Persoon

Gife, Louis

ID
2356
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2356

Beschrijving

Bron: http://www.odis.be/lnk/PS_88600

Zoon van Eugenius Gife en Henrica Nuyens. Gehuwd met Leonia Smisaert.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl met pakhuis

Vlasmarkt 18-20 (Antwerpen)
Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl, in 1895 gebouwd in opdracht van de heren Koëhler en Van Dyck door Antoine Feyt. L-vormig pakhuis waarvan de oostvleugel in opdracht van Constant Hynen-Sterckx door Louis Gife uit 1900.


Burgerhuis in eclectische stijl

Justitiestraat 17 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van juffrouw Ongania, naar een ontwerp door Louis Gife uit 1880. Het betreft de vroegst gekende privé-opdracht van de architect, die van 1881 tot 1920 in functie was provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Jodenstraat 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Louis Gife, naar een ontwerp uit 1884, voltooid in 1885. Niet bekend is of het pand als architectenwoning bedoeld was, dan wel als investering in vastgoed.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Brilstraat 12 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1892. Opdrachtgever was Guillaume Fesingher, vermoedelijk een fabrikant van tulle, kant en borduurwerk. Architect Henri Devos liet in 1930 voor eigen rekening de woning opsplitsen tot appartementen. Daarbij werd boven de links aanpalende inrijpoort een annex opgetrokken.


Café in neogotische stijl

Oudeleeuwenrui 21 (Antwerpen)
Café in neogotische stijl gebouwd in opdracht van de heer H. Van Humbeeck, naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1898. Renovatie tot meergezinswoning met handelsruimte naar een ontwerp door het architectenbureau Driesen Meersman Thomaes uit 2003.


Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat.


Gemeentehuis van Berendrecht

Dorpstraat 3 (Antwerpen)
Voormalig gemeentehuis, opgericht in 1892 naar ontwerp van L. Gife, ter vervanging van het vroegere gemeentehuis ertegenover, naast het kerkhof.


Gemeentehuis van Hemiksem

Gemeenteplaats 1 (Hemiksem)
Licht L-vormig alleenstaand dubbelhuis in eclectische stijl met renaissance elementen, gelegen tegenover de kerk.


Gemeentehuis van Hoevenen

Kerkstraat 35 (Stabroek)
Alleenstaand vierkant gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1913-15 naar ontwerp van Louis Gife.


Gemeentehuis van Kalmthout

Kerkeneind 13 (Kalmthout)
Neoclassicistisch gemeentehuis uit het derde kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van provinciearchitect Eugène Gife. In 1898 werd het gebouw aan de oostzijde uitgebreid met een kleine annex in een aansluitende vormgeving, naar ontwerp van provinciearchitect Louis Gife.


Gemeentehuis van Pulle

Dorpsstraat 41 (Zandhoven)
Gemeentehuis van 1894-96 naar ontwerp van architect Louis Gife, neogotische stijl.


Gemeentehuis van Schoten

Churchilllaan 1 (Schoten)
Het gemeentehuis werd in 1904-1907 gebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van provinciaal architect Louis Gife.


Gemeentehuis van Wommelgem

Kerkplaats 29 (Wommelgem)
Gemeentehuis in eclectische stijl van 1886-87 naar ontwerp van Louis Gife, vergroot in 1951-52 naar ontwerp van architect Jan Sel.


Gemeenteschool

Carillolei 1-3, Leon Gilliotlaan 2 (Aartselaar)
Heden gemeentelijke muziekacademie, bibliotheek en burelen O.C.M.W. Deels gelegen aan de L. Gilliotlaan. Schoolgebouw gelegen tussen twee straten en aan straatzijden geflankeerd door voormalige onderwijzerswoning en onderpastorie.


Gesticht voor Doofstomme Kinderen

Jonghelinckstraat 17 (Antwerpen)
Gesticht voor Doofstomme Kinderen, later Koninklijk Instituut voor Kinderen met Gehoor-, Spraak-, Taal- en/of Leesstoornissen, en heden campus "Jonghelinckshof" van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen.


