Persoon

Eysselinck, Gaston

ID
2092
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2092

Beschrijving

Gaston Eysselinck was een modernistisch Belgisch architect. Hij volgt zijn opleiding aan de Koninklijke Academie te Gent, waar hij les krijgt van onder meer Geo Henderick. Na zijn afstuderen in 1928 bezoekt Eysselinck werken van de Amsterdamse School, W.M. Dudok, G. Rietveld en J.J.P. Oud, die zijn eerste eigen realisaties sterk beïnvloeden. In de literatuur worden zijn ontwerpen ook frequent geprezen als een ‘niet-dogmatische’ toepassing van Le Corbusiers vijfpuntenplan voor een Nieuwe Architectuur. Het gebruik van daktuinen en een opvallende geometrie zijn daar de eerste getuigen van; en de doorgedreven opvatting van de woning als een ‘machine-à-habiter’ bewijzen Eysselincks persoonlijke verwerking van de ideeën van de grote Franse architect.

In 1931 komt Eysselincks eigen woning tot stand, op een asymetrisch hoekperceel in het Gentse Miljoenenkwartier. De originele bouwaanvraag onderging tot twaalf wijzigingen om aan de strenge bouwreglementen te voldoen, wat veel zegt over de ambitie en compromisloosheid van de architect. Volgens tijdgenoot Huib Hoste is hij één van de meest radicale figuren binnen de avant-garde. De modernistische gevel van de functioneel opgevatte hoekwoning steekt nu nog fel af tegen de diverse prestigieuze maar eerder traditionele interbellumarchitectuur in de wijk.
Samen met zijn woning ontwierp Eysselinck een reeks stalen buismeubelen, later in productie onder de naam ‘FRATSTA’ (Fabriek van RATionele STAalmeubelen).

Een andere hoogtepunt in Eysselincks vrij beperkte oeuvre – en in de 20ste-eeuwse Belgische architectuur – is het postgebouw van Oostende (1945-1952). Ook deze realisatie was een werk van lange adem, wegens het toentertijd té exclusief industrieel en functioneel bevonden karakter. De eerder formalistisch vormentaal staat in contrast met de opvallende modernistische inborst van de reeks privéwoningen vóór de Tweede Wereldoorlog.

Gaston Eysselinck gaf in zijn carrière ook les aan de Koninklijke Academie in Gent en aan de Antwerpse Academie. Bij het tijdschrift ‘La Cité’ was hij tijdlang redactielid. In 1937 won hij de gegeerde ‘Van de Ven’-architectuurprijs voor zijn woning Verplanken te Gent uit 1934/1935.

  • DUBOIS M., De fatale ontgoocheling, architect Gaston Eysselinck, zijn werk te Oostende 1945/1953. Oostende: Provinciale Musea voor Beeldende Kunst (1986).
  • DUBOIS M. & POULAIN N., Interbellum interieurbezoek: Woning Eysselinck, 21 juni 1987
  • DUBOIS M., Woning/House Gaston Eysselinck 1930-1931. Oostkamp: Stichting Kunstboek (2003).
  • LAGAE J., DE MEYER D. & DE KONING M. (ed.), Horta and after: 25 Masters of Modern Architecture in Belgium, Vlees en Beton vol. 39-49 (1999): 122-128.
  • DEVILLÉ W., Architectenwoning Gaston Eysselinck, onuitgegeven paper Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen (2014).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)
Woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde witte woningen beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.


Burgerhuis naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Sportstraat 195 (Gent)
Karakteristieke rijwoning in nieuwe zakelijkheid ontworpen door architect Gaston Eysselinck in 1938 in opdracht van J.A. De Voldere. Onderkelderd rijhuis van twee bouwlagen, met tussenverdiep boven de inkom, afgedekt door een plat dak.


Dokterswoning ontworpen door G. Eysselinck

Gevaertsdreef 6 (Oudenaarde)
Modernistisch rijhuis in internationale stijl, gesigneerd: Eysselinck G./ Arch. Urb. Gent, volgens bouwvergunning van 1935 voor eigenaar dokter Callant. Strakke, gecementeerde gevel met in het gevelvlak gelegen vensters onder plat dak.


Hoekhuis in nieuwe zakelijkheid

Steensedijk 719 (Oostende)
Bijhuis van de coöperatieve S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), hoekhuis in nieuwe zakelijkheid van 1948 naar ontwerp van Gaston Eysselinck (Oostende) in samenwerking met René Meyer (zie hoofdgebouw S.E.O. Oostende). Bevat apotheek met bijhorende woning in Nieuwpoortsesteenweg en kruidenierszaak in Steensedijk; twee delen met afzonderlijke volumebehandeling.


Hoekhuis ontworpen door G. Eysselinck

Oscar De Reusestraat 1 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen met plat dak, volgens plintsteen naar ontwerp van architect G. Eysselinck en van aannemer Garré, daterend van 1939. Bakstenen gebouw in nieuwe zakelijkheid met afgeschuinde benedenverdieping op de hoek en rechthoekige insprong erboven met balkon.


Lijstenmakerij en interbellumwoning Serbruyns

Koningin Fabiolalaan 71-72, 73, 71A-B, 73A (Gent)
Lijstenmakerij en woning Serbruyns, respectievelijk daterend van 1930 en 1934 en gebouwd in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect G. Eysselinck.


