Paul Gevers heeft vooral in de Antwerpse Kempen een brede typologie van bouwwerken ontworpen, met name tal van individuele woningen. Hij is echter in de eerste plaats gekend als restauratiearchitect van molens, en is in de loop van zijn carrière uitgegroeid tot specialist ter zake met nationale faam en actieradius.
Gevers' architectenbureau was gehuisvest in de Kempenstraat 9 in Kasterlee en was actief van 1964 tot 2006. Het archief van architect Paul Gevers werd in 2010 overgedragen aan het Architectuurarchief van de provincie Antwerpen.
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Molenwijk 72-74 (Westerlo)
De Beddermolen is een Kempische houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die opgericht werd in 1723 na het afbranden van de bestaande standaardmolen. Na een brand in 1967, werd de molen in 1981 heropgebouwd door de Kempense molenbouwers Rik Caers uit Retie naar plannen van architect Paul Gevers, met behoud van zoveel mogelijk van de molenkast. De molen vormt een ensemble met de bijhorende staande wip, molenaarswoning met erf, schuur, stal, losstaand bakhuis, wegenis en weiland.
Industrielaan (Olen)
De Buulmolen is gelegen in het Olense gehucht (Hoog)Buul aan de zuidzijde van het Albertkanaal, langsheen de Industrielaan schuin tegenover de Sluizenweg en het bijhorende sluizencomplex. De windmolen betreft een standaardmolen met gesloten voet die fungeert als korenmolen. De molen werd hier heropgebouwd tussen oktober 2002 en juli 2003 naar ontwerp van architect Paul Gevers. Bij de uitvoering werd het 18de-eeuwse uitzicht van de windmolen zoals hij er tot 1937 op zijn oorspronkelijke plaats uitzag, hersteld, maar konden er amper oorspronkelijke molenonderdelen gerecupereerd worden.
O.-L.-Vrouwstraat 25 (Westerlo)
Georiënteerde kapel met laag, voorstaand, rechthoekig portaal, schip van vier traveeën en smaller lager koor, aan zuidzijde aangebouwde sacristie.
Reetsesteenweg (Aartselaar)
De Heimolen (genoemd naar een vroeger gehucht) is een houten korenwindmolen van het type standaard met gesloten voet, opgericht in 1801 (inscripties op steenlijst aan vangzijde, tussen de meel- en steenzolder).
Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw. De historische omgrachting is grotendeels bewaard en langs twee zijden begrensd door bomenrijen.
Hoge Weg 5 (Herentals)
De Hogewegmolen is een korenwindmolen van het type houten standaardmolen met gesloten voet, opgericht in 1840 door Guillaume Verlinden.
Hoolstmolenstraat (Balen)
Watermolen van het onderslagtype met molenvijver gelegen op de Grote Nete. De waterloop zelf is afgeboord door bomenrijen. De oudste officiële vermelding dateert van circa 1289; mogelijk bestond de molen reeds in 1223.
Bruggeneindse Heibaan 13 (Heist-op-den-Berg)
De Kaasstrooimolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaardmolen met gesloten voet. In 2000 werd de uit 1624 daterende Pandoerenhoeve op de site heropgebouwd.
Ezaart 146A (Mol)
Eenvoudig zaalkerkje, rechthoekige plattegrond van vier traveeën en driezijdig koor onder zadeldak met klokkentorentje, van 1696.
Veedijk (Meerhout)
Op een met gras begroeide verhevenheid gelegen rechthoekige kapel onder overkragend schilddak, opgericht in 1643-1646.
Geelsebaan (Kasterlee)
De Keeses Molen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet uit de 17de eeuw, in 1954 opgericht op de huidige locatie door de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon.
Markt (Meerhout)
Kiosk opklimmend tot de 19de eeuw, bakstenen sokkel met spaarvelden gemarkeerd door gesinterde steen, arduinen dekplaat en zuiltjes onder leien dak.
