Persoon

Goormachtigh, Ludovicus

ID
2420
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2420

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

19de-eeuws burgerhuis

Beenhouwersstraat 106 (Brugge)
Breedhuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd, leien zadeldak, gebouwd in 1898 naar ontwerp van architect E. Van Heede (Brugge).


Burgerhuis

Stationsstraat 11 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1922 heropgebouwd door architect Ludovicus Goormachtigh. Bakstenen lijstgevel onder pannen mansardedak (uitgewerkte houten dakkapel), inslag van de neorococostijl zie het uitgewerkte stucwerk van sluitstenen, consoles en omlijsting van de halsgevel.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Gulden-Vlieslaan 19 (Brugge)
Neoclassicistisch huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, van 1894, gewijzigd in 1929 naar ontwerp van architect L. Goormachtigh (Brugge). Sobere, bepleisterde en beschilderde lijstgevel getypeerd door Franse voegen.


Burgerhuis naar ontwerp van Ludovicus Goormachtigh

Stationslaan 5 (Brugge)
Interbellumwoning van 1938. Gele baksteenbouw met geometrisch siermetselwerk.


Burgerhuis van 1922

Moerkerkse Steenweg 34 (Brugge)
Burgerhuis van 1922 ontworpen door architect Ludovicus Goormachtigh. Opvallende, bepleisterde en witbeschilderde gevel.


Eclectisch burgerhuis

Generaal Baron Jacquesstraat 11 (Diksmuide)
Eclectisch burgerhuis heropgebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Diephuis met overkragende bovenbouw uitgewerkt als tuitgevel op schouderstukken, geritmeerd door overhoekse, doorlopende fialen met bolbekroning.


Eclectisch burgerhuis Edelweiss

Ijzerlaan 4 (Diksmuide)
In 1922 gebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge), zie rechts gesigneerd. Verzorgde bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen en florale decoratie, onder meer bloemenstengels, neerhangende guirlandes en waterlijsten met bloemetjes.


Herenhuis

Groenerei 1, Meestraat 11 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen, respectievelijk onder schild- en afgeknot zadeldak (Vlaamse pannen). Herenhuis van dubbelhuistype van zes traveeën en drie bouwlagen, opgesplitst in twee woningen.


Herenhuis

Gieterijstraat 5 (Brugge)
Bepleisterde lijstgevel met neoclassicistische gevelaankleding van 1926 naar ontwerp van architect L. Goormachtigh (Brugge) onder meer getypeerd door rondboogvensters en -poort op begane grond, gevat in geprofileerde omlijstingen met sluitsteen.


Herenhuis

Oude Zak 57 (Brugge)
Hoekhuis op L-vormige plattegrond; aan straatzijde vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddaken. Oudere kern. Oorspronkelijk 19de-eeuwse lijstgevel, in 1929 naar ontwerp van "L. GOORMACHTIGH / BOUWMR / BRUGGE".


Heropgebouwde winkel

Generaal Baron Jacquesstraat 55-57 (Diksmuide)
Halfvrijstaande woning heropgebouwd in 1924 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Eclectisch winkelpand onder mansardedak met oeils-de-boeuf. Bakstenen lijstgevel verticaal geritmeerd door bakstenen hoekpilasters en vooruitspringend middenrisaliet bekroond door dakvenster met driehoekig fronton.


Hoekhuis met winkel

De Breyne Peellaertstraat 35 (Diksmuide)
Winkelpand, zie grote korfboogvormige winkelramen. Heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Hoekpand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee uitgewerkt als kleine ronde toren met spitse torenbekroning.


Hoeve De Vijf Stringen met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Vierscharestraat 39-41 (Damme)
Hoeve "De Vijf Stringen" gaat terug tot de 17de eeuw, met een eerste weergave van de hoevesite in een ommeloper van de tweede helft van de 17de eeuw. Nu ingedeeld in twee wooneenheden, met op de hoek van het oorspronkelijke woonstalhuis, een in 1926 aangebouwde woning in cottagestijl naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Oostende, 1888 - Brugge, 1974). De haakse schuur, in kern nog 17de-eeuws, is gerenoveerd tot woonhuis. Aan de erfoprit van de hoeve ligt een Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1903 door de toenmalige eigenaar, een landbouwer uit Damme, zie opschrift op jaartalsteen in het interieur: "IVO DE VLIEGHERE - WAUTERS 1903". Bruine bakstenen kapel onder geknikt leien zadeldak.


