Persoon

Francken, Alfons

ID
2206
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2206

Beschrijving

In Antwerpen actief als architect vanaf 1906, werd zijn loopbaan onderbroken door de Eerste Wereldoorlog, die hij als krijgsgevangene in Duitsland doormaakte. Na zijn eerste hoogbouwcomplex in de Helenalei 19 deed Francken in 1921 opnieuw van zich spreken door het eigentijdse rationalisme van het pakhuis van de Noord Natie op de hoek van de Lange en de Korte Brilstraat, een vandaag verdwenen constructie uit gewapend beton van het Hennebique-type. Met het complex "Cyclops", "Vulcan" en "Titan", dat tijdens de jaren 1920 in meerdere buitenlandse architectuurpublicaties werd opgenomen, verwierf Francken vervolgens een internationale reputatie als vooraanstaand vertegenwoordiger van de Belgische avant-garde. Uit deze periode dateert ook zijn lidmaatschap van de Kring voor Moderne Kunst, en de oprichting van het architectuurtijdschrift Bouwkunde dat slechts een kortstondig bestaan kende.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Goliath

Helenalei 16 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1926, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Jacques Van Riel. Ten tijde van dit bouwproject was Van Riel vennoot in de Entreprises Générales de Construction Van Riel & Van den Bergh, een bouwbedrijf actief sinds 1925.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Haantjeslei 207 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1923 (gevelinscriptie). Opdrachtgever was de archeoloog en 'africaniste' Lucien Armand Dursin, verzamelaar van documenten in verband met de iconografie van Antwerpen, die hier zelf ook een appartement betrok.


Appartementsgebouw Philea

Helenalei 19 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Alfons Francken, gebouwd in opdracht van R. Vandenhaute. Waar de bouwplannen die met de bouwaanvraag werden ingediend op 1 februari 1920 zijn gedateerd, werkte Francken vermoedelijk al in 1919 en wellicht zelfs sinds 1914 aan het ontwerp.


Appartementsgebouwen Cyclops, Vulcan en Titan

Helenalei 18-22, 16A (Antwerpen)
Complex van drie appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Alfons Francken, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemers-vennoten Jacques Van Riel en Ed. Ceurvorst. Waar het complex in 1921 als één geheel werd ontwerpen, kwamen de gebouwen een na een tot stand in 1921, 1922 en 1923.


De Distel

Gratiekapelstraat 2 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in vroeg-modernistische stijl op de hoek van Gratiekapelstraat en Blindestraat, gebouwd in opdracht van Emile Maeyens, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1923. "De Distel", opgericht kort vóór de Eerste Wereldoorlog in de Gratiekapelstraat en in dit pand gevestigd tot 2008, handelde in tekenmateriaal en kunstenaarsbenodigdheden voor schilders, beeldhouwers, grafici en architecten.


Gekoppelde vroeg-modernistische burgerhuizen

Mercuriusstraat 36-38 (Antwerpen)
In spiegelbeeld opgetrokken, vroeg-modernistische eengezinswoningen naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1927. Opdrachtgevers waren de rekenplichtige Leander Jespers, echtgenoot van Maria Luchies, en zijn oudere zus en schoonbroer Joseph Knors en Emilia Jespers, beide actief als leerkracht in het stedelijk lager onderwijs.


Godshuis P. Creutz

Vinkenstraat 34, 48 (Antwerpen)
Bejaardentehuis in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van de Commissie voor Openbare Onderstand, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1930. De naam van het godshuis verwijst naar de bankier baron Prosper Constant Creutz (Brussel, 1881-1929), administrateur-directeur van de Handelsbank, die bij zijn overlijden een legaat naliet aan de Commissie voor Openbare Onderstand.


Half vrijstaande modernistische woning

Venneborglaan 10 (Antwerpen)
Sobere burgerwoning, straatgevel met alleen vensteropeningen zonder omlijsting, ontworpen in 1929 door architect Alfons Francken.


