Persoon

Gessler, Karel

ID
2325
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2325

Beschrijving

Architectuurstudies aan de Academie van Antwerpen. Stadsarchitect van Maaseik.

  • BONGAERTS L. 1998: Interbellumarchitectuur in Hasselt 1925 - 1940, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, vakgroep Kunstwetenschappen, 118-119.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis van Neerpelt

Kerkstraat 1-7 (Pelt)
Gemeentehuis opgetrokken in 1898, in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance-inslag, naar ontwerp van Sneppe, conducteur van Bruggen en Wegen.


Gemeentelijke jongensschool

Dorpsstraat 2 (Bocholt)
Voormalige gemeentelijke jongensschool, sinds 1994 gemeentelijke bibliotheek. De school werd gebouwd in 1868-73 door H. Jaminé (Hasselt); de ijzeren koepelconstructie werd gemaakt door Pâris-Isaac. De plannen werden niet volledig uitgevoerd.


Herenhuis Den Verkeerde Werelt

Bosstraat 5-7 (Maaseik)
Eerste vermelding in 1635. Imposant herenhuis van het dubbelhuistype, in Lodewijk XIV-stijl, in 1686 gebouwd na de grote brand van 1684.


Jongensschool met directeurswoning

Ophovenstraat 69-71 (Maaseik)
Jongensschool met directeurswoning, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect K. Gessler. De school is een langgestrekt gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder schilddak. De directeurswoning is een alleenstaand diephuis van het dubbelhuistype.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw aan de Staak van 1833

Fonteintjestraat 18 (Beringen)
De oude kapel dateert van 1833, en telt drie traveeën met een driezijdige sluiting.Tegen dit oude gedeelte werd in 1933 een ruim, éénbeukig schip aangebouwd, zodat de oude kapel thans als koor dienst doet.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten

Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel.


Nieuwe parochiekerk Sint-Rochus

Ulbeekstraat 32 (Wellen)
Algemene opvatting en vormgeving passend in de kerkarchitectuur van het interbellum: omzetten van traditionele elementen in een vernieuwde context; naast de dominerende baksteenbouw wordt beroep gedaan op het moderne beton voor structurele onderdelen.


Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Vrijthof (Bree)
Gedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, daterend van 1925, ontworpen door Alfons De Cuyper.


Parochiekerk Heilig Hart

Kroonstraat 36 (Beringen)
Zaalkerk van zeven traveeën in baksteenbouw, met vierkante toren aan de westelijke zijde, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect K. Gessler.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Banneux Maagd der Armen

Grote Heide 9 (Pelt)
Georiënteerde zaalkerk van baksteen en beton, in 1937-38 gebouwd naar ontwerp van architect K. Gessler.


Parochiekerk Sint-Benedictus

Lozerplein (Bocholt)
De kerk werd gebouwd in 1887 naar ontwerp van architect J. Kayser, leerling van P.J.H. Cuypers, en één van de belangrijke Nederlandse architecten op gebied van de kerkenbouw. Hij bouwde de kerk in de stijl van de Noord-Duitse baksteengotiek, een stijl die zijn werk vanaf de late jaren 1870 kenmerkte.


Parochiekerk Sint-Catharina

Grote Kerkstraat 15 (Maaseik)
Neoclassicistische kerk van 1840, gelegen op een plein, het vroegere kerkhof en klooster van het kapittel.


Parochiekerk Sint-Hubertus

Loostraat 1 (Oudsbergen)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van twee traveeën, een vierkante, voorstaande westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Mergelstenen schip op plint van breuksteen, voornamelijk Maaskeien, met hardstenen afwerking.


Parochiekerk Sint-Jozef

Voorshoventerweg (Maaseik)
Zaalkerk van 1938 naar ontwerp van K. Gessler, gebouwd op de plaats van een noodkapel van 1911, die een oudere, nooit voltooide kapel van circa 1860 verving.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Broekomstraat (Borgloon)
De kerk was oorspronkelijk een quarta-capella van de kerk van Borgloon. In 1599 tot 1635 vermelding van de vervallen toestand.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Vroenhof 5 (Kinrooi)
De neoromaanse pseudo-basiliek, oorspronkelijk een éénbeukige kerk van 1839, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1845, vervangt een oudere kerk, die zich op de plaats van het oude kerkhof in de Pastorijstraat bevond.


Parochiekerk Sint-Lutgardis

't Hasseltkiezel (Bree)
Parochiekerk, gebouwd in 1933. Zaalkerk onder zadeldak. Vierkante toren onder tentdak, links van de voorgevel. Koor van één rechte travee met vlakke sluiting.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein (Oudsbergen)
De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1367. Het gebouw is in kern een gotische kruisbasiliek uit eind 15de eeuw; uit deze periode dateren de middenbeuk, de toren en het transept. De toren is van het Brabants-Kempische type.


Parochiekerk Sint-Niklaas met voormalig kerkhof

Schoorstraat 11 (Maasmechelen)
Neogotische kerk van 1855. In 1939 bouwt architect K. Gessler haaks op de noordelijke zijbeuk een nieuwe kerk. Aansluitend een restant van het kerkhof met 17de-eeuwse graftekens.


Parochiekerk Sint-Quirinus

Bovelingenstraat 346 (Heers)
Neoclassicistische zaalkerk van vijf traveeën met ingebouwde toren aan de oostzijde en halfrond koor. Parochiekerk gebouwd in 1839-1842, naar ontwerp van L. Jaminé.


Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhof

Venlosesteenweg 95 (Kinrooi)
Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1905 naar ontwerp van M. Christiaens (Tongeren) ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


Parochiekerk Sint-Trudo

Itterplein 1 (Bree)
De kerk was een quarta capella met patronaat en grootste gedeelte van de tienden in handen van de abdij van Averbode; een klein gedeelte van de tienden was verdeeld over zeven particuliere tiendheffers en de abdij van Herkenrode.


Pastorie van de Sint-Elizabethparochie

Schuttersstraat 11 (Dilsen-Stokkem)
Pastorie, gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect K. Gessler in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen.


Sint-Donatuskerk

Weg naar As 75 (Maaseik)
Het huidige gebouw is een rechthoekig zaalkerkje van 1923, naar ontwerp van architect K. Gessler. Het verving de bakstenen kapel uit de 17de eeuw die zich nog steeds in de Nielerstraat bevindt.


Villa Pax

Weertersteenweg 417 (Kinrooi)
Villa gebouwd in 1929-30 door burgemeester-notaris Alfred Wauters, zoon van Ch. Wauters, de Antwerpse advocaat die in 1884 het Grootbroekhof bouwde. Ontwerp van K. Gessler. In 1964 aangekocht door de gemeente.


Weeshuis zusters Kindsheid Jesu

Rozenstraat 17, 17A (Hasselt)
Klooster en weesthuis uit het interbellum van de Zusters Kindsheid Jesu, naar ontwerp van Karel Gessler. Het klooster is gelegen in de in 1930 heraangelegde Rozenstraat, die gekenmerkt wordt door voornamelijk rijdwoningen uit het interbellum.


Zusterschool

Bergerkampstraat 21, Kloosterstraat 16, 16A (Dilsen-Stokkem)
Lagere meisjes- en bewaarschool, gebouwd op de plaats van de oude hoeve Amsterberg. opgericht door de zusters van Sint-Jozef in 1896, ten tijde van de schoolstrijd.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gessler [online], https://id.erfgoed.net/personen/2325 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.