het sterk gelijkende samenstel op nummers 21-23 ontwierp en het hoekpand met de Edward Pecherstraat.
Emiel Banningstraat 21-23 (Antwerpen)
Samenstel van twee meergezinswoningen ontworpen in 1899 door architect Jules Dries voor J.C. Van Meir en A. Hof.
Emiel Banningstraat 15-17 (Antwerpen)
Op de hoek van de Emiel Banningstraat met de Baron Dhanislaan ontwierp architect Jules Dries in 1899 voor P. Boniver een hoekcomplex met handelsgelijkvloers en appartementen op de verdiepingen.
Bordeauxstraat 7, Kribbestraat 10-12, Londenstraat 28-30 (Antwerpen)
Natiegebouw van de Oude Beëdigde Graan Meters en Wegers Natie in neo-Vlaamserenaissance-stijl door Ernest Dieltiëns uit 188 (Londenstraat). Pakhuis, paardenstallen en twee rijwoningen in art-nouveaustijl van The Antwerp Grainworks Company door Gerard Jan Maas en Jules Dries uit 1904 (Bordeauxstraat-Kribbestraat).
Hovestraat 150-152 (Edegem)
Gekoppelde burgerhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van Jules Dries, daterend van 9 september 1913.
Fourmentstraat 21-23 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe E. Verhulst, naar een ontwerp door Jules Dries uit 1906. De architect had in 1905 voor de weduwe Verhulst al een geheel van twee woningen ontworpen op nummers 14-16, waarvan de bouw eerder in 1906 was aangevat.
Haantjeslei 22-24 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Jules Dries uit 1906. Opdrachtgever van het rechter pand (nummer 22) was de heer Ch. Wijckmans, van het linker pand (nummer 24) Eugène Est.
Boniverlei 30 (Edegem)
Eenvoudige villa van circa 1907, gelegen in omhaagde tuin met gietijzeren toegangspoort.
Markgravelei 154 (Antwerpen)
Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Fr. Henderickx, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1910. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak.
Markgravelei 117 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de slager J. Pensaert, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1913. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dries [online], https://id.erfgoed.net/personen/1930 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.