Persoon

Faydherbe, Lucas

ID
2128
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2128

Beschrijving

Geboren in 1617 in Mechelen als zoon van albastsnijder Hendrik Faydherbe (1574-1629), ging de beeldhouwer en architect Lucas Faydherbe in 1636 in de leer bij Peter Paul Rubens (1577-1640) in Antwerpen. In 1640 keerde Faydherbe noodgedwongen terug naar zijn geboortestad om er te huwen met zijn hoogzwangere verloofde Maria Sneyers. Nog in hetzelfde jaar werd Faydherbe vrijmeester in Mechelen. Wellicht omwille van zijn stroeve relatie met het Sint-Lucasambacht maar mogelijk ook door het geringe aantal opdrachten, overwoog Faydherbe even een verhuis naar Brussel. Onderhandelingen tot het verkrijgen van het Brusselse poorterschap in 1658 sprongen echter af, waarna Faydherbe definitief in Mechelen bleef. Faydherbe maakte vooral naam als ontwerper van altaren en grafmonumenten. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren het grafmonument van bisschop Andreas Cruesen (1659) en het hoogaltaar (1665) in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. Andere werken zijn de hoogaltaren van de parochiekerken van Beveren (1661-1666) en Sint-Niklaas (1662-1665) en grafmonumenten in Modave en Trazegnies (1672-1677). Lucas Faydherbe stierf op 31 december 1697, vier jaar na het overlijden van zijn echtgenote, en werd op 3 januari 1698 begraven in de Sint-Romboutskathedraal.

Bron: Van Riet S., Lucas Faydherbe (1617-1697). Constich Beldt-snijder van Mechelen, in: De Nijn, H., Vlieghe, H. & Devisscher, H. (red.): Lucas Faydherbe, 1617-1697. Mechels beeldhouwer & architect, Mechelen, 1997, 10-15.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie

Frederik de Merodestraat 18 (Mechelen)
Groot complex met kapel, grote en kleine binnenplaats en grote en kleine tuin respectievelijk achter en bezijden de grote binnenplaats.


Begijnhofkerk Sint-Alexius en Catharina

Nonnenstraat 28 (Mechelen)
Barokke driebeukige zandstenen zaalkerk met vijfzijdige koorsluiting en achter het koor een oosttoren met twee zijruimten, aangevat in 1629.


Burgerhuis Koornbloem

Sint-Katelijnestraat 20 (Mechelen)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, mooie barokgevel naar ontwerp van Lucas Fayd'herbe, gedateerd 1684.


Commanderij Pitzemburg en tuin

Bruul 131-133 (Mechelen)
Commanderij Pitzemburg, circa 1200 gesticht door de Orde der Hospitaalridders van Onze-Lieve-Vrouw der Duitsen in Jeruzalem; heden Koninklijk Atheneum.


Domein Kasteel van Reet

Rumstsestraat 13-17 (Rumst)
Het ten zuidoosten van de dorpskern gelegen kasteel, wordt omgeven door grachten en een park.


Gevangenis Ciperage

Grote Markt 45 (Sint-Niklaas)
Voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe. Symmetrische gevel van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen schilddak. Centrale travee voorafgegaan door dubbele steektrap van arduin met sierlijke smeedijzeren leuning in rococostijl.


Kasteel Beaulieu

Petrus Schroonsstraat (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, overblijvende uitspringende hoektoren met vierkant grondplan onder gebogen bedaking met bekronende octogonale lantaarn, ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656.


Norbertinessenpriorij Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal

Bruul 52-56, Lange Schipstraat 25 (Mechelen)
Norbertinessenpriorij Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal, heden O.C.M.W.-gebouw en jezuïetenkerk.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof (Mechelen)
Brabants gotische kruisbasiliek met vierkante westertoren geflankeerd door deels ingebouwde octogonale traptorens en met rijzig en harmonieus interieur.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Hanswijkstraat 67 (Mechelen)
In 1663 eerstesteenlegging van de barokke kerk naar ontwerp van Lucas Faydherbe. Parochiekerk, vroeger tevens kloosterkerk van de dalscholieren; afgeschaft onder Jozef II in 1783-84.


Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.


Prochiehuis

Grote Markt 46 (Sint-Niklaas)
Prochiehuis, in barokstijl gebouwd in 1663-1664, door Jan Laureys naar ontwerp van bouwmeester Pieter Van Beerleere, bijgestaan door Lucas Faid'herbe. Symmetrische voorgevel in bak- en zandsteenstijl; zes traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak.


Restant van het kasteelpark van Beaulieu

Woluwelaan 100 (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656 omgeven door landschappelijk park met serpentinevijver ('rivier') en strak afgelijnde vista's tussen bosschages; gemengde parkaanleg met regelmatige en onregelmatige elementen, oorspronkelijk circa 17 hectare, vermoedelijk aangelegd aan het einde van de 18de eeuw.


Rubenshuis met tuin

Wapper 9-15 (Antwerpen)
Complex geheel van gebouwen rond rechthoekige binnenkoer met portiek, achterliggende tuin en tuinpaviljoen, ontstaan in 1611-27, wanneer Rubens er, na zijn terugkeer uit Italië in 1608, aan de Wappervaart een eigendom met bestaande woning in traditionele bak- en zandsteenstijl kocht en verbouwde tot woonhuis, een atelier liet bouwen in een italianiserende barok en beide verbond door een barokke portiek, die toegang verleende tot de kruiden- en bloementuin, waarin hij een sierlijk paviljoentje bouwde.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Faydherbe [online], https://id.erfgoed.net/personen/2128 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.