Persoon

Baines, Georges

ID
215
URI
https://id.erfgoed.net/personen/215

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bankgebouw

Battelsesteenweg 2, Olivetenvest 54 (Mechelen)
Bankgebouw van 1988-1990, naar ontwerp van architect G. Baines; bekroond met verschillende prijzen.


Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Van Putlei 22 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in sobere neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van Henri Libbrecht, een ingenieur uit Wetteren, naar een ontwerp door architect Ernest Stordiau van 1904. De rijwoning in halfopen bebouwing, met een gevelbreedte van drie traveeën aan de straat, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak.


Dokterswoning naar ontwerp van G. Baines

Centrumstraat 8 (Lebbeke)
Dokterwoning gebouwd in 1964 naar een ontwerp van Georges Baines en geïnspireerd op de Scandinavische stijl. De bijhorende tuin werd ontworpen in dezelfde periode door J. Wirtz. In de jaren ’70 werd een deel van de binnentuin opgeofferd voor de bouw van een schildersatelier, eveneens naar ontwerp van Baines.


Galerie Ronny Van de Velde

IJzerenpoortkaai 3 (Antwerpen)
Kunstgalerie gebouwd in opdracht van de kunsthandelaar Ronny Van de Velde, naar een ontwerp door de architect Georges Bains uit 1989. Opgericht eind jaren 1970 en gespecialiseerd in schilder- en beeldhouwkunst, tekeningen en grafiek uit de 19de en 20ste eeuw, was de galerie hier slechts een tiental jaar gevestigd, tot 2000.


Huis Guiette

Populierenlaan 32 (Antwerpen)
Huis Guiette, door bouwheer-bewoner Guiette Les Peupliers genoemd; puristisch gebouw dat samen met een woning in Weissenhofsiedlung te Stuttgart, de enige realisatie is van het Maison Citrohan.


Kantoorgebouwen van Albitum N.V.

Commandant Weynsstraat 85 (Antwerpen)
Baksteenbouw onder plat dak, met verdiepte benedenverdieping en doorlopende vensterregisters, naar ontwerp van Georges Baines van 1969.


Pakhuis Vlaanderen

Waalsekaai 47 (Antwerpen)
Op de hoek van de Waalsekaai en de Vervierstraat staat het monumentale Pakhuis Vlaanderen. Dit pakhuis werd in 1911 ontworpen door architect Frans Van Dijk in opdracht van de N.V. Blauwhoedenveem uit Amsterdam.


Postmodern burgerhuis

Albertstraat 11 (Antwerpen)
Burgerhuis in postmodernistische stijl in opdracht van Daniëlle Muller, naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1981-1983. Het project behelsde de totale verbouwing van een oorspronkelijk neoclassicistisch enkelhuis uit het laatste kwart 19de eeuw.


Technische school

Diestsestraat 49, Rijschoolstraat 4 (Leuven)
De school is een ontwerp van de internationaal vermaarde architect Henry van de Velde, in samenwerking met de Leuvense architect Vital Rosseels, en is gesitueerd op een stadsterrein waar voor de Eerste Wereldoorlog het klooster van de Witte Vrouwen gelegen was.


Villa

Narcissenlaan 11 (Schilde)
Villa van 1969-71 naar ontwerp van Georges Baines.


Villa in brutalistische stijl

Acacialaan 9 (Antwerpen)
Villa in brutalistische stijl gebouwd in opdracht van het diamantairsechtpaar Naftali en Viviane Klein, naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1971. De woning behoort tot de brutalistische fase in het oeuvre van Georges Baines, die vertegenwoordigd wordt door een reeks landhuizen uit de periode 1968-1974.


Villa in brutalistische stijl

Acacialaan 23 (Antwerpen)
Villa in brutalistische stijl gebouwd in opdracht van Jozef Van Goethem, naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1969. De woning behoort tot de brutalistische fase in het oeuvre van Georges Baines, die vertegenwoordigd wordt door een reeks landhuizen uit de periode 1968-1974.


Villa in brutalistische stijl

Vijverlaan 2A (Antwerpen)
Villa in brutalistische stijl naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1968. Opdrachtgever was Jack Baines (°1922), de drie jaar oudere broer van de architect.


Villa in naooorlogs modernisme

Della Faillelaan 54A (Antwerpen)
Villa in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Freddy Saeys naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1965. Het landhuis is naar programma en architectuur sterk verwant met de woning Scraeyen uit 1960, verderop aan de Della Faillelaan.


Villa in naoorlogs modernisme

Della Faillelaan 60 (Antwerpen)
Villa in naoorlogs modernisme naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1956. Opdrachtgever was Jack Baines, de drie jaar oudere broer van de architect.


Villa in naoorlogs modernisme

Della Faillelaan 60A (Antwerpen)
Villa in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Pierre Scraeyen naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1960. Het landhuis is naar programma en architectuur sterk verwant met de woning Saeys uit 1965, hogerop aan de Della Faillelaan.


Villa in naoorlogs modernisme

Della Faillelaan 54 (Antwerpen)
Villa in naoorlogs modernisme naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1965, gebouwd in opdracht van zijn schoonbroer Jean Reypens.


Woning Braunschweig

Oosterveldlaan 50 (Antwerpen)
Eerste rijhuis met aan de straatzijde vrij gesloten betonbouw, naar ontwerp van Georges Baines van 1974-1975.


Woning Raymakers

Jozef Hertogslaan 7 (Antwerpen)
Vrijstaande eengezinswoning met omringende tuin en garage ten zuidwesten, naar ontwerp van Georges Baines van 1960.


Thema's

Ontwerper van

Borgstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Baines [online], https://id.erfgoed.net/personen/215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.