Persoon

Dumont, Joseph Jonas

ID: 1982   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1982

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Belfort-Lakenhal

Grote Markt 34, Sint-Maartensplein 1-3 (Ieper)
Het voorheen commerciële en administratieve complex tussen Grote Markt en Sint-Maartensplein - het voormalige kerkhof en kerk - biedt een unieke en geïntegreerde combinatie van Belfort-Lakenhal en bovendien Stadhuis.


Centrale gevangenis

Geldenaaksevest 64 (Leuven)
In 1856-1859 werd de bouw aangevat van de Centrale Gevangenis te Leuven, waarvoor architect Joseph Jonas Dumont de plannen ontwierp. De inhuldiging vond plaats op 1 oktober 1860.


Gevangenis

Elverdingestraat 70-74 (Ieper)
Oorspronkelijk gebouw daterend van 1873-1876 en mogelijk uitgevoerd naar een ouder ontwerp (1847) van architect J. Dumont (1811-1859).


Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.


Gevangenis van Antwerpen

Begijnenstraat 42 (Antwerpen)
Gevangenis in neoromaanse stijl, in 1854-59 gebouwd op de kloostergronden van de zusters kapucinessen, naar een ontwerp door de architect Joseph Jonas Dumont.


Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en kloostergang

Museumkwartier 2 (Tongeren)
De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is een gotische kerk met een rijk verleden dat teruggaat tot de Romeinse tijd.


Parochiekerk Heilige Kruisvinding

Kruisvindingsstraat zonder nummer (Tongeren)
Neogotische kerk, gebouwd in 1845-1846 naar ontwerp van J. Dumont, op de plaats van de oorspronkelijke romaanse kerk.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat zonder nummer (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.


Parochiekerk Sint-Elisabeth

Steenkuilstraat 48 (Dilsen-Stokkem)
De huidige, neoclassicistische kerk werd in 1846-48 gebouwd door architect J. Dumont op de plaats van de oude kerk.Het is een tweebeukige kerk met een schip van zeven traveeën en ingebouwde toren.


Parochiekerk Sint-Lucia

Engsbergseweg zonder nummer (Tessenderlo)
Neoclassicistische kerk met 17de-eeuws koor, omgeven door een kerkhof.


Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Janseniusstraat 59 (Ieper)
Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.


Parochiekerk Sint-Mauritius

Markt 1A (Bilzen)
De oudste kerk op deze plaats was een houten zaalkerkje uit circa de 8ste of de 9de eeuw. Het werd later versteend door middel van een kernwerk van onbewerkte silexblokken, Romeinse tegulae of dakpannen, en brokken ijzerzandsteen, en voorzien van een parement van silexblokken.


Parochiekerk Sint-Pancratius

Widooiestraat zonder nummer (Tongeren)
In 1845 wordt de nieuwe kerk gebouwd, naar ontwerp van J. Dumont en onder leiding van architect Suys. Classicistische pseudo-basiliek, omringd door het ommuurd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Petrus

Dorpsplein 19 (Rotselaar)
Neogotische kerk gebouwd in 1846-1848 door J.J. Dumont met behoud van de romaanse toren.


Parochiekerk Sint-Servaas

Koninksemstraat zonder nummer (Tongeren)
De huidige neoclassicistische kerk vervangt de in 1851 afgebroken romaanse kerk; de nieuwe kerk werd gebouwd in 1852 naar ontwerp van J. Dumont.


Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhof

Steenweg op Merchtem 93 (Wemmel)
Georiënteerde, initiële kruiskerk opgetrokken uit lokale kalkzandsteen, met laat- en neogotisch uitzicht met uitzondering van de romaanse westtoren, oudste vermelding gaat terug tot 1517, uitbreidingen in 1663, 1817, 1843 en 1902-1905.


Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus

Reigerlostraat 10 (Beernem)
Historisch gegroeid gebouwencomplex ingeplant op een domein van 62 ha groot. Elk paviljoen heeft een eigen tuin en de meeste werden in hun oorspronkelijke staat bewaard. Bijhorend domeinbos van 8 ha groot voorzien van een visvijver en een kleinveeboerderij.


Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.

Uitvoerder van

Centrale gevangenis

Geldenaaksevest 64 (Leuven)
In 1856-1859 werd de bouw aangevat van de Centrale Gevangenis te Leuven, waarvoor architect Joseph Jonas Dumont de plannen ontwierp. De inhuldiging vond plaats op 1 oktober 1860.


Thema's