Persoon

Dumont, Alexis

ID: 1981   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1981

Beschrijving

Alexis Dumont behaalt zijn diploma van architect aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Na een korte stage bij de Londense architect Pridmoire treedt hij toe tot het atelier van zijn vader in Brussel, waarna ze vele projecten samen realiseren, o.m. de uitbouw en architecturale invulling van de oudste verkaveling in De Panne. Hij tekent in 1902-1904 het aanlegplan voor deze nieuwe badplaats. Na de dood van zijn vader realiseert hij o.m. "L'Ecole Normale Provinciale pour jeunes-filles" (1920-1922) in Jodoigne als winnaar van een architectuurwedstrijd, een nieuw casino in De Panne (1922) nadat het eerste - gebouwd samen met zijn vader - afbrandt in 1911 en diverse projecten te Brussel, o.m. het hoofdgebouw van de "Université Libre de Bruxelles" en het gebouw van de Faculteit Geneeskunde (1924), het "Institut des Arts et Métiers" (1928), het Shellgebouw (1930-1934) en de Citroëngarage met magazijnen (1933) onder supervisie van Maurice Ravazé. Tevens creëert hij talrijke villa's in de Brusselse randgemeenten. Net als zijn vader is hij lid van talrijke wedstrijdjury's en van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Hij is medewerker van de tijdschriften "L'Emulation", "Tekhné" en "Le Cottage" en ontvangt diverse prijzen en onderscheidingen. In 1959 schrijft hij het traktaat "Pour le maintien du site de La Panne" waarbij hij, net als architect Georges Hobé, het behoud van de duinen en zijn typerende architecturale cottage-invulling bepleit.

Bron: Beschermingsdossier DW002398.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arbeiderswoning

Lokerstraat 29 (Heuvelland)
Middenin moestuin gelegen arbeidershuisje naar ontwerp van architect A. Dumont (Brussel); jaarankers 1921. Drie traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (zwarte mechanische pannen).


Cottage Doll

Hoge Duinenlaan 1 (De Panne)
Cottage midden laag ommuurd tuintje, op tweesprong van Thiriarweg. Hoekhuis onder mansardedak (leien), naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont van 1899, zie opschrift op linkervensterlatei.


Dumontwijk

A. Dumontlaan, Blondéweg, Bonzellaan, Bortierlaan, Doktersweg, Donnylaan, Duinkerkelaan, Geitenweg, Halmenstraat, Hoge Duinenlaan, Konijnenweg, Koning Albertplein, Korte Konijnenweg, Kykhillweg, Schoolweg, Suzanneweg, Thiriarweg, Visserslaan, Witteberglaan, Zeedijk, Zeekruisdoornweg, Zeelaan (De Panne)
Eerste urbanisatiefase van een nieuwe badplaats, ontstaan uit privé-initiatief vanaf circa 1892 en verder uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw, met gaaf bewaard stedenbouwkundig concept naar ontwerp van de Brusselse architect Albert Dumont (1835-1920) en zijn zoon Alexis (1877-1962).


Gemeentehuis van Kemmel

Polenlaan 1, 1A (Heuvelland)
Voormalig gemeentehuis, zie opschrift van arduinen casement en gemeentewapen in de geveltop; tevens brandweerkazerne, zie arduinen schild met brandweerattributen. Acht traveeën en één à twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (mechanische pannen); dakkapel onder afgewolfd zadeldak. Naar ontwerp van architect A. Dumont (De Panne); jaarankers 1922.


Herberg en beenhouwerij De Polka

Kemmelstraat zonder nummer (Heuvelland)
Twee identieke hoekhuizen van vijf traveeën, een afgeschuinde hoek- en deurtravee en twee bouwlagen onder zadeldak; getrapt dakvenster op de hoek. Naar ontwerp van architect A. Dumont van het begin van de jaren 1920.


Hoekhuis Hotel des Princes

Nieuwpoortlaan 46 (De Panne)
Art-decogetint hoekhuis naar ontwerp van architecten Remy en Dumont van 1928.


Kloosterschool

Petruswegel 1-2 (Heuvelland)
Kloosterschool achter de kerk. Achterliggende geplaveide speelplaats met notelaar. Vijf traveeën en twee bouwlagen + klaslokalen van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met vier dakkapellen; jaarsteen 1922 onder gevelsteen met initialen B.V. in rechter zijgevel.


Meergezinswoning Le Bouquet des Dunes

Bortierlaan 27-35 (De Panne)
Meergezinswoning in "cottagestijl", gedateerd en gesigneerd "Albert-Alexis Dumont-1903-Architectes" op rechter gevelsteen; beschilderd, U-vormig bakstenen gebouw op gepikte plint, onder zadeldaken (leien); typerende hoektorens met koepelbekroning (links gewijzigd); veelvuldig gebruik van houtwerk onder meer voor luifels, trappen, roedeverdeling enzomeer.


Neogotische pastorie

Dikkebusstraat 166 (Heuvelland)
Neogotische pastorie ten westen van de kerk. Voortuintje afgezet met gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers met ingeschreven spitsboogcasementen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); twee houten dakkapellen. Ontwerp van architect A. Dumont (Brussel) van 1923.


Onderwijzerswoning

Dikkebusstraat 129 (Heuvelland)
Voormalige onderwijzerswoning met rechts aanleunende gemeentelijke jongensschool.


Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein zonder nummer (Heuvelland)
Georiënteerde kerk. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en kastanjebomen.Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers aan Drieszijde. Heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont (Brussel) van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallekerk met westtoren.


Parochiekerk Sint-Petrus

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Georiënteerde kerk middenin kerkhof met onder meer Brits militair kerkhof Locre Churchyard en arduinen oorlogsmonument.


Stadhuis van Turnhout

Grote Markt 1 (Turnhout)
Stadhuis, naar ontwerp uit 1948 door de architecten A. Dumont en E. Patoux, uitgevoerd in 1959-1961.


Tuinwijk Beverzak

Tuinwijk Beverzak 1-26, 27, 32-34 (Zonhoven)
Tuinwijk gebouwd als een ensemble van 31 arbeiderswoningen door de Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven, die later fusioneerde met de sociale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis. De plannen waren ontworpen in 1923 door architect A. Dumont.


Villa Te Nitterveld

Savooistraat 223 (Ronse)
Het landhuis Te Nitterveld is gelegen in de bosrijke omgeving van de Muziekberg te Ronse, aan het einde van de Savooistraat en de grens met de parochie Louise-Marie met dorpskern en parochiekerk te Maarkedal. De woning werd in 1899-1902 gebouwd in opdracht van C. Ameye, naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont.

Uitvoerder van

Stadhuis van Turnhout

Grote Markt 1 (Turnhout)
Stadhuis, naar ontwerp uit 1948 door de architecten A. Dumont en E. Patoux, uitgevoerd in 1959-1961.

Opdrachtgever van

Tuinwijk Beverzak

Tuinwijk Beverzak 1-26, 27, 32-34 (Zonhoven)
Tuinwijk gebouwd als een ensemble van 31 arbeiderswoningen door de Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven, die later fusioneerde met de sociale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis. De plannen waren ontworpen in 1923 door architect A. Dumont.


Thema's