Genebroek 72 (Meerhout)
Hoeve bestaande uit woonstalhuis, Kempische schuur en bakhuis van 1885, gerestaureerd naar ontwerp van P. Gevers in 1983-1985.
Heerweg-Noord 33 (Gent)
Stenen beltmolen met doorgang, opgetrokken vóór 1818. De windmolen is eerst gebruikt als oliemolen, later ook als graanmolen. Ensemble met molenaarswoning, stallen en wagenhuis aan een gekasseid molenerf.
Zeggendijk (Geel)
De Molen van ’t Veld, vroeger Elsummolen, is een laat 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met halfopen voet. De molen werd een eerste maal verplaatst in 1823 en nogmaals in 1992-1993 gedemonteerd, gerestaureerd en opnieuw opgetrokken op de Zeggendijk in Geel.
Broekzijstraat 24-26 (Lille)
Landbouwcomplex met bewaarde olierosmolen. Het grootste gedeelte van de bewaarde installatie dateert uit 1837.
Looiweg 43 (Rijkevorsel)
De Nieuwe Molen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), in 1861-1862 door metser Jan Hoppenbrouwers-Mostmans uit Rijkevorsel opgetrokken ter vervanging van een houten standaardmolen uit 1842 die in 1861 afbrandde.
Markt (Retie)
Vrijstaande kerk met bewaarde - in de 19de eeuw gerestaureerde - gotische toren en een neogotisch schip, transept en koor van 1871-1872.
Netestraat 6 (Hulshout)
Kerk van 1939 met integratie van de gerestaureerde, eertijds uitspringende westtoren van de laatgotische kerk, die overigens volledig tot ruïne vervallen is.
St.-Niklaasstraat 1 (Herentals)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van J. Bilmeyer van 1906 opgericht in 1908-1909 met westtoren uit de 13de en de 15de eeuw.
Cardijnlaan 2 (Vorselaar)
Georiënteerde hallenkerk met ingebouwde westtoren in Kempische baksteengotiek.
Kerkplein 1 (Baarle-Hertog)
Vrijstaande kerk omgeven door voormalig kerkhof met oorlogsmonument noordwaarts van het koor, stenen Heilig Hartbeeld op achtzijdige gemetselde sokkel aan zuidzijde, lage bakstenen omheiningsmuur.
Cardijnlaan 4 (Vorselaar)
Classicistische constructie van 1785, toegangspoort met ijzeren hek tussen geblokte arduinen pijlers en omringende, deels ommuurde tuin.
Pastorijstraat 8 (Kasterlee)
Alleenstaand dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aandaken, opgetrokken tussen 1738 en 1744.
Zijstraat 31 (Meerhout)
Hoeve bestaande uit een woonhuis met stal onder één dak en een driebeukige dwarsschuur, het ontstaan gaat terug tot de 18de eeuw.
Prinskensmolenweg (Meerhout)
De Prinskensmolen is een 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met halfopen voet. De molen werd grondig hersteld of heropgebouwd in 1728 door meester-molenmaker Jan Willems van Dessel en meestersmid Jan Mertens van Meerhout.
Hoge Rielen 32 (Kasterlee)
Kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Geboorte en reeds vermeld in een cijnsboek van 1564. De kapel lag aan de rand van de Rielen heide in een omhaagd kerkhof. De kapel werd herbouwd begin 17de eeuw en onderging meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw en later. Langs de straatzijde staan vier lindes bij de toegang tot de kapel.
Molenstraat 46 (Ranst)
Molen Van den Kinschot is een stenen olie- en korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), tussen 1856 en 1858 opgericht door Victor Somers-Devos.
Molenstraat 7 (Hoogstraten)
De Salm-Salm Molen (genoemd naar de vroegere eigenaars) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), in 1902 opgericht op de grondvesten van een houten standaardmolen, die dat jaar was omvergewaaid.
