Persoon

Dumont, Alexis

ID
1981
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1981

Beschrijving

Alexis Dumont behaalt zijn diploma van architect aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Na een korte stage bij de Londense architect Pridmoire treedt hij toe tot het atelier van zijn vader Albert Dumont in Brussel, waarna ze vele projecten samen realiseren, o.m. de uitbouw en architecturale invulling van de oudste verkaveling in De Panne. Hij tekent in 1902-1904 het aanlegplan voor deze nieuwe badplaats. Na de dood van zijn vader realiseert hij o.m. "L'Ecole Normale Provinciale pour jeunes-filles" (1920-1922) in Jodoigne als winnaar van een architectuurwedstrijd, een nieuw casino in De Panne (1922) nadat het eerste - gebouwd samen met zijn vader - afbrandt in 1911 en diverse projecten te Brussel, o.m. het hoofdgebouw van de "Université Libre de Bruxelles" en het gebouw van de Faculteit Geneeskunde (1924), het "Institut des Arts et Métiers" (1928), het Shellgebouw (1930-1934) en de Citroëngarage met magazijnen (1933) onder supervisie van Maurice Ravazé. Tevens creëert hij talrijke villa's in de Brusselse randgemeenten. Net als zijn vader is hij lid van talrijke wedstrijdjury's en van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Hij is medewerker van de tijdschriften "L'Emulation", "Tekhné" en "Le Cottage" en ontvangt diverse prijzen en onderscheidingen. In 1959 schrijft hij het traktaat "Pour le maintien du site de La Panne" waarbij hij, net als architect Georges Hobé, het behoud van de duinen en zijn typerende architecturale cottage-invulling bepleit.

Bron: Beschermingsdossier DW002398.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arbeiderswoning

Lokerstraat 29 (Heuvelland)
Middenin moestuin gelegen arbeidershuisje naar ontwerp van architect A. Dumont (Brussel); jaarankers 1921. Drie traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (zwarte mechanische pannen).


Burgerhuizen in cottagestijl

Visserslaan 42, 55-59, Zeedijk 51 (De Panne)
Rijhuizen in cottagestijl. Villa Les Panicauts uit 1912 door Albert en Alexis Dumont.


Burgerhuizen in eclectische stijl

Geitenweg 1-9, Zeedijk 81-85 (De Panne)
Karakteristiek rijtje aanpalende huizen in eclectische stijl onder meer geïnspireerd op cottagestijl, zie houtwerk van dakvensters, met vermenging van classicistische elementen. Het huizencomplex uit het begin van de 20ste eeuw werd onder meer naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont gebouwd.


Cottage Doll

Hoge Duinenlaan 1 (De Panne)
Cottage midden laag ommuurd tuintje, op tweesprong van Thiriarweg. Hoekhuis onder mansardedak (leien), naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont van 1899, zie opschrift op linkervensterlatei.


Cottagevilla Chantecler

Duinkerkelaan 33 (De Panne)
Cottage midden ommuurd tuintje op kruispunt met Duinkerkelaan. Gebouwd in 1904-1910 door Albert en Alexis Dumont.


Cottagevilla Les Clarines

Kykhillweg 22 (De Panne)
Typische cottage gebouwd in 1910 door Albert en Alexis Dumont; kleureffect tengevolge groenwit beschilderd houtwerk en rood pannendak.


Cottagevilla Suécia

Halmenstraat 3 (De Panne)
Cottage gebouwd in 1912 door Albert en Alexis Dumont. Nok en bovenverdieping in pseudo-vakwerk verraden Normandische invloed.


Dumontwijk

A. Dumontlaan, Blondéweg, Bonzellaan, Bortierlaan, Doktersweg, Donnylaan, Duinkerkelaan, Geitenweg, Halmenstraat, Hoge Duinenlaan, Konijnenweg, Koning Albertplein, Korte Konijnenweg, Kykhillweg, Schoolweg, Suzanneweg, Thiriarweg, Visserslaan, Witteberglaan, Zeedijk, Zeekruisdoornweg, Zeelaan (De Panne)
Eerste urbanisatiefase van een nieuwe badplaats, ontstaan uit privé-initiatief vanaf circa 1892 en verder uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw, met gaaf bewaard stedenbouwkundig concept naar ontwerp van de Brusselse architect Albert Dumont en zijn zoon Alexis.


Gemeentehuis van Kemmel

Polenlaan 1, 1A (Heuvelland)
Gemeentehuis, zie opschrift van arduinen casement en gemeentewapen in de geveltop; tevens brandweerkazerne, zie arduinen schild met brandweerattributen. Acht traveeën en één à twee bouwlagen onder haakse zadeldaken; dakkapel onder afgewolfd zadeldak, naar ontwerp van architect A. Dumont; jaarankers 1922.


Herberg en beenhouwerij De Polka

Kemmelstraat (Heuvelland)
Twee identieke hoekhuizen van vijf traveeën, een afgeschuinde hoek- en deurtravee en twee bouwlagen onder zadeldak; getrapt dakvenster op de hoek. Naar ontwerp van architect A. Dumont van het begin van de jaren 1920.


