Persoon

Flanneau, Octave

ID
2168
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2168

Beschrijving

Zoon van architect Eugène Flanneau.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Octave_Flanneau (geraadpleegd op 7/8/13)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteel Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit. 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag.


Kasteel Loveld met park

Loveldlaan 47 (Aalter)
Kasteel op L-vormig grondplan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Flanneau en opgetrokken uit bak- en natuursteen met enorm leien dak in een vereenvoudigde classicerende zogenaamd Franse stijl. Rondom het kasteel een door dreven en zichtassen gestructureerd park.


Kasteel van Wilder

Wildersedreef 65 (Kampenhout)
Het huidige, vrij eenvoudige kasteel in laat-classicistische stijl werd opgericht in 1823 en aangepast in 1911 naar ontwerp van Octave Flanneau. Het is ingeplant in een ruim park met talrijke populieren. De fraaie Wilderdreef uit 1687 verbindt het Wilderkasteel met het heden verdwenen kasteel van Ruisbeek.


Kasteel van Zwijnaarde

Joachim Schayckstraat 4-6 (Gent)
Huidig vrij recent kasteel met omringend park, behouden omwalling en toegangsdreef vanaf het dorpscentrum. Belangrijke voorgeschiedenis, opklimmend tot de 14de eeuw. Een laatste maal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1922 in zijn huidige vorm, in neorococostijl, naar ontwerp van architect Octave Flanneau. Kasteel op U-vormige plattegrond, gebouwd in het midden van het door de watergordel omgeven terras en grondvesten van de voormalige grotere kastelen. Ten noorden en zuiden voor het kasteel, ruime bakstenen stallen en koetshuizen daterend uit de 18de eeuw. Toegangsbrug vooraan met drie getoogde bogen.


Kasteeldomein d'Overschie

Vorststraat 18 (Grimbergen)
Eclectisch kasteel opgetrokken circa 1904 naar ontwerp van architect Flanneau, gelegen in het omringend park aan de noordelijke rand van de als vijver aangelegde steenpoel.


Kasteeldomein van Wilder

Wildersedreef 65 (Kampenhout)
Laat-classicistisch kasteel, gebouwd rond 1817-1820 in opdracht van baron Charles-François van der Linden d’Hoogvorst ter vervanging van een waterkasteel uit 1620, aangepast en uitgebreid in 1911 naar ontwerp van architect Octave Flanneau (1860-1937); kasteel omgeven door landschappelijk park van nagenoeg 15 hectare van het type 'rivierlandschap', eveneens aangelegd rond 1817-1820, met ommuurde moestuin, ijskelder en oranjerie.


Koninklijk Paleis

Meir 50 (Antwerpen)
Vorstelycke woning in 1745-1760 als particulier hotel opgetrokken door Joan Alexander van Susteren , heer van 's-Gravenwezel, naar een ontwerp van Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, die eveneens de interieurs grotendeels ontwierp en bemeubelde.


Villa Manoir du Dragon

Albertlaan 73 (Knokke-Heist)
Grote gekoppelde villa -thans hotel- in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Octave Flanneau, uitgebreid in 1987 en 1992 naar ontwerp van architect P. Desmidt. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint met volhouten gevelvelden. Opvallend verspringend dakprofiel. Enorm rijke aanplanting.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Flanneau [online] https://id.erfgoed.net/personen/2168 (Geraadpleegd op )