Persoon

George, Antoine

ID
2307
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2307

Beschrijving

Architect Antoine George werd in Nederland geboren, maar was van Franse afkomst. Kort na de Eerste Wereldoorlog studeerde hij aan de Antwerpse Academie als medestudent van Léon Stynen en liep vervolgens drie jaar stage in Duitsland. Naast architect was hij ook pianist, tekenaar, schilder en beeldhouwer. Terug in België behaalde George de derde prijs in de architectuurwedstrijd voor de bouw van het sportpaleis in Deurne, wat heel wat opdrachten opleverde. Om die reden associeerde hij zich in 1935 met zijn schoonbroer architect Harry van de Veerdonk. Samen realiseerden ze in 1940 de villa John Janssens te Ekeren. Eerder, in 1933-1934 had hij al de nieuwbouw van de aanpalende Ruys Natie tot stand gebracht. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte de familie George naar Normandië, waar de architect in zijn tweede loopbaan onder meer het gemeentehuis van Fécamp ontwierp. Uit het gematigde modernisme van Antoine George blijkt de invloed van de eigentijdse Nederlandse architectuur, meer bepaald het romantisch kubisme van Dudok.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in cottagestijl

Van Hersbekelei 9 (Antwerpen)
Half vrijstaand burgerhuis, gebouwd in een cottagestijl met verwijzingen naar de art deco, naar ontwerp van architect Antoine George uit 1927.


Modernistisch burgerhuis

De Bruynlaan 26 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, van 1933, naar ontwerp van Antoine George (zie ook gevel).


Molenberg Natie

Hessenstraatje 25 (Antwerpen)
Pakhuizen van de Molenberg Natie, parallel ingeplant aan beide zijden van een gekasseide binnenplaats, bereikbaar via een gang vanuit de Falconrui. Westelijke pakhuis met paardenstal en kantoor in eclectische stijl door Jos. Bellens uit 1873. Oostelijk pakhuis in modernistische stijl Antoine George en Harry van de Veerdonk uit 1937.


Ruys Natie

Hessenstraatje 2, 10 (Antwerpen)
Complex gevormd door een pakhuis in eclectische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, en het modernistische natiegebouw van de Ruys Natie, naar een ontwerp door de architect Antoine George uit 1933-1934, parallel ingeplant aan beide zijden van een oorspronkelijk afgesloten binnenplaats.


Tweegezinswoning

Edmond Thieffrylaan 83-85 (Mortsel)
Tweegezinswoning met ommuurde voortuin naar ontwerp van architect Antoine George van 1932.


Villa in nieuwe zakelijkheid

De Beukelaerlaan 72 (Antwerpen)
Villa in stijl van de nieuwe zakelijkheid gebouwd in opdracht van houtimporteur John Janssens, naar ontwerp van architecten Antoine George en M. Van de Veerdonk uit 1940.


Woning Decrop

Tentoonstellingslaan 42 (Antwerpen)
Meergezinswoning uit 1936 in opdracht van Fr. Decrop, naar ontwerp van Antoine George en Harry van de Veerdonk.


Thema's

Ontwerper van

Hof ter Schriecklaan

Jozef Wautersstraat

Leopold De Vriesstraat

Leopoldlei (Ekeren)

Troyentenhoflaan