Persoon

Fétu, Maurice

ID
2146
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2146

Beschrijving

Fétu studeerde bij de Luikse architect Paul Jaspar en verhuisde in 1915 naar Gent. Van hem vindt men onder meer panden in neorococostijl op de Groot-Brittanniëlaan en in neorenaissance op de Koning Albertlaan. Af en toe duiken er ook invloeden van art deco in zijn ontwerpen op. Hij maakte graag gebruik van donker marmer, smeedwerk en glas.

Bronnen:

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis met kantoorfunctie

Sportstraat 22 (Gent)
Woning met kantoorgebouw in een versoberde traditionalistische baksteenarchitectuur gebouwd in drie fasen, 1926-1928-1939, naar ontwerp van architecten Fritz Coppieters en Maurice Fétu. Heden ruim huis met wisselende bouwhoogte onder hoog pannendak, met links aanpalende garage. Typerend parement van gele baksteen op arduinen plint.


Burgerhuis naar ontwerp van Maurice Fétu

Tentoonstellingslaan 76 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak gesigneerd "M. Fétu, architecte".


Hoekhuis

Predikherenlei 2 (Gent)
Hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak en rechts haaks zadeldak. Vermoedelijk twee oude kernen, samengevoegd tot één woning in de 18de eeuw en in het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitgebreid en voorzien van Lodewijk XV-getinte voorgevel naar ontwerp van architect M. Fétu.


Hoekhuis ontworpen door M. Fétu

Koning Albertlaan 154-162 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw, gelegen op de hoek met de Raketstraat en gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1925 naar ontwerp van architect Maurice Fétu, in opdracht van Gaston de Landtsheer, toenmalig ondervoorzitter van de Gentse Liberale Kring. Hoekhuis van vier bouwlagen en acht traveeën onder verhoogde zadeldaken.


Kasteelsite Puienbroek

Puienbroeklaan 35-37 (Brugge)
Kasteelsite zogenaamd "Puienbroek" met park, villa en koetshuis met conciërgewoning. Voormalig kasteeldomein, gelegen in het westelijk deel van het Park van Male op de hoek van de Maalse Steenweg en de Doornhut.


Landhuis in ruime beboomde tuin

Maalse Steenweg 402 (Brugge)
Landhuis in ruime beboomde tuin, van 1934 gebouwd in opdracht van de barones de Malingreau d'Hembise en ontworpen door architect Maurice Fétu (Gent) die voor dezelfde familie de villa op het naastliggende domein van Puienbroek ontwerpt.


Sociaal wooncomplex Zavelpoort

Karel Van Hulthemstraat 38-60, 66-76, 76A-F, Kortrijksepoortstraat 139-157, 163-173, 179-195 (Gent)
Appartementencomplex gelegen tussen de Karel Van Hulthemstraat en de Kortrijksepoortstraat, eind jaren dertig gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Gezonde Werkmanswoning in het kader van de krotopruiming, naar ontwerp van architect Maurice Fétu. De drie parallelle blokken die gescheiden worden door binnenkoeren, bevatten niet alleen sociale appartementen maar ook enkele meer luxueuze appartementen en winkels.


Stadswoning uit 1683

Steenstraat 78 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel gedateerd "16 / 83", in plaats van een houten gevel. "Kunstige herstelling" van 1922-1925 naar ontwerp van architect M. Fétu (Gent) onder meer decaperen en inbrengen van witstenen elementen.


Villa

Polderstraat 11 (Brugge)
Villa gelegen in een beboomde tuin, ontworpen in 1933 door architect Maurice Fétu (Gent). Witbeschilderde baksteenbouw in een regionalistische stijl.


Winkel Cogétama

De Plaats 2 (Aalter)
Woon- en winkelhuis Cogétama, oorspronkelijk gebouwd door Van de Casteele-Veevaete, directeur van de sigarenfabriek Cogétama in de Kerkstraat, circa 1935. Dubbelhuis in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van architect M. Fétu en aannemer E. Veevaete.


Thema's

Ontwerper van

Distelstraat

Koning Albertlaan

Koningin Elisabethlaan

Paul de Smet de Naeyerplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Fétu [online] https://id.erfgoed.net/personen/2146 (Geraadpleegd op )