Persoon

Gabriëls, Jos

ID
2265
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2265

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Diephuis met houten gevel

Stoelstraat 11 (Antwerpen)
Driekwartshuis met houten puntgevel gebouwd in 1546, gesloopt in 1973 en vervolgens heropgebouwd naar een ontwerp door de architect Jos Gabriëls uit 1969-1970.


Domein kasteel van Schoten

Kasteeldreef 61 (Schoten)
Een 16de-eeuws omwaterd kasteel gelegen in een ruim park, met vijver, graspleinen en weiden, sportvelden en een speelplein.


Kolveniershof

Kolveniersstraat 20 (Antwerpen)
Voormalig schuttershof van de in 1490 opgerichte Kolveniersgilde, gebruikt als "speelhof" en "schietplaetse" met een gelijkvloerse galerij uitziend op de tuin. Dit sinds 1942 grotendeels blootgelegde en in 1975-1980 gerestaureerde gebouw, werd tussen 1631 en 1637 in barokstijl opgetrokken, mogelijk onder leiding van de Antwerpse meester Cornelis Vanden Eynde.


Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Kerkstraat 1 (Beveren)
Gotische driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren en polygonaal oostkoor, geflankeerd door twee zijkoren; sacristie in de noordoostelijke oksel, kleine doopkapel in de zuidoostelijke oksel, omringd door het gedesaffecteerde kerkhof. In het plantsoen: oorlogsgedenkteken en vroegere schandpaal.


Parochiekerk Heilige Lucia van 1955

Kerkplein 1 (Begijnendijk)
De parochiekerk Sint-Lucia, gebouwd in 1955 in neogotische stijl naar ontwerp van de Brasschaatse architect Jozef Gabriëls.


Parochiekerk Sint-Jacob

Sint-Jacobstraat 9 (Antwerpen)
Basilicale kruiskerk met westtoren in Brabantse hoog-gotiek, in drie grote bouwfasen opgetrokken vanaf eind 15de eeuw tot midden 17de eeuw, door de bouwmeesters Herman I, Domien en Herman II de Waghemakere en Rombout Keldermans.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Markt 10 (Antwerpen)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk met basilicale opstand; bewaarde neogotische ijzeren omheining aan noordzijde. Benaming vermoedelijk naar bisschop Lambertus die in de 7de eeuw in deze streken als geloofsprediker optrad.


Parochiekerk Sint-Odrada

Lindeplein 4 (Mol)
Vrij sobere, doch georiënteerde longitudinale kruiskerk met neogotische reminiscenties.


Priorij Corsendonk

Corsendonk 5 (Oud-Turnhout)
Omwald domein met gedeeltelijk bewaard kloostercomplex, opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw en de 17de eeuw, in laatgotische en traditionele bak- en zandsteenstijl.