Persoon

Goethals, Paul

ID
2402
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2402

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brikkenmolen

Koestraat 63 (Wervik)
De Brikkenmolen, ook de Witte Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die fungeert als koren- en oliemolen, en werd vermoedelijk gebouwd tussen 1800 en 1805.


Dorpsmolen van Oostkerke met maalderij

Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.


Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Historische hoeve zogenaamd "Grote Schamele Weecke" en ook "Schamelweeke-Schamelweeze hofstede". Indertijd één van de grootste pachthoeves in de streek. Schuur van "1319" en "1449", beschermd als monument bij K.B. van 08/09/1971. Heden "HOF TER LEPELEM" uitgebaat als vakantiehoeve.


Jachtopzienerswoning bij kasteel De Rode Poort

Rijselstraat 233 (Brugge)
Fungeerde oorspronkelijk als grensafbakening en uitkijkpost en werd naar verluidt "later" omgevormd tot jachtwachterhuis. Volgens de gegevens van het kadaster krijgt het gebouw in 1861 de functie van koetshuis.


Kazandmolen

Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.


Pietendriesmolen

Pietendries 3, zonder nummer (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.


Stalijzermolen

Beverenstraat zonder nummer (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen.


Stokerijmolen

Brugsesteenweg zonder nummer (Kuurne)
De houten staakmolen Stokerijmolen op molenberg is gelegen op de wijk 't Hoge, het hoogste punt van Kuurne. In 1796 werd een molen overgebracht uit Kortrijk en heropgericht aan de Oostenrijks steenweg Kortrijk-Brugge.


Westermolen

Windgatstraat zonder nummer (Kaprijke)
Houten windmolen, opgetrokken in 1785, met hergebruik van onderdelen van een oudere molen. Op deze plaats wordt reeds in 1372 melding gemaakt van een houten staakmolen.


Windmolen De Goede Hoop

Kortrijkstraat 396 (Menen)
De op een kleine molenbelt gebouwde windmolen De Goede Hoop is een stenen stellingmolen, die aanvankelijk als olie- en korenmolen en later enkel als korenmolen functioneerde.


Windmolen De Grote Napoleon

Posthoornplein zonder nummer (Hamme)
Windmolen De Grote Napoleon is een vroeg 19de-eeuwse stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen). De molen is het enige nog volledig bewaarde exemplaar van de 22 windmolens die ooit in Hamme gestaan hebben.


Windmolen Ter Klare

Beerbosstraat 22 (Zwevegem)
De stenen korenwindmolen Ter Klare werd in 1923 heropgebouwd. De molen gaat terug op een grondzeiler van 1848, die zelf een 18de-eeuwse staakmolen op een naburig perceel verving. Ingeplant op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 meter boven de zeespiegel.


Thema's

Ontwerper van

Huidenvettersplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Goethals [online] https://id.erfgoed.net/personen/2402 (Geraadpleegd op )