Hoekhuis met winkel

Zeelaan 135 (De Panne)
Neo-Vlaamsrenaissance hoekhuis met regionale kenmerken, gebouwd in 1913 door Albert en Alexis Dumont. Baksteenbouw met gebruik van natuursteenvoor constructief belangrijke en decoratieve elementen; afgeschuinde hoektravee gevat tussen erkervormige risalieten, uitlopend op trapgevel; winkelruimte op begane grond.


Hotel Continental

Duinkerkelaan 11 (De Panne)
Hotel met art-nouveau-inslag gebouwd in 1908 door Albert en Alexis Dumont. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met gebruik van natuursteen voor decoratieve elementen. Gevelritmering door erkers; art-nouveau-inslag merkbaar in gebogen lijn van roedeverdeling met ingeschreven ellips.


Kloosterschool

Petruswegel 1-2 (Heuvelland)
Kloosterschool achter de kerk. Achterliggende geplaveide speelplaats met notelaar. Vijf traveeën en twee bouwlagen + klaslokalen van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken met vier dakkapellen; jaarsteen 1922 onder gevelsteen met initialen B.V. in rechter zijgevel.


Landhuis

Veurnestraat 195 (De Panne)
Neo-Vlaams-renaissancistisch getint kasteeltje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van voormalige herenhoeve zogenaamd "Duinenhof"; toevoeging van een linker- en rechtervleugel in 1913 naar ontwerp van architecten A. en A. Dumont (De Panne); gelegen midden een park.


Meergezinswoning Le Bouquet des Dunes

Bortierlaan 27-37 (De Panne)
Meergezinswoning in "cottagestijl", gedateerd en gesigneerd "Albert-Alexis Dumont-1903-Architectes" op rechter gevelsteen; beschilderd, U-vormig bakstenen gebouw op gepikte plint, onder zadeldaken (leien); typerende hoektorens met koepelbekroning (links gewijzigd); veelvuldig gebruik van houtwerk onder meer voor luifels, trappen, roedeverdeling enzomeer.


Neogotische pastorie Sint-Petrusparochie

Dikkebusstraat 166 (Heuvelland)
Neogotische pastorie ten westen van de kerk. Voortuintje afgezet met gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers met ingeschreven spitsboogcasementen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; twee houten dakkapellen. Ontwerp van architect A. Dumont van 1923.


Onderwijzerswoning

Dikkebusstraat 129 (Heuvelland)
Voormalige onderwijzerswoning met rechts aanleunende gemeentelijke jongensschool.


Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Georiënteerde kerk, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers.


Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Georiënteerde kerk middenin kerkhof met onder meer Brits militair kerkhof Locre Churchyard. Neogotische, driebeukige hallenkerk met westtoren, naar ontwerp van architect A. Dumont van 1922, ter vervanging van het in 1917-1918 vernield bedehuis; gekopieerd naar de oorspronkelijke laat-gotische hallenkerk met westtoren uit de 15de eeuw, afgebrand in 1794, en nadien herbouwd.


Stadhuis van Turnhout

Grote Markt 1 (Turnhout)
Stadhuis, naar ontwerp uit 1948 door de architecten A. Dumont en E. Patoux, uitgevoerd in 1959-1961.


Tuinwijk Beverzak

Tuinwijk Beverzak 1-26, 27, 32-34 (Zonhoven)
Tuinwijk gebouwd als een ensemble van 31 arbeiderswoningen door de Société coopérative d’habitations à bon marché de Zonhoven, die later fusioneerde met de sociale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis. De plannen waren ontworpen in 1923 door architect A. Dumont.


Villa Doudou

Zeedijk 55 (De Panne)
Cottage gebouwd in 1901 door Albert en Alexis Dumont, gekarakteriseerd door verhoogde begane grond bereikbaar via trap, erkervormig middenrisaliet met bekronend balkon onder wolfsdak met windborden, gestut door middel van houten pilastertje.


Villa Les Tournesols

Zeedijk 46 (De Panne)
Eclectisch breedhuis met overwegend neo-Vlaams-renaissancistische kenmerken, gebouwd in 1902-1904 door Albert en Alexis Dumont. Gevel van geglazuurde baksteen, met gebruik van natuursteen voor decoratieve onderdelen.


Villa Primrose

Halmenstraat 2 (De Panne)
Verheven cottage aan kruispunt met Bortierlaan, gebouwd door Albert en Alexis Dumont in de periode 1904-1910.


Villa Te Nitterveld

Savooistraat 223 (Ronse)
Het landhuis Te Nitterveld is gelegen in de bosrijke omgeving van de Muziekberg te Ronse, aan het einde van de Savooistraat en de grens met de parochie Louise-Marie met dorpskern en parochiekerk te Maarkedal. De woning werd in 1899-1902 gebouwd in opdracht van C. Ameye, naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont.


Villa's Les Eglantines, Les Argousiers en Linette

Koning Albertplein 1-2, 3 (De Panne)
Cottages met pseudo-vakwerk als reminiscentie aan Normandische bouwtrant. Villa Linette in 1900 gebouwd door Albert en Alexis Dumont.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dumont [online], https://id.erfgoed.net/personen/1981 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.