Persoon

Dugardyn, Antoine junior

ID
1965
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1965

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Boerenarbeiderswoning

De Linde 119 (Brugge)
De Linde nr. 119. Voormalige, gerenoveerde boerenarbeiderswoning op de hoek met de Lodewijk van Malestraat. Staat aangeduid op een kadasterkaart van 1809. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht. De voormalige schuur rechts van het huis is in 2002 geïntegreerd en verbouwd tot inkom en garage, ontworpen door architect Antoine Dugardyn (Sint-Kruis). Baksteenbouw, de zijpuntgevel uitgevend op de Lod


Brouwerij De Leeuw en brouwerswoning

Eernegemsestraat 6-8, Engelstraat 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


Burgerhuis

Jan Miraelstraat 11 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de-18de eeuw. Verankerde, bakstenen tuitgevel met vlechtingen, lichtgeel beschilderd op roze plint. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Burgerhuis

Kastanjeboomstraat 13 (Brugge)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), van "JAAR / 1907", zie gevelsteen naar ontwerp van architect J. De E (onleesbaar), (Brugge). Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, horizontaal geleed door kordons en doorgetrokken lekdrempels van natuursteen.


Burgerhuis De Gouden Cop

Steenstraat 1 (Brugge)
Huis van twee + vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, gedateerd "1765", zie jaartal in top, doch oudere kern: moer- en kinderbalken wijzen op een constructie met houten gevel. Huidig neorococo uitzicht bekomen na "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect L. Hubrecht (Brugge) van 1909-1910.


Burgerhuis gedateerd 1740

Braambergstraat 17 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met beschilderde, arduinen klokgevel, gedateerd "1740" op de vleugelstukken. Tot 1903, behouden ordonnantie van de begane grond: centrale deur in geprofileerde deuromlijsting, geflankeerd door twee kruisramen met kleine roedeverdeling. In 1992-1996, restauratie van gevel en bedaking naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Burgerhuis met halsgevel uit 1879

Sint-Salvatorskerkhof 14 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; halsgevel van 1879, zie opschrift op gebogen fronton, in plaats van van lagere tuitgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1983 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1999 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). Neoclassicistische bepleisterde en witbeschilderde halsgevel tussen vleugelstukken en siervazen rustend op de postamenten van de attiek.


Burgerhuizen

Philipstockstraat 23-25 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; oorspronkelijk twee huizen van circa 1650, nummer 25 van 1657.


Burgerhuizen Het Pattynken

Philipstockstraat 27-29 (Brugge)
Twee diephuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van de 17de eeuw. Gevelsteen met afbeelding van een schoen.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Kleine Nieuwstraat 24 (Brugge)
Oorspronkelijk eenheidsbebouwing van drie enkelhuisjes, samen zes traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, uit de 16de - 17de eeuw. Volgens L. Devliegher zat in het linker huis een gevelsteen met jaartal 1550. Samenvoeging en in 1989 restauratie naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Godshuizen Heilige Moeder Anna

Potterierei 51-53 (Brugge)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1901 zie jaarcartouches. In de loop van 2002 restauratie naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). Neobarokke trapgevel van baksteen (4 treden + topstuk) met uitgewerkte muurankers.


Hoeve Peralta de la Serna

Peraltastraat 3A-B (Brugge)
Historische hoeve zogenaamd "Peralta de la Serna", beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 8/03/1995. Achterin gelegen hoeve, aan de noordwestzijde begrensd door het industriegebied Herdersbrug-West. De hoeve lag tot het eind van de 19de eeuw op het grondgebied van Koolkerke tot het westelijk deel van de parochie met de hoeve tijdens de aanleg van de havenwerken bij de parochie Sint-Pieters wordt gevoegd.


Jeruzalemkerk, klooster, godshuis en huis Adornes

Peperstraat 1-3, 3A (Brugge)
Jeruzalemkerk en Huis Adornes. Deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Onder de Toren zonder nummer (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw (circa 1225-1275) is een schoolvoorbeeld van de vroeggotische Vlaamse baksteengotiek. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden.


Stadswoning

Jan van Eyckplein 11 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, oude kern van oorspronkelijke houtbouw.


Stadswoning

Jan van Eyckplein 12 (Brugge)
Diephuis van heden drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1700 met in de loop van de 19de eeuw echter aangepaste muuropeningen; twee bewaarde ontlastingsbogen op de bovenverdieping. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1994 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Stadswoning

Molenmeers 66 (Brugge)
Gevel vermoedelijk van 1873. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1992 naar ontwerp van architecten L. en A. Dugardyn (Brugge).


Stadswoning gedateerd 1632

Jan van Eyckplein 5 (Brugge)
Eén van de laatste voorbeelden van Brugse baksteengotiek, hier echter met barokgetinte cartouches in plaats van laatgotisch maaswerk in de boogvelden.


Stadswoning van 1832

Moerstraat 18 (Brugge)
Breedhuis van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebouwd in 1832 in plaats van twee of meerdere panden; circa 1990-1992 is het volledige pand achter de gevel gesloopt en herbouwd naar ontwerp van architecten L. en A. Dugardyn (Brugge).


Stadswoningen

Rolweg 8-10 (Brugge)
Gelijkaardige woningen, in spiegelbeeld; twee/één traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk een oudere kern. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 2001 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Villa Josephina

Balstraat zonder nummer (Brugge)
Voormalig hoveniershuisje vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1992 naar ontwerp van architecten L. en A. Dugardyn (Brugge): onder meer reinigen en herstellen van de gevel.


Thema's

Ontwerper van

Kezelbergstraat

Westmeers (Onze-Lieve-Vrouwekwartier)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dugardyn [online] https://id.erfgoed.net/personen/1965 (Geraadpleegd op )