Persoon

Gife, Eugène

ID
2351
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2351

Beschrijving

Provinciaal architect Antwerpen.

Gehuwd met Henrica Nuyens, met wie hij een zoon had die ook architect werd, namelijk Louis Gife (1854-1929).

  • Gegevens Marcel Windey, maart 2016.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arenbergschouwburg

Arenbergstraat 28 (Antwerpen)
Schouwburg in classicerende art-decostijl, in zijn huidige vorm gebouwd naar een ontwerp door de architecten Joseph Hertogs en Gerard De Ridder uit 1928, voltooid in 1929. Opdrachtgever was de Cercle Royal Artistique, Littéraire en Scientifique d’Anvers of Koninklijk Kunstverbond, die hier al sinds 1852 gevestigd was.


Bisschoppelijk Paleis

Schoenmarkt 2 (Antwerpen)
Bisschoppelijk Paleis in classicistische stijl uit 1779-1781. Provinciaal Gouvernement van Antwerpen vanaf 1830, met provincieraadzaal door de architect Eugène Gife uit 1878.


Decanale kerk Sint-Amelberga met kerkhof

De Linden (Zandhoven)
De gotische kerk dateert uit begin 16de eeuw, gelegen even ten zuiden van de oude dorpskern, omhaagd kerkhof rond de kerk.


Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat.


Gemeentehuis Brecht

Gemeenteplaats 1 (Brecht)
Neogotisch gemeentehuis van 1860 naar ontwerp van Eugène Gife.


Gemeentehuis Pulderbos

Dorp 42 (Zandhoven)
Rechthoekig alleenstaand gebouw in neoclassicistische stijl aan noordzijde van het dorpsplein, gebouwd in 1867 naar ontwerp van Eugeen Gife.


Gemeentehuis van 's Gravenwezel en school

Kerkstraat 22-24 (Schilde)
Lijstgevel van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1877 naar ontwerp van Eugeen Gife.


Gemeentehuis van Ekeren

Markt 20 (Antwerpen)
Voormalig gemeentehuis. Neoclassicistisch huis van twee bouwlagen onder laag zadeldak, van 1861, naar ontwerp van E. Gife.


Gemeentehuis van Kalmthout

Kerkeneind 13 (Kalmthout)
Neoclassicistisch gemeentehuis uit het derde kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van provinciearchitect Eugène Gife. In 1898 werd het gebouw aan de oostzijde uitgebreid met een kleine annex in een aansluitende vormgeving, naar ontwerp van provinciearchitect Louis Gife.


Gemeentehuis van Loenhout

Huffelplein 1 (Wuustwezel)
Vrijstaand gebouw, van 1882-85 naar ontwerp van architect Eugeen Gife, vergroot en aangepast in 1913-15 naar ontwerp van architect Henri Smits.


Gemeentehuis Wilrijk

Bist 1 (Antwerpen)
Monumentaal hoekcomplex in neo-renaissancestijl, bakstenen lijstgevels met verwerking van natuursteen, naar ontwerp van Eugeen Gife van 1870.


Gemeentelijke jongensschool

Verbertstraat 53-55 (Schoten)
Neogotische vleugel aan de straatzijde bestaande uit een onderwijzerswoning en aanleunende klaslokalen, van 1865-68 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Gemeentelijke jongensschool

Minderhoutdorp 3 (Hoogstraten)
Gemeentelijke jongensschool, gebouwd in 1850-1851 naar ontwerp van E. Gife; later aangepast en verbeterd.


Gemeentelijke jongensschool en onderwijzerswoning

Provinciale steenweg 1-5 (Hemiksem)
Gemeentelijke Jongensschool met naastliggende voormalige onderwijzerswoning, opgetrokken in 1871 naar ontwerp van Eugeen Gife.


Gemeenteschool

Schouwvegerstraat 9-13 (Antwerpen)
Voormalige gemeenteschool van Berendrecht, gekenmerkt door een verzorgde, tweekleurige baksteenarchitectuur naar ontwerp van Eugène Gife.


Gemeenteschool

Lostraat 49-51 (Ranst)
Baksteenbouw op arduinen plint, onderwijzerswoning van 1876, klaslokalen uit het vierde kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.


Heilig Grafinstituut

Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.


