Vader van architect Léopold Franck.
Henri Franck startte zijn loopbaan in Boom, waar ook zoon Léopold in 1900 geboren werd, maar vestigde zich vermoedelijk begin jaren 1910 in Berchem. Zijn vroegst gekende realisatie is het verdwenen, neotraditionele natiegebouw van houtnatie De Eendracht uit 1901 aan de Oudesteenweg 12 in Antwerpen. Over zijn oeuvre voor de Eerste Wereldoorlog is verder vrijwel niets bekend. Begin jaren 1920 associeerde Henri Franck zich met zoon Léopold in het architectenbureau Henri Franck en Zoon. Aanvankelijk gevestigd in de Poortstraat 18 (huidige Willem Van Laarstraat), verhuisde het architectenbureau in 1923 naar de nieuwe architectenwoning aan de Elisabethlaan 79, één van de hoofdassen van de recent verkavelde, voorname residentiële Floraliënwijk.
Het bureau voerde meer dan zestig opdrachten uit in de Floraliënwijk en drukte daarmee als geen ander zijn stempel op het karakter en uitzicht van de wijk. Het oeuvre van Henri Franck en Zoon uit deze periode bestaat hoofdzakelijk uit stadsvilla's en burgerhuizen in beaux-artsstijl van Franse inspiratie, of in ‘Old English’ cottagestijl, de toen gangbare stijlen van behoudende signatuur. In de jaren 1930 beoefenden zij eveneens een meer eigentijdse art-decostijl. Tot op vandaag zijn in totaal zowat vijfentachtig nieuwbouwprojecten van het bureau Henri Franck en Zoon gerepertorieerd, de overgrote meerderheid in Berchem.
Hun gezamenlijke architectenbureau was actief tot 1935, waarna Henri Franck de praktijk in eigen naam voortzette tot 1959, het jaar van zijn overlijden. Ook uit deze periode zijn tot op vandaag zowat vijfentwintig nieuwbouwprojecten gerepertorieerd. De architectuur van Henri Franck uit het late interbellum evolueert in de richting van een gematigd modernisme met art-deco-kenmerken. Zijn naoorlogse oeuvre blijft trouw aan een behoudende architectuuropvatting, met historiserende en regionalistische kenmerken.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Koninklijkelaan 9 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl met neorococo-inslag naar een ontwerp van de architecten Henri Franck en Zoon uit 1928, zoals een inscriptie op de voorgevel aangeeft. De bouw ging op 22 oktober 1928 van start en werd vermoedelijk in de eerste helft van 1930 voltooid. Opdrachtgever was de Spaanse koopman Manuel Fernandez del Valle, vennoot van de handelsfirma Valle & Cie, actief in de import en export met Belgisch-Congo
Koninklijkelaan 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl in 1927 ontworpen door de architecten Henri Franck en Zoon. Opdrachtgever was de reder Adrien Letzer, echtgenoot van Philomène Spelier.
Koninklijkelaan 74 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl in 1927 ontworpen door de architecten Henri Franck en Zoon in opdracht van de ijzerhandelaar G. Detienne.
Koninklijkelaan 73 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl in 1928 ontworpen door de architecten Henri Franck en Zoon, in opdracht van kapitein C. De Pauw.
Prins Albertlei 8 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, in zijn huidige vorm naar een ontwerp door de architect Henri Franck uit 1936. Het betreft de grondige verbouwing van een bestaand hotel.
Koninklijkelaan 49 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl met inslag van de neorococo- en de art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Auguste Volant, schrijnwerker en handelaar van beroep, naar een ontwerp van Henri Franck en Zoon (gevelinscriptie) uit 1922.
Hof ter Schriecklaan 43-45 (Antwerpen)
De art-decowoningen zijn ontworpen door architect Henri Franck rond 1934; nummer 45 is gesigneerd H. Franck en Zoon.
Koninklijkelaan 76 (Antwerpen)
Dokterswoning in beaux-artsstijl eind 1927 ontworpen door Henri Franck en Zoon, en opgetrokken in 1928. Opdrachtgever was de arts E.L.L. Van Raemdonck.
Olijftakstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van A. Van Daelen, naar ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1893.
Jan Moorkensstraat 68 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met vage cottage allures, van 1929-30, naar ontwerp van Henri Franck en Zoon.
Boekenberglei 224-228 (Antwerpen)
Ensemble van drie half vrijstaande woningen, de villa met nummer 228 werd in 1923 gebouwd naar een ontwerp van bouwmeesters Henri Franck en Zoon uit 1922; de gespiegelde meergezinswoningen met nummers 222-224 werden vier jaar later opgetrokken.
Koninklijkelaan 40 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van R. Waterkeyn, naar een ontwerp door de architecten Henri Franck en Zoon uit 1925.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Franck [online], https://id.erfgoed.net/personen/2200 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.