Magazijn Nieuwland

Lange Brilstraat 3A (Antwerpen)
Vroeg-modernistisch pakhuis op de hoek van de Lange en de Korte Brilstraat, gebouwd in opdracht van de Noord Natie, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1921 (gevelsteen). Gesloopt in 1980 voor de aanleg van een parkeerterrein, waarop omstreeks 2010 een nieuwbouwflat is opgetrokken.


Medisch en Heelkundig Instituut Middelheim

Lindendreef 1 (Antwerpen)
In 1945 wordt Renaat Braem betrokken bij een van de eerste grote naoorlogse projecten voor openbare infrastructuur van de Stad Antwerpen, het Medisch Heelkundig Instituut Middelheim. De bouw kent een lange voorbereiding en een complex verloop, die zich over een kwarteeuw uitstrekken.


Modernistisch burgerhuis

Hortensiastraat 8 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de nijveraar Frans Antonsen, naar een ontwerp door architect Alfons Francken uit 1931. Deze rijwoning met een gevelbreedte van 7 m en oorspronkelijk een bouwdiepte van 12 m, telt drie bouwlagen onder een plat dak.


Modernistisch woon- en bedrijfspand

Van Luppenstraat 55-57 (Antwerpen)
Modernistisch woon- en bedrijfspand gebouwd in opdracht van Theodoor Bauwens, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1938. De nieuwbouw uitgevoerd door de aannemer U. Bogaert-Brock uit de Landbouwstraat, sloot aan op een bestaand fabrieksgebouw achteraan op het perceel.


Modernistische meergezinswoning

Turnhoutsebaan 271 (Antwerpen)
Sobere woning met bruine bakstenen lijstgevel met strakke gevelindeling, afgezoomd door een houten kroonlijst, ontworpen in 1923 door architect Alfons Francken.


Sociale woonblokken Geelhandplaats

Duinstraat 83, 93, Geelhandplaats 1-36 (Antwerpen)
Sociaal wooncomplex in 1934 gebouwd door de huisvestingsmaatschappij Onze Woning naar ontwerp van Alfons Francken. Monumentaal modernistisch complex van zes bouwlagen rond een open binnenplaats.


Sociale woonblokken ontworpen door Alfons Francken

Nijverheidstraat 1-11, Stuivenbergplein 75-80, Van Kerckhovenstraat 100, Wilgenstraat 21-27 (Antwerpen)
Het sociaal wooncomplex is gelegen in de wijk Stuivenberg (of de Seefhoek), een grote volkswijk in de 19e-eeuwse gordel en omvat het volledig trapezoïdaal bouwblok begrepen tussen het Stuivenbergplein, de Van Kerckhoven-, Nijverheids- en Wilgenstraat. Het complex werd gebouwd in opdracht van Onze Woning (heden Woonhaven), een lokale Maatschappij voor Goedkope Woningen die in 1929 werd opgericht door de Commissie van Openbare Onderstand (C.O.O.) van Antwerpen.


Twee villa's in nieuwe zakelijkheid

Zwanenlaan 6-8 (Antwerpen)
Kubusvormige bakstenen villa's van twee bouwlagen onder plat dak, nummer 6 naar ontwerp van Frans Peeters van 1931, nummer 8 naar ontwerp van Alfons Francken van 1926.


Vroeg-modernistische appartementsgebouw

Haantjeslei 146 (Antwerpen)
Vroeg-modernistisch appartementsgebouw, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken (logo als gevelinscriptie), waarvan de bouwaanvraag van 1 december 1924 dateert, en dat werd opgetrokken in 1925. Opdrachtgevers waren de gebroeders Michiels.


Thema's

Ontwerper van

Arsenaalstraat

Breydelstraat

Juliaan Dillensstraat

Van Arteveldestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Francken [online], https://id.erfgoed.net/personen/2206 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.