Persoon

Gérard, Isidore Joseph

ID
2318
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2318

Beschrijving

Isidore Joseph Gérard, afkomstig uit het Henegouwse Lobbes, was door de Gentse architect Roelandt naar Sint-Truiden gestuurd om er zijn bouwplaatsen voor de Zusters van Liefde en voor het kleinseminarie te superviseren. Hij vestigde zich later zelfstandig en baatte bij zijn woning aan de Nieuwe Steenweg ook een marmerbewerkingsbedrijf uit, dat meewerkte aan de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk (Sint-Truiden).

  • AUMANN F. 1998: Een ontmoeting met het 19de-eeuwse Sint-Truiden: het oudste deel van het kerkhof van Schurhoven, in: Sint-Truiden ingekaderd 1830-1914. Tentoonstellingen Sint-Trudo-feesten 1998, Sint-Truiden, 1998, p.292-302.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Markt 67 (Sint-Truiden)
Gotische en neogotische kerk, met haar volume het oostelijk gedeelte der markt beheersend. Eerste kerk gebouwd door abt Adelardus II; enige parochie van de stad tot 1133, toen Sint-Gangulfus enkele parochiale rechten kreeg.


Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoningen

Haagstraat 17-19 (Dilsen-Stokkem)
Twee identieke gebouwtjes opgetrokken in eclectische stijl, uit de eeuwwisseling, flankeren een klein, beboomd plein, aan de straat gelegen en aan de achterzijde begrensd door het nieuwe schoolgebouw.


Kapel van de Heilige Christina

Dorpsstraat 52 (Wellen)
Neogotische kapel van 1877 aansluitend bij huis nummer 53, hersteld in 1940.


Kasteel van Nieuwenhoven en kasteelhoeve

Engelbamp 55 (Sint-Truiden)
Sinds het vierde kwart van de 13de eeuw speelhof en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden. De huidige hoeve werd gebouwd door abt Hubert Germeys, het kasteel door abt Jozef van Herck.


Koninklijk Atheneum van 1865

Guffenslaan 78 (Hasselt)
Neoclassicistisch hoofdgebouw van 1865 naar ontwerp van I.J. Gérard, gebouwd op de braakliggende gronden tussen de gesloopte wallen en het voormalige capucijnenklooster.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Klein-Gelmenstraat 1 (Heers)
Neogotische zaalkerk van 1881 naar ontwerp van I.J. Gérard.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Dorpsplein 1 (Wellen)
Georiënteerd bedehuis, gelegen aan de noordkant van het Dorpsplein. Kerkhof, oorspronkelijk rond de kerk, sinds circa 1858 ten noorden ervan.


Parochiekerk Sint-Martinus

Helshovenstraat 1 (Sint-Truiden)
Neoromaanse kruisbasiliek, circa 1880 gebouwd naar ontwerp van architect I.J. Gérard.


Parochiekerk Sint-Saturninus

Kerkstraat 1 (Gingelom)
Oudste vermelding in 1107. Gelegen op een heuvel binnen een ommuurd kerkhof met oude grafkruisen. Zaalkerk met neogotisch schip en laatgotisch koor.


Stadhuis van Zoutleeuw

Grote Markt zonder nummer (Zoutleeuw)
Eerste gotisch stadhuis uit 1359, ingebouwd tussen het broodhuis en de Sint-Truidenpoort.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gérard [online] https://id.erfgoed.net/personen/2318 (Geraadpleegd op )