Persoon

Fermondt, Josse

ID
2142
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2142

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herenhuis Hotel Wellington

Drabstraat 32 (Gent)
Classicistisch huis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, met een oude kern. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel volgens archiefstukken daterend van 1773, naar ontwerp van Josse Fermondt.


Katoenfabriek De Smet

Griendeplein zonder nummer (Gent)
Het eerste bedrijf, de katoendrukkerij van François De Smet, werd opgericht in 1799. Reeds uitbreidingen in 1803, 1804, 1810 en in 1811 oprichting van een katoenspinnerij zogenaamd "La Louisiane" met mechanieken geleverd door L. Bauwens.


Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.


Parochiekerk Sint-Egidius

Lembeke-Dorp zonder nummer (Kaprijke)
Parochiekerk Sint-Egidius en voormalige omringende kerkhof met lage bakstenen ommuring met ezelsrug. Ten noordwesten van de kerk, behouden ijzeren hek aan bakstenen pijlers als toegang tot het kerkhof. In 1776 werd de oude kerk met uitzondering van de 13de-eeuwse toren gesloopt en werd een nieuw kerkgebouw opgericht naar ontwerp van architect Joost Fermondt.


Parochiekerk Sint-Joris

Sleidinge-Dorp zonder nummer (Evergem)
Ingeplant ten noorden van het dorpsplein, aan het kruispunt met de oude Weststraat, oorspronkelijk met omringend kerkhof omsloten door fraaie ijzeren afsluiting en toegangshekken tussen vierkante arduinen pijlers met vaasbekroning, verwijderd in 1932. Driebeukige hallenkerk van drie traveeën met kruisingstoren. De eerste kerk, een vroeggotische kruiskerk met kruisingstoren, werd gebouwd in de periode 1260-80 en daarna meermaals verbouwd en uitgebreid.


Pastorie Sint-Aldegondeparochie

Dorpsstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Bakstenen gebouw uit 1785 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in ommuurde boomrijke tuin. Het linker aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder haaks zadeldak werd toegevoegd in 1894 naar ontwerp van architect C. Campens samen met de afsluitmuur en monumentale poort.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Fermondt [online] https://id.erfgoed.net/personen/2142 (Geraadpleegd op )