Persoon

Bailyu, Gustave

ID
212
URI
https://id.erfgoed.net/personen/212

Beschrijving

Gustave Bailyu was stadsarchitect van Knokke-Heist. Tal van Heistenaars rekenden op hem voor de plannen van hun woningen. Hij is tevens ontwerper van het stadhuis van Knokke-Heist.

Bibliografie:

Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-decoburgerhuis

Sint-Jozefsstraat 30 (Knokke-Heist)
Art-decoburgerhuis naar ontwerp van architect Gustave Bailyu van 1930. Geglazuurde baksteen als parement, typische vormgeving van de muuropeningen en geveltop, bewaard houtwerk, balkonleuningen vervangen.


Burgerhuizen in cottagestijl

De Kinkhoorn 6, 24 (Knokke-Heist)
Burgerhuizen in cottagestijl met verzorgde cementering zie imitatievakwerk in geveltop en de uitgewerkte erkers. Nummer 6 gesigneerd door architect Gustave Bailyu en aannemer J. Baes; nummer 24 naar ontwerp van architect Robert Neirynck van 1927.


Ensemble van burgerhuizen

De Kinkhoorn 9-12 (Knokke-Heist)
Ensemble van burgerhuizen in een combinatie van art deco en cottagestijl.


Hotel Flandria

Baron de Maerelaan 50 (Brugge)
Op een oude postkaart staat het pand afgebeeld als hotel "Flandria" (zie naam in het gevelvlak). Nu interbellumwoning opgetrokken in 1925 naar een ontwerp van "Gust. Bailyu - Bouwmeester - Heyst" zie ondertekening van het bouwplan. Typische baksteenbouw gecombineerd met witgecementeerde vlakken, muurbanden en aanzetstenen.


Sociale woonwijk van 1932-1959

Emanuel Hielstraat 2-18, Knokkestraat 170-214, Matrozenplein 1-24, 25, Peter Benoitlaan 1-12, 14-24, Zuidstraat 1-26, 27-31 (Knokke-Heist)
Buurt met sociale woningen, tussen 1932 en 1959 gerealiseerd door sociale huisvestingsmaatschappij t’ Heist Best naar ontwerp van L. Hauters, Gust. Bailyu en Robert Neirynck, en een Nationale Werf uit 1947 met woningen voor oorlogsslachtoffers naar ontwerp van Gustave De Preter en Pierre De Groote.


Stadhuis van Heist

Maes en Boereboomplein 1 (Knokke-Heist)
Voormalig stadhuis van Heist, gebouwd in 1931-1932 naar ontwerp van architecten Gustave Bailyu en François Langeraert en uitgevoerd door aannemer C. Van Haverbeke. Modernistisch gebouw bestaande uit hoofdgebouw met uitgewerkte inkompartij met trappen en fraaie smeedijzeren deuren, en toren.


Winkel

Vlamingstraat 30-32 (Knokke-Heist)
Breed winkelhuis van drie en een halve bouwlaag met uitgesproken art-deco-vormgeving, eigen woning van architect Gustave Bailyu van 1928, zie geveltoppen, vorm van de muuropeningen, vormgeving van de ijzeren balkonleuningen op de bovenste verdieping.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bailyu [online], https://id.erfgoed.net/personen/212 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.