Zoon van Eugenius Gife en Henrica Nuyens. Gehuwd met Leonia Smisaert. Hij werkte eerst op het bureau van zijn vader en volgde hem in 1881 op als provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Vlasmarkt 18-20 (Antwerpen)
Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl, in 1895 gebouwd in opdracht van de heren Koëhler en Van Dyck door Antoine Feyt. L-vormig pakhuis waarvan de oostvleugel in opdracht van Constant Hynen-Sterckx door Louis Gife uit 1900.
Justitiestraat 17 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van juffrouw Ongania, naar een ontwerp door Louis Gife uit 1880. Het betreft de vroegst gekende privé-opdracht van de architect, die van 1881 tot 1920 in functie was provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen.
Jodenstraat 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Louis Gife, naar een ontwerp uit 1884, voltooid in 1885. Niet bekend is of het pand als architectenwoning bedoeld was, dan wel als investering in vastgoed.
Lange Brilstraat 12 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1892. Opdrachtgever was Guillaume Fesingher, vermoedelijk een fabrikant van tulle, kant en borduurwerk. Architect Henri Devos liet in 1930 voor eigen rekening de woning opsplitsen tot appartementen. Daarbij werd boven de links aanpalende inrijpoort een annex opgetrokken.
Oudeleeuwenrui 21 (Antwerpen)
Café in neogotische stijl gebouwd in opdracht van de heer H. Van Humbeeck, naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1898. Renovatie tot meergezinswoning met handelsruimte naar een ontwerp door het architectenbureau Driesen Meersman Thomaes uit 2003.
Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat. De pastorie is omgeven door een grote siertuin met topiary en opgaande bomen en begrensd met een bakstenen omheiningsmuur.
Dorpstraat 3 (Antwerpen)
Voormalig gemeentehuis, opgericht in 1892 naar ontwerp van L. Gife, ter vervanging van het vroegere gemeentehuis ertegenover, naast het kerkhof.
Gemeenteplaats 1 (Hemiksem)
Licht L-vormig alleenstaand dubbelhuis in eclectische stijl met renaissance elementen, gelegen tegenover de kerk.
Kerkstraat 35 (Stabroek)
Alleenstaand vierkant gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1913-15 naar ontwerp van Louis Gife.
Kerkeneind 13 (Kalmthout)
Neoclassicistisch gemeentehuis uit het derde kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van provinciearchitect Eugène Gife. In 1898 werd het gebouw aan de oostzijde uitgebreid met een kleine annex in een aansluitende vormgeving, naar ontwerp van provinciearchitect Louis Gife.
Dorpsstraat 41 (Zandhoven)
Gemeentehuis van 1894-96 naar ontwerp van architect Louis Gife, neogotische stijl.
Churchilllaan 1 (Schoten)
Het gemeentehuis werd in 1904-1907 gebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van provinciaal architect Louis Gife.
Kerkplaats 29 (Wommelgem)
Gemeentehuis in eclectische stijl van 1886-87 naar ontwerp van Louis Gife, vergroot in 1951-52 naar ontwerp van architect Jan Sel.
Carillolei 1-3, Leon Gilliotlaan 2 (Aartselaar)
Heden gemeentelijke muziekacademie, bibliotheek en burelen O.C.M.W. Deels gelegen aan de L. Gilliotlaan. Schoolgebouw gelegen tussen twee straten en aan straatzijden geflankeerd door voormalige onderwijzerswoning en onderpastorie.
Jonghelinckstraat 17 (Antwerpen)
Gesticht voor Doofstomme Kinderen, later Koninklijk Instituut voor Kinderen met Gehoor-, Spraak-, Taal- en/of Leesstoornissen, en heden campus "Jonghelinckshof" van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen.
Monnikenhofstraat 107 (Antwerpen)
Voormalig Godshuis Sint-Jozef, gebouwd naar ontwerp van L. Gife in 1897, als intercommunaal godsgasthuis met bijhorende boerderij, bakkerij en wasinrichting, voor de gemeenten Berendrecht, Lillo, Zandvliet en Stabroek.
Dorp 11 (Zandhoven)
Recent gerestaureerd en omwald herenhuis met oudere kern, doch meermaals verbouwd, onder meer in 1854-55 naar ontwerp van Joseph Schadde en in 1906 naar ontwerp van Louis Gife.
Leysstraat 8 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht de heer of mevrouw Em. Boeckx, naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1898, in de gevel gedateerd 1899.
Isabellalei 4, 12, 38, 63, 67-69, 75-79, 80-83, 87, 97 (Antwerpen)
Burgerhuizen in necolassicistische stijl door diverse opdrachtgevers, aannemers en architecten opgetrokken tijdens de jaren 1870 en 1880. De rijwoningen met een gevelbreedte van veelal drie of soms vier traveeën, omvatten een souterrain en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, of twee bouwlagen onder een mansardedak.
Gasthuisstraat 7-9 (Wuustwezel)
Symmetrisch opgebouwd complex in neogotische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw.
Vlotstraat 12 (Ranst)
Alleenstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, en flankerende zijgebouwtjes, van 1882 naar ontwerp van Eugeen en Louis Gife.
Kapelsesteenweg 216 (Brasschaat)
Georiënteerde driebeukige kruisbasiliek met noordtoren aan einde van het transept; schip en zijbeuken van vier traveeën, aan westzijde van zuidelijke zijbeuk.
Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.
Torenplein 29 (Ranst)
Grotendeels neogotische kruisbasiliek met gotische westtoren; klein geplaveid pleintje aan westzijde.
Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel. Vermoedelijk begin 14de eeuw start van de bouw, onder andere gedenksteen in koorapsis uit 1337 met vermelding van Franse bouwmeester Jacob Piccart. Vermoedelijk werd in de eerste helft van de 15de eeuw de westerpartij afgewerkt.
Kioskplaats 88 (Antwerpen)
Georiënteerde, grotendeels neogotische, pseudo-basiliek gelegen op omhaagd en beboomd plein.
Kerkeneind 19 (Kalmthout)
De huidige neogotische kerk werd in 1894-97 opgericht naar ontwerp van architect Louis Gife. Aan het koor sluit het kerkhof aan.
Drie Eikenstraat (Edegem)
Georiënteerde grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de tot 17de eeuw, met westtoren uit de 15de eeuw en zijbeuken van 1888.
Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept. Het kerkhof werd omgevormd tot grasperk met enkele opgaande lindebomen aan de noordzijde.
Havenmarkt 5 (Antwerpen)
Oorspronkelijke garnizoenskerk uit de 17de eeuw; na een brand in 1882, vervangen door huidige gebouw naar ontwerp van Louis Gife van 1883.
Kerkendam (Stabroek)
Gotische en neogotische kruisbasiliek met gebruik van baksteen voor westelijke kapellen, schip en zijbeuken, transept, sacristieën en zijkoren; zandsteen voor westtoren en koor.
Kerkplein (Schilde)
Neogotische georiënteerde kruiskerk van 1921-1923 met westtoren, op ommuurd en omhaagd terrein met kerkhof aan zuid- en oostzijde en eikendreef ten oosten.
Hellegat (Niel)
Neogotische basiliek met driebeukig schip van zes traveeën, flankerende westtoren, gebouwd in 1906-08 naar ontwerp van architect Louis Gife.
Kardinaal Cardijnstraat 33 (Rumst)
Neogotische kerk van 1881-84 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. Kerkhof aan zuidzijde met grafzerken vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw.
Markt 10 (Antwerpen)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk met basilicale opstand; bewaarde neogotische ijzeren omheining aan noordzijde. Benaming vermoedelijk naar bisschop Lambertus die in de 7de eeuw in deze streken als geloofsprediker optrad.
Dorpsstraat 21 (Brecht)
Gotische kerk behorend tot de Kempische school, gebouwd in opdracht van graaf Antoine de Lalaing en Elisabeth van Culembourg; zogenaamd De kathedraal van de heide, metommuurd en beboomd kerkhof.
Torenstraat (Zandhoven)
Laatgotische kruiskerk, gelegen in de dorpskern en omgeven door een graspleintje; 1978 en volgende gerestaureerd naar ontwerp van architect Josef Louis Stynen.
Sint Willebrordusstraat 14 (Brecht)
Neogotische kerk opgericht in 1890-91 naar ontwerp van architect Louis Gife, herstel van de oorlogsschade in 1946-50 naar ontwerp van architect Emiel Verschueren.
Heilig-Kruisstraat 26 (Mortsel)
Neogotisch kerkgebouw met vierkante toren, na bombardement wederopbouw in 1947-51 naar ontwerp van architect G. Careels.
Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.
Jozef Reusenslei 9-11 (Borsbeek)
Pastorie en voormalig gemeentehuis van 1891-92 in eclectische stijl met neogotische inslag naar ontwerp van L. Gife.
Wouwstraat 2 (Mortsel)
Alleenstaand dubbelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1889 naar ontwerp van Louis Gife.
Kerkstraat 31 (Schilde)
Alleenstaand herenhuis, binnen deels ommuurd en omhaagd, beboomd domein met toegangspoort voorzien van bakstenen pijlers en ijzeren hek.
Kerkepad 9 (Stabroek)
Dubbelhuis met tuin aan oostzijde, opgebouwd in 1788, in 1902-1903 vergroot naar ontwerp van Louis Gife.
Lakborslei 31 (Antwerpen)
Vrijstaand L-vormig dubbelhuis van 1615 met grote ommuurde tuin met ten noorden een bijgebouw, latere aanpassingswerken door Eugeen en Louis Gife.
Turnhoutsebaan 2 (Malle)
Neotraditionele pastorie te dateren 1830-31, herstellingswerken naar ontwerp van Louis Gife in 1914-21.
Assestraat 8 (Hemiksem)
Binnen beboomde tuin gelegen alleenstaand huis; tuin aan straatzijde afgesloten met sierlijk gietijzeren hek op arduinen plint en poort met vierkante bakstenen pijlers en bolvormige bekroning.
Gemeenteplein 25 (Ranst)
Alleenstaande woning met voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van 1858-1859.
Nieuwstraat 96 (Essen)
Pastorie in neogotische stijl, van 1900 naar ontwerp van architect Louis Gife.
Dorpsstraat 43 (Zandhoven)
Pastorie naar ontwerp van Louis Gife van 1890, voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk.
Krugerstraat 105 (Antwerpen)
Neogotische pastorie met dubbelhuisopstand onder pannen zadeldak, in 1904-1905 opgetrokken naar ontwerp van Louis Gife.
Van Heybeeckstraat 7 (Antwerpen)
Restant van de voormalige jongensgemeenteschool van Merksem, opgetrokken naar een ontwerp van provinciaal bouwmeester Louis Gife uit 1899. Na de inslag van een V-bom op 28 februari 1945 bleef enkel dit volume van zes traveeën overeind.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gife [online], https://id.erfgoed.net/personen/2356 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.