Hospitaal Sint Bartholomeus

Jaak De Boeckstraat 2, 6 (Antwerpen)
Opgericht in 1868-1869 als Gods- en gasthuis Sint-Bartholomeus naar ontwerp van Eugène Gife, vergroot in 1947-1952 naar ontwerp van J. De Munter, heden Hoger Instituut voor Kinesitherapie.


Jongensgemeenteschool

Cogelsplein 44-46 (Antwerpen)
Voormalige jongensgemeenteschool uit 1878-1879, gemeenschappelijk met het aangelegen oude gemeentehuis van Deurne en de flankerende onderwijzerswoning ontworpen door provinciaal bouwmeester Eugène Gife, die zijn hele carrière lang tal van gelijkaardige schoolgebouwen ontwierp volgens een algemeen herkenbare, functionele en sobere typologie.


Jongensschool met onderwijzerswoning

Velveken 9 (Geel)
Rechthoekige schoolvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1855 en naastliggend schoolhuis van 1882.


Koninklijk Instituut voor Dove en Spraakgestoorde kinderen Emmaüs

Van Schoonbekestraat 131 (Antwerpen)
"Koninklijk Instituut voor Dove en Spraakgestoorde kinderen Emmaüs", vandaag "Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen". De maatschappij werd opgericht in 1835, en was sinds 1862 hier gevestigd, na de aankoop van het "Hof Emmaüs".


Lagere gemeenteschool voor jongens

Schildesteenweg 14 (Ranst)
Rechthoekig gebouwtje aan straatzijde, van 1859, verbouwd in 1931 en circa 1971; poort van 1955 geeft toegang tot beboomde speelplaats met aan westzijde rechthoekig gebouw waarin klaslokalen van 1912 en 1925, verbouwd in 1971-73; aan noordzijde nieuwe bouw met turnzaal van 1970-1972.


Neoclassicistische pastorie Sint-Leonardus

Dorpsstraat 19 (Brecht)
Neoclassicistische pastorie met ommuurde beboomde tuin ten zuiden van de kerk. Gelijkvloerse verdieping opklimmend tot de 18de eeuw.


Onderwijzerswoning

Vlotstraat 12 (Ranst)
Alleenstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, en flankerende zijgebouwtjes, van 1882 naar ontwerp van Eugeen en Louis Gife.


Onderwijzerswoning en school

Willem Van Laarstraat 19-21 (Antwerpen)
School en onderwijzerswoning naar ontwerp van Eugeen Gife, met een monumentale, symmetrisch opgebouwde straatgevel van negen traveeën.


Onderwijzerswoning jongensgemeenteschool

Cogelsplein 44 (Antwerpen)
Voormalige onderwijzerswoning uit 1878-1879, gemeenschappelijk met de achtergelegen jongensgemeenteschool en het aangelegen oude gemeentehuis van Deurne ontworpen door provinciaal bouwmeester Eugène Gife, die zijn hele carrière lang tal van gelijkaardige al dan niet met een onderwijzerswoning gecombineerde schoolgebouwen ontwierp volgens een algemeen herkenbare, functionele en sobere typologie.


Oud Gemeentehuis van Brasschaat

Bredabaan 407 (Brasschaat)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met uitbouw onder zadeldak, daterend van 1871 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Oud Gemeentehuis van Deurne

Cogelsplein 44-46, Hertstraat 2 (Antwerpen)
Het gemeentehuis werd in 1878-1880 opgericht naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Eugeen Gife, samen met een school van vier klassen en een onderwijzerswoning. In de jaren 1920 werd het gebouw uitgebreid.


Oud gemeentehuis van Kontich

Gemeenteplein 7 (Kontich)
Rechthoekig gebouw in eclectische stijl van drie traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond, onder licht hellend zadeldak, gedateerd 1860 en naar ontwerp van Eugeen Gife.


Ouderlingentehuis

Begijnhof (Turnhout)
Bakstenen muur van elf traveeën, daarnaast, overblijfsel van het vroegere tehuis voor ouderlingen- en wezen, opgetrokken in 1854-1856 naar ontwerp van architect E. Gife.


Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Torenplein 29 (Ranst)
Grotendeels neogotische kruisbasiliek met gotische westtoren; klein geplaveid pleintje aan westzijde.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

St. Hubertusplein (Niel)
Kruisbasiliek in classicistische stijl met vijfbeukig schip van zeven traveeën en ingebouwde westtoren, gebouwd in 1703, vergroot in 1860-61.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeenteplein (Ranst)
Grotendeels gotische en barokke kruisbasiliek met romaanse kern.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Kioskplaats 88 (Antwerpen)
Georiënteerde, grotendeels neogotische, pseudo-basiliek gelegen op omhaagd en beboomd plein.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Kerkstraat (Stabroek)
Pseudo-basiliek uit de 15de eeuw met kern uit de 13de eeuw. In de 18de eeuw werd het rococo tongewelf aangebracht en het hoofdaltaar aangekocht. De kerk werd in 1972 gesloten en ontwijd. Omgevend kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Bredabaan 1049 (Brasschaat)
Sobere neogotische, georiënteerde longitudinale kruiskerk met westtoren van 1920-21, naar ontwerp van architect De Vooght.


Parochiekerk Sint-Amands

Sint-Amandsplein (Grimbergen)
Niet-geörienteerde driebeukige kruisbasiliek, gebouwd tussen 1869 en 1895 naar ontwerp van de Antwerpse Provinciale architect E. Gife en opgetrokken uit donkere baksteen met gebruik van contrasterende witte steen.


Parochiekerk Sint-Amelberga

Den Hert 4 (Lille)
Georiënteerde neogotische pseudo-basiliek naar ontwerp van E. Gife van 1851, met oudere toren in Kempische baksteengotiek van circa 1500.


Parochiekerk Sint-Anna

Kerkplein 5 (Westerlo)
Noordwest-zuidoost georiënteerde eclectische kruisbasiliek van 1853-1856 naar ontwerp van E. Gife.


Parochiekerk Sint-Antonius

Handelslei 23 (Zoersel)
Neogotische westoost-georiënteerde kruiskerk van 1850-51 en 1905. Omringd door geasfalteerd parkeerterrein, en aan noordwestzijde omhaagd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Antonius Abt

Bredabaan 381 (Brasschaat)
Kerk van Brasschaat-centrum gelegen op een nagenoeg driehoekig plein op splitsing van Breda- en Miksebaan.


Parochiekerk Sint-Antonius de Eremijt

Drie Eikenstraat (Edegem)
Georiënteerde grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de tot 17de eeuw, met westtoren uit de 15de eeuw en zijbeuken van 1888.


Parochiekerk Sint-Bavo

Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept.


Parochiekerk Sint-Benedictus

Wouwstraat (Mortsel)
Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde vierkante zandstenen westtoren uit de tweede helft van de 15de eeuw, omgeven door grasperken.


Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkstraat (Schilde)
Zuidnoord-gerichte neogotische kruiskerk, naar ontwerp van Eugeen Gife van 1875.


Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkendam (Stabroek)
Gotische en neogotische kruisbasiliek met gebruik van baksteen voor westelijke kapellen, schip en zijbeuken, transept, sacristieën en zijkoren; zandsteen voor westtoren en koor.


Parochiekerk Sint-Cordula

Sint-Cordulaplein (Schoten)
Vrijstaand gebouw gelegen te midden van het voormalige kerkhof.


Parochiekerk Sint-Guibertus met kerkhof

Kerkplein (Schilde)
Neogotische georiënteerde kruiskerk van 1921-1923 met westtoren, op ommuurd en omhaagd terrein met kerkhof aan zuid- en oostzijde.


Parochiekerk Sint-Gummarus

De Voortstraat 2A (Ranst)
Neogotische kruisbasiliek met westtoren, gelegen aan driehoekig pleintje gevormd door Dorpstraat en De Voortstraat.


Parochiekerk Sint-Jan in de Olie met kerkhof

Dorpsplaats (Boechout)
Op langgerekt pleintje gelegen neogotische driebeukige kruiskerk, omringd door kerkhof afgesloten met gietijzeren hek. Opgetrokken in 1857-1859 naar ontwerp van E. Gife.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorpstraat 2 (Antwerpen)
Georiënteerde, neogotische kruiskerk met uitgebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van vier traveeën, transept van één travee en bewaard laatgotisch koor van één rechte travee met driezijdige sluiting.


Parochiekerk Sint-Job

Kerkplein (Retie)
Vrijstaande neogotische kerk, in 1851-1874 opgetrokken in drie fasen. Ten zuiden en ten oosten het kerkhof, heraangelegd met onder meer perken en verharde paden en omhaagd met beuk.


Parochiekerk Sint-Job

Kerklei 46 (Brecht)
De oorspronkelijke kerk dateerde van de 16de eeuw en vergroot naar ontwerp van Eugeen Gife in 1863.


