Persoon

Fornoville, Luc

ID
2186
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2186

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

De Cleyne Clocke

Vlasmarkt 9 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met gerestaureerde trapgevel van vier traveeën en twee bouwlagen met insteekverdieping onder een zadeldak, gebouwd in 1574.


Den Grooten Sot

Sint-Jacobsmarkt 11 (Antwerpen)
Traditionele koopmanswoning waarvan de oorsprong teruggaat tot de 15de eeuw. Dierick de Moeleneer die de panden in 1548 verwierf, voerde in 1549 belangrijke verbouwings- en uitbreidingswerken uit. Restauratie onder leiding van Luc Fornoville en Mark Vanhecke, opgeleverd in 1999.


Dierentuin - Egyptische tempel voor grote Afrikaanse diersoorten

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Egyptische tempel, overwegend bestemd voor grote Afrikaanse diersoorten, naar ontwerp van K. Servais, van 1855-56. Het gebouw moest verwijzen naar de streek van herkomst der dieren.


Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)
De Zoo wordt aan de westzijde begrensd door Koningin Astridplein-Pelikaansstraat, waar hij achter het Centraal Station doorloopt, aan de zuidzijde door de Ploegstraat, aan de oostzijde door de westelijke huizenrij van de Ommeganckstraat en aan de noordzijde door de zuidelijke bebouwing van de Carnotstraat.


Domein d'Ursel

Edmond Vleminckxstraat, Hingenebroekpolderdijk, Kasteeldreef, Kleine Hinckstraat, Koningin Astridlaan, Leopoldstraat, Louis De Baerdemaekerstraat, Notelaerdreef, Victor De Witstraat, Wielstraat, Wolfgang d'Urselstraat, Zijdeweg (Bornem)
Het kasteel van Hingene, in zijn classicistische vorm ontworpen door Giovanni Servandoni in het derde kwart van de 18de eeuw, vormde eeuwenlang de residentie van de familie d’Ursel.


Gemeentehuis van Duffel

Gemeentestraat 21 (Duffel)
Oorspronkelijk L-vormig complex in neotraditionele stijl met neobarokke inslag uit 1926-1928 naar ontwerp van G. Careels.


Gereconstrueerde gevel van hotel de Fraula

Wapper (Antwerpen)
Gereconstrueerd gevelfront van het voormalige hotel de Fraula, hier opnieuw opgericht in 1986, tegen de nieuwbouwvleugel van de toenmalige Generale Bank. Het voorname herenhuis in régencestijl bevond zich oorspronkelijk in de Keizerstraat, meer bepaald in het bouwblok tussen de Gratiekapelstraat en de Koningstraat.


Het Brantijser

Sint-Jacobsmarkt 13 (Antwerpen)
Traditionele koopmanswoning genaamd "Het Brantijser" die opklimt tot de 16de eeuw, en in 1563 bij het aanpalende “Den Grooten Sot” werd gevoegd. Ingrijpende restauratie onder leiding van Luc Fornoville en Mark Vanhecke opgeleverd in 1999.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Rauwelkoven (Geel)
Rechthoekige kapel van één travee onder afgewolfd leien zadeldak met aandak, heropgebouwd naar oud model in 1980-1981 naar ontwerp van L. Fornoville.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius

Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.


Parochiekerk Sint-Clemens

Minderhoutdorp (Hoogstraten)
Vrijstaande gotische parochiekerk uit de tweede helft van de 15de - begin 16de eeuw.


Parochiekerk Sint-Michiel

Torenstraat 1 (Ravels)
Vrijstaande gotische kerk van 1525-1529, na de brand van 1841 voor een groot deel in neogotische stijl heropgebouwd, bewaard kerkhof aan noordzijde.


Paviljoen De Notelaer

Notelaerdreef 8 (Bornem)
Paviljoen of belvedère met herberg en woning voor de schippersfamilie op de beneden- en tussenverdieping. Gelegen tegen de Scheldedijk en opgetrokken in 1791-1794 naar ontwerp van de Franse hofarchitect Ch. De Wailly.


Priorij Corsendonk

Corsendonk 5 (Oud-Turnhout)
Omwald domein met gedeeltelijk bewaard kloostercomplex, opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw en de 17de eeuw, in laatgotische en traditionele bak- en zandsteenstijl. Tuinontwerp door J. Wirtz met onder meer een gereconstrueerde kloostertuin.


Sint-Lutgardisschool

Maarschalk Gérardstraat 18 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in zijn huidige vorm te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw, achtereenvolgens eigendom van de families Van Asten en Grisar. Sinds 1928 huisvest het gebouw de Sint-Lutgardisschool, verbouwd en uitgebreid door de architecten Jan Smits en Flor Van Reeth.


Smaterskapelleke

De-Billemontstraat (Geel)
De kapel, vermoedelijk opklimmend tot circa 1600, werd vernield bij een aanrijding en in 1980, naar oorspronkelijk uitzicht, heropgebouwd in 1980 naar ontwerp van L. Fornoville.


Wimpelhoeve

Wimpel 9 (Heist-op-den-Berg)
Hoeve met bewaarde lemen schuur onder rieten zadeldak uit de 18de eeuw.


Woning Pottenhuys

Broekstraat 78-80 (Bornem)
Huis van circa 1642, mogelijk verhoogd en inwendig aangepast circa 1773, toen het gebouw verkocht werd. Lange tijd in gebruik als pottenbakkerij en herberg.


Ziekenhuis Oud Gasthuis

Gasthuisstraat 1-5 (Geel)
Complex in traditionele en neotraditionele bak- en zandsteenstijl met diverse gebouwen uit de 15de- tot de 19de eeuw rondom twee rechthoekige binnenplaatsen.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fornoville [online], https://id.erfgoed.net/personen/2186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.