Collectief

Architectenbureau Felix-Glorieux

ID
2138
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2138

Beschrijving

M. Felix - L. Glorieux

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dominicanenkerk en -klooster

Aartshertoginnestraat 16A, Christinastraat 95 (Oostende)
Neogotisch gebouwencomplex, gebouwd omstreeks 1882-1885, gelegen tussen ten oosten de Christinastraat en ten westen de Aartshertoginnestraat. Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis met achteruitspringende gevel, van de straat gescheiden door smeedijzeren hek. Plattegrond en opbouw ontworpen door architect Auguste Van Assche naar het plan van de voormalige gotische dominicanenkerk te Gent. Ten noorden van de kerk, neogotisch getint kloostercomplex naar ontwerp van E.P. Biolley, met medewerking van aannemer Van Dycke en schrijnwerker L. Delvoye.


Jongerenopvangcentrum en interbellumpand

Elisabethlaan 221, 227 (Oostende)
Ten opzichte van de rooilijn inspringend enkelhuis aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, naar verluidt van 1929.


Kasteeldomein van Tillegem

Tillegemstraat 79-83 (Brugge)
Het kasteel Tillegem gaat terug op een 14de-eeuws waterkasteel dat in de jaren 1870 in de typische neogotische stijl wordt heraangekleed onder leiding van architect Jean-Baptiste Bethune. Het neerhof bij het kasteel omvat gaaf bewaarde hoevegebouwen uit 1894. Een park omgeeft het kasteel.


Loodswezengebouw

Sir Winston Churchillkaai 2 (Oostende)
Voormalig Loodswezengebouw, nu Zeewezengebouw, gelegen op het smalle schiereiland tussen de Voorhaven (aanlegplaats ferry’s) en het Montgomerydok.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis van het basilicale type met twee grote torens ten oosten en ten westen praalkapel, zogenaamde Koninginnekapel, opgericht ter herdenking van Louise-Marie van Orléans.


Polyvalente cultuurzaal De Balluchon

Moerestraat 19 (Koekelare)
Opening op 14 november 2008. De naamgeving verwijst naar de schouderzak met persoonlijke spullen van de Fransmans of 'bietenmannen'.


School

Vindictivelaan 9 (Oostende)
Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in classicistische stijl in 1787 in opdracht van de schuttersgilde van Sint-Andreas en Sint-Barbara, ook zogenaamd de Gilde van de Haakbusschieters, opgericht te Oostende in 1677 en voorheen gevestigd in de Sint-Franciscusstraat. Sinds 1878 in gebruik als schoolgebouw.


Villa's in cottagestijl

Stokkellaan 88-90, 116 (Oostende)
Nummer 116; in oorsprong huis met hoog dak aansluitend bij de cottagestijl, te vergelijken met nummer 88 en 90 in dezelfde straat.


Thema's

Ontwerper van

Centrumplein

Duinenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenbureau Felix-Glorieux [online], https://id.erfgoed.net/personen/2138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.