Koestraat 63 (Wervik)
De Brikkenmolen, ook de Witte Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die fungeert als koren- en oliemolen, en werd vermoedelijk gebouwd tussen 1800 en 1805.
Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.
Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.
Rijselstraat 233 (Brugge)
Fungeerde oorspronkelijk als grensafbakening en uitkijkpost en werd naar verluidt "later" omgevormd tot jachtwachterhuis. Volgens de gegevens van het kadaster krijgt het gebouw in 1861 de functie van koetshuis.
Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.
Pietendries 3 (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.
Beverenstraat (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen. De tweezoldermolen werd in 1804 in opdracht van de familie Vanderbrigghe-Depottere gebouwd door de Alveringemse molenbouwer Louis Bogaert.
Brugsesteenweg (Kuurne)
De houten staakmolen Stokerijmolen op molenberg is gelegen op de wijk 't Hoge, het hoogste punt van Kuurne. In 1796 werd een molen overgebracht uit Kortrijk en heropgericht aan de Oostenrijks steenweg Kortrijk-Brugge.
Windgatstraat (Kaprijke)
Houten windmolen, opgetrokken in 1785, met hergebruik van onderdelen van een oudere molen. Op deze plaats wordt reeds in 1372 melding gemaakt van een houten staakmolen.
Kortrijkstraat 396 (Menen)
De op een kleine molenbelt gebouwde windmolen De Goede Hoop is een stenen stellingmolen, die aanvankelijk als olie- en korenmolen en later enkel als korenmolen functioneerde.
Posthoornplein (Hamme)
Windmolen De Grote Napoleon is een vroeg 19de-eeuwse stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen). De molen is het enige nog volledig bewaarde exemplaar van de 22 windmolens die ooit in Hamme gestaan hebben.
Beerbosstraat 22 (Zwevegem)
De stenen korenwindmolen Ter Klare werd in 1923 heropgebouwd. De molen gaat terug op een grondzeiler van 1848, die zelf een 18de-eeuwse staakmolen op een naburig perceel verving. Ingeplant op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 meter boven de zeespiegel.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goethals [online], https://id.erfgoed.net/personen/2402 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.