Roger Bastin studderde aan La Cambre en vestigde zich vervolgens in Namen. Daar werkte hij als regionaal afgevaardigde van het Commissariaat-Generaal voor ’s Lands Wederopbouw. In 1936 studeerde hij af, maar hij realiseerde alreeds de Ermitage du Bon Larron in Pepingen en Huis Stinglhamber in Ukkel. Het daaropvolgende jaar verkreeg Bastin zijn eerste grote opdracht, de Sint- Alenakerk in Sint-Gillis. Bij de uitvoering ervan in 1941 raakte hij in contact met Jacques Dupuis, dit was het startpunt van hun samenwerking. Hun gezamenlijke reizen, onder andere naar de wereldtentoonstelling van Parijs (1937) en Zweden (1947) veranderde hun kijk ten opzichte van architectuur. Hun projecten toonden een herwaardering van traditie. Na de Tweede Wereldoorlog werkten ze voor diverse gelegenheden samen en namen ze deel aan wedstrijden voor architectuur en stedenbouw. Tussen 1946 en 1949 sleepten ze de opdracht in de wacht voor de zetel van de Port autonome de Liège en dezelfde periode verwezenlijkten Bastin en Dupuis sociale woningen van Vinâve du Vieux Moulin en Cours Saint-Quirin in Malmédy.
In 1948 bezocht Basin samen met kanunnik André Lanotte Duitsland en in 1951 Zwitserland. Onder zijn impuls werd beroep gedaan op het vakmanschap van Roger Bastin. Aangezien het Bisdom Namen zich open stelde voor vernieuwing, kreeg Bastin de kan om enkele kerken in Waha en Salzinnes aan te passen. Hij versoberde en renoveerde de kerkruimten met een functionalistische inslag en betrok beeldende kunstenaars bij de decoratie.
Tussen 1967 en 1984 kreeg Bastin zijn belangrijkste openbare opdracht. De Staat besloot om het museum voor Moderne Kunst te bouwen in het kader van de voltooiing van de Kunstberg in Brussel. Na zes jaar was het bouwplan af, maar het wekte een storm van verontwaardiging bij de verdedigers van de historische stad, waardoor het uiteindelijk niet werd uitgevoerd.
Tijdens de jaren 1970 ontwierp Bastin nog verscheidene opmerkelijke gebouwen voor de Facultés universitaires Notre-Dame de la paix in Namen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Celestijnenlaan 101 (Leuven)
In 1954 werd de toelating verleend tot het bouwen van het Sint-Janshuis. Dit studentenhuis met kapel en woning voor de directie werd opgetrokken naar het ontwerp van de architect Roger Bastin in opdracht van professor Morren, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het opvallende modernistische gebouw bevindt zich in het Arenbergpark, ten noordwesten van het Arenbergkasteel en gevat in het groene parkgebied tussen de Celestijnenlaan en de platanendreef die in het verlengde van het kasteel ligt.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bastin [online], https://id.erfgoed.net/personen/238 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.