Zoon van architect Eugène Flanneau.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Loveldlaan 47 (Aalter)
Kasteel op L-vormig grondplan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Flanneau en opgetrokken uit bak- en natuursteen met enorm leien dak in een vereenvoudigde classicerende zogenaamd Franse stijl. Rondom het kasteel een door dreven en zichtassen gestructureerd park.
Wildersedreef 65 (Kampenhout)
Het huidige, vrij eenvoudige kasteel in laat-classicistische stijl werd opgericht in 1823 en aangepast in 1911 naar ontwerp van Octave Flanneau. Het is ingeplant in een ruim park met talrijke populieren. De fraaie Wilderdreef uit 1687 verbindt het Wilderkasteel met het heden verdwenen kasteel van Ruisbeek.
Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.
Vorststraat 18 (Grimbergen)
Eclectisch kasteel opgetrokken circa 1904 naar ontwerp van architect Flanneau, gelegen in het omringend park aan de noordelijke rand van de als vijver aangelegde steenpoel.
Breidels 1 (Oostkamp)
Kasteeldomein gelegen in een bosrijke omgeving. De bouw van het vrij imposant, symmetrisch opgebouwd Lodewijk XV-kasteel, naar ontwerp van de Brusselse architect Octave Flanneau, is afgerond in 1924. Samenstel van verschillende volumes, opgetrokken in natuursteen en elk afgedekt door een leien mansardedak. Een dreef met aan weerszijden een dubbele bomenrij vormt de toegang tot het kasteel. Vlakbij het kasteel liggen enkele geometrische bloem- en grasperkjes typisch voor de Franse parkaanleg. Aan straatkant twee neogotische arduinen pijlers met ingewerkte wapenschilden.
Wildersedreef 65 (Kampenhout)
Laat-classicistisch kasteel, gebouwd rond 1817-1820 in opdracht van baron Charles-François van der Linden d’Hoogvorst ter vervanging van een waterkasteel uit 1620, aangepast en uitgebreid in 1911 naar ontwerp van architect Octave Flanneau (1860-1937); kasteel omgeven door landschappelijk park van nagenoeg 15 hectare van het type 'rivierlandschap', eveneens aangelegd rond 1817-1820, met ommuurde moestuin, ijskelder en oranjerie.
Joachim Schayckstraat 4-6, Prelaatsdreef (Gent)
Huidig vrij recent kasteel met omringend park, behouden omwalling en toegangsdreef vanaf het dorpscentrum. Belangrijke voorgeschiedenis, opklimmend tot de 14de eeuw. Een laatste maal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1922 in zijn huidige vorm, in neorococostijl, naar ontwerp van architect Octave Flanneau. Kasteel op U-vormige plattegrond, gebouwd in het midden van het door de watergordel omgeven terras en grondvesten van de voormalige grotere kastelen. Ten noorden en zuiden voor het kasteel, ruime bakstenen stallen en koetshuizen daterend uit de 18de eeuw. Toegangsbrug vooraan met drie getoogde bogen.
Meir 50 (Antwerpen)
Vorstelycke woning in 1745-1760 als particulier hotel opgetrokken door Joan Alexander van Susteren , heer van 's-Gravenwezel, naar een ontwerp van Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, die eveneens de interieurs grotendeels ontwierp en bemeubelde.
Albertlaan 73 (Knokke-Heist)
Grote gekoppelde villa -thans hotel- in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Octave Flanneau, uitgebreid in 1987 en 1992 naar ontwerp van architect P. Desmidt. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint met volhouten gevelvelden. Opvallend verspringend dakprofiel. Enorm rijke aanplanting.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Flanneau [online], https://id.erfgoed.net/personen/2168 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.