Molenstraat (Merelbeke)
De Schelderomolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, gebouwd in 1907 door molenmaker Baerdeman uit Velzeke.
Breugelweg (Pelt)
De Sevensmolen, is een 18de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet.
Dorpstraat 117A (Ranst)
Barokke rechthoekige kapel uit het vierde kwart van de 17de eeuw met zuidelijk aanbouwsel uit het tweede kwart van de 18de eeuw.
St. Pieterstraat (Retie)
Georiënteerde éénbeukige kapel onder afgewolfd zadeldak met opengewerkte houten dakruiter onder octogonale leien spits met smeedijzeren kruis.
Muizelstraat 150, 150A (Harelbeke)
De Muizelmolen is een stenen stellingmolen, gebouwd in 1840 op de plaats van een oudere houten molen. De molen kreeg de naam "Muizel" naar het gehucht van Hulste dat op de heuvelrug tussen de Leie en de Mandel ligt. Bij de molen hoort onder meer een mechanische maalderij uit het interbellum.
Kerkhoflei (Ranst)
De Stenen Molen is een stenen korenwindmolen van het bovenkruiertype (bergmolen), opgericht in 1845 door Martinus De Winter-De Backer.
Wampenberg 21 (Arendonk)
De Toremansmolen is een in 1809 opgerichte koren- en oliemolen van het type achtkante houten bovenkruier met een in de kelder ingerichte oliemolen van 1859. Omwille van zijn specifieke vorm wordt de molen ook "koffiepotmolen" genoemd.
Watermolen (Retie)
Graanwatermolen, type onderslagmolen, gelegen op de zuidelijke arm van de Witte Nete die op deze plaats over een beperkte afstand in twee rivierarmen is vertakt.
Krekelstraat 99 (Zwalm)
Achterin het erf, bakstenen molengebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1775, ten westen molenaarshuis op de straatgevel gedateerd 1672, aanpalend dienstgebouw.
Watermolenweg 2 (Balen)
Watermolen gelegen op de Grote Nete, nabij de samenvloeiing met de Heiloop en de grens met Balen; vermelding opklimmend tot 1374 als eigendom van de Heren van Olmen. De Straalmolen ligt in een zeer gave en landelijke omgeving met bospercelen en grasland in de vallei.
Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.
Molenstraat (Lille)
In Stormen Sterk is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), opgericht in 1837.
Molenstraat (Herzele)
De molen te Rullegem is een vroeg 17de-eeuwse maalvaardige houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, in 2014 aangevuld met een rosmolen opgetrokken door molenmaker Eric Van Leene.
Molenstraat 50 (Ninove)
De Molen ter Zeven Wegen is een verhoogde, stenen korenwindmolen van het type stenen bovenkruier met achtzijdige kap. De standaardmolen uit 1807 werd na een brand in 1863 herbouwd als een stenen bergmolen en nadien verhoogd. Door het optrekken van de molenromp kon men de kap echter niet meer bedienen vanop de begane grond en diende men een molenberg op te werpen.
Zandvlietsesteenweg (Antwerpen)
De korenwindmolen Westmolengeest of Buitenmolen, één van de twee resterende in de Antwerpse Noordpolders, is een stenen bovenkruier (stellingmolen) van 1822.
Lilsemolenstraat (Pelt)
De Lilse Molen, gebouwd in 1908-1909, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen). De windmolen is gelegen op een met gras begroeide belt, onderaan omringd door een meidoornhaag. Aan de oprit van de molen grenst de kopgevel van een vrijstaand bakstenen volume onder zadeldak, vermoedelijk teruggaand op een circa 1930 bijgebouwde magazijn.
Nederrij 133, 133A (Herentals)
Complex geheel met diverse ziekenhuisvleugels en oude gasthuisgebouwen in gebruik als kantoren van het O.C.M.W., ingeplant op de oever van de Kleine Nete.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gevers [online], https://id.erfgoed.net/personen/2333 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.