Parochiekerk Sint-Jozef

Charlottalei 2 (Antwerpen)
Georiënteerde neoromaanse driebeukige kruiskerk met basilicale opstand van 1862-1867 naar ontwerp van Eugeen Gife. Driehoekig terrein afgebakend met sierlijk smeedijzeren hek op gecementeerde plint tussen postamenten van natuursteen.


Parochiekerk Sint-Jozef en Bernardus

Lispersteenweg 275 (Lier)
Georiënteerde neogotische kerk opgetrokken in 1873-1874, naar ontwerp van E. Gife.


Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Kardinaal Cardijnstraat 33 (Rumst)
Neogotische kerk van 1881-84 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. Kerkhof aan zuidzijde met grafzerken vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Hoogboomsteenweg 294 (Kapellen)
Georiënteerde neogotische basiliek met westtoren, ingeplant bij westelijke toegang van het domein Oude Gracht op een met rododendron afgesloten beboomd terrein met kerkhof aan oostzijde.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Eindhoutdorp 8 (Laakdal)
Georiënteerde gotische kruiskerk uit de 16de eeuw met sacristie van circa 1740 en zijbeuken van 1854-1855 naar ontwerp van E. Gife.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Markt 10 (Antwerpen)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk met basilicale opstand; bewaarde neogotische ijzeren omheining aan noordzijde. Benaming vermoedelijk naar bisschop Lambertus die in de 7de eeuw in deze streken als geloofsprediker optrad.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Zammelseweg (Geel)
Vroeg-neogotische, éénbeukige kruiskerk met toren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Sint Laureysplein (Hove)
Uit witte zandsteen opgetrokken laatgotische kruiskerk met westtoren; vroeger kerkhof vervangen door pleinaanleg met grasperken en parkeerterreinen.


Parochiekerk Sint-Leonardus

Dorpsstraat 21 (Brecht)
Gotische kerk behorend tot de Kempische school, gebouwd in opdracht van graaf Antoine de Lalaing en Elisabeth van Culembourg; zogenaamd De kathedraal van de heide, metommuurd en beboomd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Leonardus met kerkhof

Laar (Aartselaar)
Classicistische kruiskerk met ommuurd kerkhof, gelegen aan de zuidzijde van het dorpsplein.


Parochiekerk Sint-Margaretha

Tielendorp 32 (Kasterlee)
Georiënteerde neogotische kruiskerk, gebouwd in verschillende fasen van 1847 tot 1853 naar ontwerp van E. Gife, met toren uit de 16de eeuw.


Parochiekerk Sint-Michiel

Biest 1 (Brecht)
Kerk en kerkhof. Oudere kerk waarvan sprake in de 13de en de 14de eeuw, afgebroken in de 15de eeuw en vervangen door huidige.


Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Ferdinand Maesstraat (Kontich)
Neogotische pseudo-kruisbasiliek gelegen op kleine verhevenheid met deels ommuurd en omhaagd kerkhof waarrond smalle paden.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Geelsebaan (Laakdal)
Neogotische kerk van 1910-1912 naar ontwerp van P. Langerock van 1909 gelegen in de as van de Meerlaarstraat.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Rumst)
Vrijstaande neogotische kerk gebouwd van 1861 tot circa 1865 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Parochiekerk Sint-Pieter

Moerkantsebaan 309 (Essen)
Noordzuid-georiënteerde neogotische kerk met kerkhof aan oostzijde opgetrokken in 1859-1863 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Parochiekerk Sint-Pieter en -Paulus met kerkhof

Dorpsstraat (Huldenberg)
Het markante silhouet met twee rijzige, in zandige kalksteen opgetrokken romaanse torens en schrijnvormig neoromaans schip is van verre herkenbaar. De kerk staat te midden het ommuurde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Graaf de Broquevillestraat 2A (Mol)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1852-1853 met geïntegreerde laatgotische toren van circa 1500, rond de kerk boerenkrijgmonument en oorlogsmonument.


Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Fabiolalaan 2 (Schelle)
Gelegen tussen Provinciale steenweg ten oosten, park en parkeerterrein ten westen.


Parochiekerk Sint-Servatius

Dorp 36 (Herselt)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk in neogotische stijl met bewaarde westtoren in Kempense baksteengotiek en een begin 20ste eeuw gereconstrueerd gotisch koor.