Nieuw Kerkhof

Stuiverstraat (Oostende)
Nieuw kerkhof als pendant van het Oud kerkhof aan de Nieuwpoortsesteenweg, Sinds 1927 gelokaliseerd aan zuidwestelijke straatzijde.


Postgebouw

Hendrik Serruyslaan 18A, Wittenonnenstraat 44 (Oostende)
Voormalig postgebouw (P.T.T./R.T.T.-gebouw) uit 1953 naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck (Gent, 1907-1953), het enige overheidsgebouw dat hij ontworpen heeft. Vrijstaand bouwblok gelegen tussen de Witte Nonnenstraat ten noorden, de Aartshertoginnestraat ten oosten en de Poststraat ten westen, waarvan oostelijk deel toegevoegd in de tweede helft van de 20ste eeuw na afbraak van aanpalende huizenblokken.


Residentie Olympia

Verpleegstersstraat 2-142 (Gent)
Residentie Olympia is een collectieve hoogbouw met een bijgebouw aan de rooilijn van in totaal 71 wooneenheden. Het sociaal appartementsgebouw werd tussen 1953 en 1954 ontworpen. Een eerste ontwerp is van Gaston Eysselinck. Na Eysselincks overlijden in december 1953 werden architecten Robert Rubbens en Georges Bontinck aangesteld om het ontwerp te hertekenen. Het appartementsgebouw werd in 1954-1956 gebouwd.


Twee woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

Auwegemvaart 83, Koolstraat 102 (Mechelen)
Twee eengezinswoningen in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van de Gentse architect G. Eysselinck.


Villa naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Molenstraat 7 (Sint-Martens-Latem)
Het landhuis, gelegen op de hoek van de straat met de Molenstraat, werd gebouwd in 1951-52 door architect G. Eysselinck. De villa is één van de laatste villa’s van de architect in zijn typische zakelijke stijl.


Villa naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Oudburgweg 25 (Sint-Martens-Latem)
Woning gebouwd in 1939 voor Dr. Brounts door architect Gaston Eysselinck. De bescheiden villa vertoont de typische kenmerken van Eysselinck’s zakelijke stijl, beïnvloed door de architectuur van Le Corbusier.


Villa ontworpen door Gaston Eysselinck

Verschansingsstraat 16 (Gent)
Modernistische villa in witgeschilderde baksteen en beton naar ontwerp van Gaston Eysselinck van 1935. Mooi voorbeeld van zakelijke bouwkunst onder invloed van De Stijl en Le Corbusier, in een landelijk kader.


Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Gentstraat, Romestraat 11 (Oostende)
Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende) met administratief gedeelte, naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck van 1948, vanaf 1986 Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Ruim functioneel gebouw met drie en één achteruitwijkende bouwlaag onder plat dak. Rationeel exterieur in overeenstemming met inwendig ruimteconcept.


Woning F. Peeters

Ter Rivierenlaan 55 (Antwerpen)
Strakke geometrische constructie met opengehouden begane grond en dakterras, in een strak modernisme ontworpen door de Gentse architect Gaston Eysselinck in 1932-34.


Woning De Wispelaere

Acacialaan 6 (Oostende)
Eén van de laatste ontwerpen van architect G. Eysselinck (Oostende), uitgevoerd in 1952-1953. Rijwoning in de lijn van de nieuwe zakelijkheid van twee traveeën en twee bouwlagen boven hoog souterrain met garage, pannen zadeldak; bakstenen lijstgevel met beton voor luifel en balkon.


Woning Debaive

Patijntjestraat 46 (Gent)
Architect Gaston Eysselinck ontwierp in 1934 deze rijwoning in nieuwe zakelijkheid voor mevrouw Debaive-Dekeyser, als een onderkelderd rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak.


Woning Haerens

Patijntjestraat 44 (Gent)
Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck, volgens een bouwaanvraag van 1935 in opdracht van Willy Haerens. Sober rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven een verhoogd souterrain onder een plat dak, dat in 1937 bekroond werd met de Prijs Van de Ven.


Woning Van Waes

Kortedagsteeg 41-47 (Gent)
Het hoekhuis met zijgevel langs de Ketelvest werd gebouwd in 1934 naar ontwerp van Gaston Eysselinck. Prosper Buyck stond in voor de afwerking van het ontwerp. De uitvoering van de plannen werd toevertrouwd aan Albert D'Havé. De realisatie is met zijn gele baksteen en metalen ramen een typisch ontwerp van de nieuwe zakelijkheid en strakke volumetrie.


Woning Vermaercke

Henri Pirennelaan 68 (Gent)
De woning Vermaercke werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck. Het gesloten bouwblok onder plat dak met woongedeelte achteraan is typerend voor de kleine rijwoningen van de jaren 1930 in het oeuvre van de architect.


Woonhuis ontworpen door G. Eysselinck

Arthur Van Laethemstraat 6 (Gent)
Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen met plat dak opgetrokken in 1937 in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van architect G. Eysselinck.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)
Woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde witte woningen beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.


Thema's

Ontwerper van

Abdisstraat

De Pintelaan

Patijntjestraat

Voskenslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eysselinck [online], https://id.erfgoed.net/personen/2092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.