Godshuis Sint-Jozef

Monnikenhofstraat 107 (Antwerpen)
Voormalig Godshuis Sint-Jozef, gebouwd naar ontwerp van L. Gife in 1897, als intercommunaal godsgasthuis met bijhorende boerderij, bakkerij en wasinrichting, voor de gemeenten Berendrecht, Lillo, Zandvliet en Stabroek.


Huis De Hemel

Dorp 11 (Zandhoven)
Recent gerestaureerd en omwald herenhuis met oudere kern, doch meermaals verbouwd, onder meer in 1854-55 naar ontwerp van Joseph Schadde en in 1906 naar ontwerp van Louis Gife.


Jan Breydel

Leysstraat 8 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht de heer of mevrouw Em. Boeckx, naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1898, in de gevel gedateerd 1899.


Neoclassicistische burgerhuizen

Isabellalei 4, 12, 38, 63, 67-69, 75-79, 80-83, 87, 97 (Antwerpen)
Burgerhuizen in necolassicistische stijl door diverse opdrachtgevers, aannemers en architecten opgetrokken tijdens de jaren 1870 en 1880. De rijwoningen met een gevelbreedte van veelal drie of soms vier traveeën, omvatten een souterrain en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, of twee bouwlagen onder een mansardedak.


Neogotisch gasthuis

Gasthuisstraat 7-9 (Wuustwezel)
Symmetrisch opgebouwd complex in neogotische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw.


Onderwijzerswoning

Vlotstraat 12 (Ranst)
Alleenstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, en flankerende zijgebouwtjes, van 1882 naar ontwerp van Eugeen en Louis Gife.


Parochiekerk Heilig Hart van Jezus

Kapelsesteenweg 216 (Brasschaat)
Georiënteerde driebeukige kruisbasiliek met noordtoren aan einde van het transept; schip en zijbeuken van vier traveeën, aan westzijde van zuidelijke zijbeuk.


Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Torenplein 29 (Ranst)
Grotendeels neogotische kruisbasiliek met gotische westtoren; klein geplaveid pleintje aan westzijde.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Kioskplaats 88 (Antwerpen)
Georiënteerde, grotendeels neogotische, pseudo-basiliek gelegen op omhaagd en beboomd plein.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Kerkeneind 19 (Kalmthout)
De huidige neogotische kerk werd in 1894-97 opgericht naar ontwerp van architect Louis Gife. Aan het koor sluit het kerkhof aan.


Parochiekerk Sint-Antonius de Eremijt

Drie Eikenstraat (Edegem)
Georiënteerde grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de tot 17de eeuw, met westtoren uit de 15de eeuw en zijbeuken van 1888.


Parochiekerk Sint-Bavo

Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept.


Parochiekerk Sint-Benedictus-Haven

Havenmarkt 5 (Antwerpen)
Oorspronkelijke garnizoenskerk uit de 17de eeuw; na een brand in 1882, vervangen door huidige gebouw naar ontwerp van Louis Gife van 1883.


Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkendam (Stabroek)
Gotische en neogotische kruisbasiliek met gebruik van baksteen voor westelijke kapellen, schip en zijbeuken, transept, sacristieën en zijkoren; zandsteen voor westtoren en koor.


Parochiekerk Sint-Guibertus met kerkhof

Kerkplein (Schilde)
Neogotische georiënteerde kruiskerk van 1921-1923 met westtoren, op ommuurd en omhaagd terrein met kerkhof aan zuid- en oostzijde.


Parochiekerk Sint-Jozef

Hellegat (Niel)
Neogotische basiliek met driebeukig schip van zes traveeën, flankerende westtoren, gebouwd in 1906-08 naar ontwerp van architect Louis Gife.


Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Kardinaal Cardijnstraat 33 (Rumst)
Neogotische kerk van 1881-84 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. Kerkhof aan zuidzijde met grafzerken vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Markt 10 (Antwerpen)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk met basilicale opstand; bewaarde neogotische ijzeren omheining aan noordzijde. Benaming vermoedelijk naar bisschop Lambertus die in de 7de eeuw in deze streken als geloofsprediker optrad.