Parochiekerk Sint-Servatius

Kerkstraat 10 (Ravels)
Neogotische kerk van circa 1908 met laatgotische toren en koor uit de eerste helft van de 16de eeuw; omhaagd kerkhof aan de zuidzijde.


Parochiekerk Sint-Stefaan met kerkhof

Kerkstraat (Zandhoven)
Neogotische kerk van 1857-58 naar ontwerp van architect E. Gife, gelegen op een plein met beuken en kastanjebomen, ommuurd kerkhof rond de kerk.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat 89 (Antwerpen)
Neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme uit 1885, gebouwd in 1886-1891. Vrijstaand gebouw gelegen aan een voorplein in de kromming van de straat, volledig omringd door een ijzeren hek.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Markt 28 (Kasterlee)
Vroegere 16de-eeuwse kerk door brand verwoest in 1735 en nadien heropgebouwd, vernieuwd en vergroot in neogotische stijl in 1848-1851 naar ontwerp van E. Gife.


Parochiekerk Sint-Willibrordus met kerkhof

Beemdstraat (Zandhoven)
Georiënteerde driebeukige kruisbasiliek uit de 15de en de 19de eeuw met ommuurd en omhaagd kerkhof.


Pastorie ontworpen door E. Gife

Veerledorp 17 (Laakdal)
Pastorie van 1851 opgericht naar ontwerp van E. Gife van 1849 in uitgestrekt omliggend domein met omgrachting van 1642.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie

Kerkstraat 110 (Stabroek)
Alleenstaand dubbelhuis met voortuin, van 1758 en 1855, voortuin afgesloten met sierlijk gietijzeren hek op bakstenen muurtje.


Pastorie parochie Sint-Antonius de Eremijt

Strijdersstraat 18 (Edegem)
Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van Eugeen Gife en bouw begonnen in maart 1857.


Pastorie Sint-Cordulaparochie

Verbertstraat 23 (Schoten)
De pastorie uit 1806 werd in 1869 verbouwd en vergroot onder leiding van provinciaal architect Eugeen Gife.


Pastorie Sint-Fredegandusparochie

Lakborslei 31 (Antwerpen)
Vrijstaand L-vormig dubbelhuis van 1615 met grote ommuurde tuin met ten noorden een bijgebouw, latere aanpassingswerken door Eugeen en Louis Gife.


Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Spaansemolenstraat 39 (Antwerpen)
De pastorie werd opgetrokken naar ontwerp van Eugène Gife uit 1864, te midden van een ommuurde tuin en een met een ijzeren hek afgesloten voortuin.


Pastorie Sint-Guibertusparochie

Puttenhoflaan 10 (Schilde)
Alleenstaand rechthoekig neoclassicistisch herenhuis, grotendeels uit de 19de eeuw, gelegen binnen omhaagd domein en vierkante brede omwalling.


Pastorie Sint-Jozef

Kardinaal Cardijnstraat 31 (Rumst)
Eenvoudige dorpspastorie van 1876-78 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Pastorie Sint-Jozef en Bernardusparochie

Lispersteenweg 273 (Lier)
Pastorie, naar plannen van 1870 ontworpen door E. Gife en goedgekeurd in 1873. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Pastorie Sint-Jozef-Gooreind

Theo Verellenlaan 87 (Wuustwezel)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapel; gebouwd in 1866 en vergroot aan de achterzijde in 1879 onder leiding van architect Eugeen Gife.


Pastorie Sint-Jozefparochie

Hoogboomsteenweg 241-245 (Kapellen)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met flankerende aanbouwsels, van 1872 naar ontwerp van E. Gife.


Pastorie Sint-Martinusparochie

Magdalenastraat 11 (Kontich)
Alleenstaand rechthoekig neoclassicistisch gebouw van 1875-77, naar ontwerp van Eugeen Gife.


Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Sint Willebrordusstraat 12 (Brecht)
De pastorie van de Sint-Willibrorduskerk werd ontworpen door provinciaal architect Eugeen Gife. De plannen in het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen dateren van 1871-1872.


Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouweparochie

Dokter Coenstraat 8 (Antwerpen)
Neoclassicistisch huis van vijf traveeën en twee bouwlagen, in 1863-1864 opgericht naar ontwerp van Eugeen Gife.


Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Gemeenteplein 25 (Ranst)
Alleenstaande woning met voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van 1858-1859.


