Persoon

Eeckhout, Paul

ID
2038
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2038

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Korenlei 8 (Gent)
Huis van vijf traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, in kern opklimmend tot de zeventiende eeuw met vernieuwde deur van 1756, verbouwd tot een bepleisterde lijstgevel in de tweede helft van de 19de eeuw, in 1952 in oorspronkelijke staat hersteld naar ontwerp van architect P. Eeckhout. Bakstenen voorgevel met in- en uitgezwenkte top.


Hoekhuis

Hoogstraat 33-37 (Gent)
Ruim hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1898, volgens de gevelsteen in de plint onder leiding van P. Eeckhout in 1966. Voorgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een overkragende bovenbouw. Zijgevel van acht traveeën met gelijkaardige overkraging en rechts een trapgevel van drie traveeën. Op hoekpenant zandstenen nis met een in 1987 gereconstrueerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld door beeldhouwer Gerard Thienpont.


Hoekhuis

Steendam 2-8 (Gent)
Hoekhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd naar ontwerp van P. Eeckhout in 1960.


Huis De Stadt Doornick

Korenlei 11-12 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen en zadeldak en twee, bij de restauratie aangebrachte dakkapellen in klokvorm, met vermoedelijke kern uit de 16de-17de eeuw, aangepast in de 19de eeuw doch heropgebouwd in 1955 naar ontwerp van architect P. Eeckhout, met vernieuwd gevelparement uit Franse kalkzandsteen.


Huis De Zwaene

Korenlei 9-10 (Gent)
Breedhuis met drie bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak met twee getrapte dakvensters en houten dakkapellen, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, sterk gewijzigd in loop van 19de eeuw, grondig hersteld in 1949 naar ontwerp van architect P. Eeckhout.


Huis Platte Beurs

Klein Turkije 20 (Gent)
Baksteenbouw verlevendigd met zandsteen met 16de of 17de-eeuwse trapgevel van 7 treden en een topstuk met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. Volledig hersteld in 1962 door P. Eeckhout.


Huis Vanden Boogaerde

Nederpolder 7 (Gent)
Voorheen genaamd 't Spitaelken met funderingen en overwelfde kelder naar verluidt uit de 13de eeuw, kern vermoedelijk opklimmend tot de 15de eeuw, verbouwd en uitgebreid tot herenwoning in de 18de eeuw; voorgevel in 1957 gereconstrueerd naar ontwerp van architect P. Eeckhout. Bak- en natuurstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Zij-aanbouw uit de 18de eeuw uitziend op Kwaadham met bepleisterde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen.


Kasteel Ter Meeren

Eenbeekstraat 44 (Destelbergen)
Kasteel Ter Meeren, gesitueerd in een landschapspark met serpentinevijver. Vanouds leidt een lange toegangsdreef vanuit het zuiden naar het vroeger omgrachte kasteel. Heden een vergrote, neoclassicistische buitenplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdvolume met rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed, drie traveeën diep en drie bouwlagen hoog onder een leien schilddak. In de jaren 1880 aangepast en voornamelijk vergroot. Ommuurde moestuin met lange, beglaasde ijzeren serre en koetshuis onder mansardedak.


Kasteeldomein van Laarne

Eekhoekstraat 1-7 (Laarne)
De kasteelsite omvat het eigenlijke kasteel en zijn binnenhof met meidoorn en schandpaal; de binnen- en buitengrachten, bruggen en bruggenhoofden; de erekoer met ommuring en zijn portieken en de inkompoort, vier linden; de vier paviljoenen met hun annexen; de boomgaard, de tuin met kelder, de Kasteeldreef, Achterdreef en Paardreef.


Tuinpaviljoen

Broekkantstraat 2 (Gent)
Oorspronkelijk vierkant tuinpaviljoen in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl horende bij de Heerlijkheid van Daerupt en daterend uit midden 18de eeuw. Linker gedeelte in 1950 toegevoegd in imitatieve stijl naar ontwerp van architect P. Eeckhout.


Twee traditionele burgerhuizen

Ottogracht 40-42 (Gent)
Twee enkelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën elk, onder twee zadeldaken welke haaks verbonden zijn. Twee verankerde trapgevels in traditionele bak- en zandsteenstijl, volgens opschrift hersteld in 1962 door de vrienden van Oud Gent, onder leiding van architect P. Eeckhout.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eeckhout [online] https://id.erfgoed.net/personen/2038 (Geraadpleegd op )