Interbellumwoning

Julius en Maurits Sabbestraat 1 (Brugge)
Modernistisch getint huis van 1935 naar ontwerp van architect L. Goormachtigh (Brugge), drie traveeën en drie bouwlagen.


Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Goormachtigh

Reuzemolenstraat 23-25 (Diksmuide)
Samenstel van panden in 1923 heropgebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Verzorgde eclectische baksteenarchitectuur met cottage-inslag zie de erker oplopend in het mansardedak en de uitkragende toren van nummer 25.


Samenstel van winkel en woonhuis van 1938

Torhoutse Steenweg 13-15 (Brugge)
Samenstel van 1938 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Sterk symmetrisch opgebouwde roodbakstenen lijstgevel boven een begane grond van geel geglazuurde baksteen en plint van bruine baksteen.


Samenstel van winkels

De Breyne Peellaertstraat 25 (Diksmuide)
Samenstel van twee winkelpanden heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Beide winkelpanden met uitkragende bovenbouw op korfboogfries en bakstenen tandlijst.


Sint-Dionysiuskerk gelegen in rechthoekig kerkhof

Vissersstraat zonder nummer (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1867-1869 ter vervanging van een in kern 16de-eeuwse kerk. Georiënteerde kerk omringd door rechthoekig kerkhof op de hoek van de Vissers- en de Kasteelstraat, de twee belangrijkste assen van het dorp.


Stadswoningen

Goezeputstraat 31-33 (Brugge)
Twee diephuizen van respectievelijk drie + vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder aansluitende zadeldaken met verschillende nokhoogte; 17de-eeuwse kern. Oorspronkelijk één pand, doch sinds grondige restauratie van 1919 naar ontwerp van architect L. Goormachtigh (Brugge) onder meer opgesplitst in twee woningen.


Uitgang van Cinema Vieux Bruges

Sint-Salvatorskerkhof zonder nummer, Steenstraat 73-75 (Brugge)
Voormalige uitgang van Cinema Vieux Bruges. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak van 1925 naar ontwerp van architect L. Goormachtigh, in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel.


Villa Blanche

Grauwe Broedersstraat 13 (Diksmuide)
Oorspronkelijk halfvrijstaande herberg gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge).


Villa ontworpen door Ludovicus Goormachtigh

Gistelse Steenweg 601 (Brugge)
Villa van 1936. Combinatie van verschillende daken en in- en uitspringende volumes.


Vrijstaand herenhuis

Handzamestraat 159 (Kortemark)
Handzamestraat nr. 159. Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin. Het <italic>huis</italic> is volgens kadasteronderzoek in twee bouwfasen tot stand gekomen: b


Warenhuis

Steenstraat 73-75 (Brugge)
Voormalige cinema en brasserie zogenaamd Vieux Bruges of Oud Brugghe, met sedert 1925 uitgang aan Sint-Salvatorkerkhof. Vervangen in 1961 door voormalig grootwarenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen; van sierankers voorziene bakstenen lijstgevel tussen een trap- en puntgevel op doorlopende korfboogarcade op natuurstenen zuilen naar ontwerp van architect J. Lantsoght.


Winkel

Koning Albertstraat 46 (Diksmuide)
Winkelpand in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Brede lijstgevel met links poort en rechts risaliet met winkelpui en oplopend in puntgevel met overhoeks topstuk met bolbekroning en dito schouderstukken.


Winkel

Koning Albertstraat 14 (Diksmuide)
Winkelpand in 1921 heropbouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Lijstgevel over de hele breedte uitgewerkt als verankerde trapgevel met verwijzing naar de regionale baksteenarchitectuur en de Vlaamse renaissance.


Winkel in eclectische stijl

Generaal Baron Jacquesstraat 28 (Diksmuide)
Eclectisch winkelpand heropgebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Lijstgevel met boven de winkelpui licht uitkragend risaliet uitgewerkt als tuitgevel met bekronend fronton en verticaal geritmeerd door bakstenen penanten.


Winkel-woonhuis ontworpen door Ludovicus Goormachtigh

Torhoutse Steenweg 5 (Brugge)
Lijstgevel met roodbakstenen parement en gebruik van arduin. Op de verdieping oplopende driezijdig uitgewerkte erker. Bewaard schrijnwerk.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Goormachtigh [online] https://id.erfgoed.net/personen/2420 (Geraadpleegd op )