Parochiekerk Sint-Leonardus

Dorpsstraat 21 (Brecht)
Gotische kerk behorend tot de Kempische school, gebouwd in opdracht van graaf Antoine de Lalaing en Elisabeth van Culembourg; zogenaamd De kathedraal van de heide, metommuurd en beboomd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Torenstraat (Zandhoven)
Laatgotische kruiskerk, gelegen in de dorpskern en omgeven door een graspleintje; 1978 en volgende gerestaureerd naar ontwerp van architect Josef Louis Stynen.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Sint Willebrordusstraat 14 (Brecht)
Neogotische kerk opgericht in 1890-91 naar ontwerp van architect Louis Gife, herstel van de oorlogsschade in 1946-50 naar ontwerp van architect Emiel Verschueren.


Parochiekerk van het Heilig Kruis

Heilig-Kruisstraat 26 (Mortsel)
Neogotisch kerkgebouw met vierkante toren, na bombardement wederopbouw in 1947-51 naar ontwerp van architect G. Careels.


Parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus

Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.


Pastorie en oud Gemeentehuis van Borsbeek

Jozef Reusenslei 9-11 (Borsbeek)
Pastorie en voormalig gemeentehuis van 1891-92 in eclectische stijl met neogotische inslag naar ontwerp van L. Gife.


Pastorie Heilig-Hart-van-Jezusparochie

Prinshoeveweg 21 (Antwerpen)
Pastorie Heilig Hart van Jezus, met voortuin afgezet met ijzeren hek.


Pastorie Sint-Benedictusparochie

Wouwstraat 2 (Mortsel)
Alleenstaand dubbelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1889 naar ontwerp van Louis Gife.


Pastorie Sint-Catharinaparochie

Kerkstraat 31 (Schilde)
Alleenstaand herenhuis, binnen deels ommuurd en omhaagd, beboomd domein met toegangspoort voorzien van bakstenen pijlers en ijzeren hek.


Pastorie Sint-Catharinaparochie

Kerkepad 9 (Stabroek)
Dubbelhuis met tuin aan oostzijde, opgebouwd in 1788, in 1902-1903 vergroot naar ontwerp van Louis Gife.


Pastorie Sint-Fredegandusparochie

Lakborslei 31 (Antwerpen)
Vrijstaand L-vormig dubbelhuis van 1615 met grote ommuurde tuin met ten noorden een bijgebouw, latere aanpassingswerken door Eugeen en Louis Gife.


Pastorie Sint-Laurentius

Turnhoutsebaan 2 (Malle)
Neotraditionele pastorie te dateren 1830-31, herstellingswerken naar ontwerp van Louis Gife in 1914-21.


Pastorie Sint-Niklaasparochie

Assestraat 8 (Hemiksem)
Binnen beboomde tuin gelegen alleenstaand huis; tuin aan straatzijde afgesloten met sierlijk gietijzeren hek op arduinen plint en poort met vierkante bakstenen pijlers en bolvormige bekroning.


Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Gemeenteplein 25 (Ranst)
Alleenstaande woning met voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van 1858-1859.


Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Nieuwstraat 96 (Essen)
Pastorie in neogotische stijl, van 1900 naar ontwerp van architect Louis Gife.


Pastorie van de Sint-Petrus en Paulusparochie

Dorpsstraat 43 (Zandhoven)
Pastorie naar ontwerp van Louis Gife van 1890, voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk.


Pastorie van Heilig Hartparochie

Krugerstraat 105 (Antwerpen)
Neogotische pastorie met dubbelhuisopstand onder pannen zadeldak, in 1904-1905 opgetrokken naar ontwerp van Louis Gife.


Restant gemeentelijke jongensschool

Van Heybeeckstraat 7 (Antwerpen)
Restant van de voormalige jongensgemeenteschool van Merksem, opgetrokken naar een ontwerp van provinciaal bouwmeester Louis Gife uit 1899. Na de inslag van een V-bom op 28 februari 1945 bleef enkel dit volume van zes traveeën overeind.


Thema's

Ontwerper van

Frans Lenaertsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gife [online], https://id.erfgoed.net/personen/2356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.