Pastorie van de Sint-Antoniusparochie

Handelslei 33 (Zoersel)
Alleenstaande woning van 1875 naar ontwerp van Eugeen Gife.


Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Sint-Bavostraat 16 (Antwerpen)
Voormalige neoclassicistische pastorie met benedenverdieping opklimmend tot midden zeventiende eeuw, later meerdere malen verbouwd, vergroot en hersteld.


Pastorie van de Sint-Gummarusparochie

De Voortstraat 8 (Ranst)
Alleenstaande woning met neoclassicistisch uitzicht van het dubbelhuistype, binnen ommuurd terrein aan de oever van de Nete.


Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Halle-Dorp 32 (Zoersel)
Rechthoekig gebouw van 1862-63, ingeplant binnen een omhaagde tuin aan oostzijde van de kerk.


Pastorie van de Sint-Pancratiusparochie

Gasthuisstraat 17 (Ranst)
Alleenstaand neoclassicistisch dubbelhuis met ommuurde tuin, dateert van 1877-1878 naar ontwerp van Eugeen Gife.


Pastorie van de Sint-Petrus en Sint-Paulusparochie

Pastoriestraat 11 (Wuustwezel)
Pastorie met fraaie voor- en achtertuin, heropgebouwd in 1856-57 onder leiding van architect Eugeen Gife; toevoeging van vierde travee in 1902-03.


Pastorie van de Sint-Petrusparochie

Moerkantsebaan 311 (Essen)
Pastorie van Sint-Petrusparochie uit 1860-61, naar ontwerp van Eugeen Gife.


Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Beemdstraat 1 (Zandhoven)
Alleenstaand huis onder leien zadeldak met bekronend klokje, opgetrokken in 1857-58 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Rijksmiddelbare school

Heistraat 36-38 (Antwerpen)
Sobere baksteenbouw van vier en zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, opgericht in 1868 naar ontwerp van Eugeen Gife, meermaals vergroot.


Rijkswachtkazerne

Korte Vlierstraat 2-6 (Antwerpen)
Rijkswachtkazerne in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de datering in een gevelsteen opgetrokken in 1879. Het ontwerp is toe te schrijven aan provinciaal architect Eugène Gife. De gebouwen werden in 2017 gerenoveerd tot wooncomplex met handelsruimten, aangevuld met nieuwbouw op de aangrenzende percelen.


School en onderwijzerswoning

Parochiestraat 5 (Zandhoven)
Voormalige school en aansluitende onderwijzerswoning van 1854-55, gedeeltelijk verbouwd tot gemeentehuis in 1868-70 naar ontwerp van Eugeen Gife.


Sint-Lambertusinstituut

Oorderseweg 8 (Antwerpen)
Het voormalige Sint-Lambertusinstituut bestaat uit een T-vormig gebouw uit circa 1908 en naar plannen van broeder Marès-Jozef.


Sint-Victorinstituut

Kasteeldreef 2, Kasteelplein 20 (Turnhout)
Schoolcomplex opgericht in 1899 door de Broeders van Liefde uit Gent.


Standbeeld van Leopold II

Markt (Antwerpen)
Standbeeld van Leopold II, ingehuldigd in 1873 en ontworpen door beeldhouwer Joseph Ducaju als bekroning van een nieuw geplaatste monumentale waterpomp op de locatie van de vroegere schandpaal en bronput. De sokkel draagt een plaat met het opschrift “AAN / Z.M. / LEOPOLD / 7-7-1873”. Het is naar alle waarschijnlijkheid het allereerste standbeeld dat opgericht werd voor de koning. In juni 2020 werd het beeld ontmanteld en in het depot van het Middelheimmuseum in Antwerpen ondergebracht.


Stedelijk Instituut Lager Onderwijs

Frederik de Merodestraat 32, Sint-Hubertusstraat 13 (Antwerpen)
Opgericht in 1866 als gemeentelijke jongensschool naar ontwerp van Eugeen Gife, sedert 1880-81 gemeentelijke meisjes- en bewaarschool.


Stedelijke school

Maarschalk Montgomeryplein 8-9, 8A (Antwerpen)
Baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, rechthoekige plattegrond van acht + elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en aansluitende bestuurderswoning van drie traveeën en twee bouwlagen.


Thema's

Ontwerper van

Alfons Jeurissenstraat

Ekeren-Centrum

Herentalsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gife [online], https://id.erfgoed.net/personen/2351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.