Persoon

Gorlé, Victor

ID
2435
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2435

Beschrijving

Architect Victor Gorlé (1900-1966) werkte in de jaren 1920-1930 veelal samen met Leon Stynen voor vnl. woningen, winkelhuizen en appartementsgebouwen in Antwerpen, Knokke en Brussel o.m. in Antwerpen het Appartementsgebouw Résidence Albert I, Frankrijklei 117. Het districtshuis van Merksem werd gebouwd in 1961-1968, naar een ontwerp van 1951.

Uit de bouwdossiers van het stadsarchief Antwerpen: Rijwoning in de Boshovestraat in Deurne, 1928, voor Maria Borremans (329#3390).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Carnotstraat 169, Turnhoutsebaan 1 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van Prosper Schalckens, naar een ontwerp door de architect Victor Gorlé uit 1931.


Burgerhuis in art deco

Ter Rivierenlaan 48 (Antwerpen)
Burgerhuis waarvan de brede venstertravee is ingenomen door een twee bouwlagen tellende driezijdige erker, ontworpen in 1928 door architect Victor Gorlé.


Burgerhuizen in eclectische stijl

Anselmostraat 90, 94 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk drie burgerhuizen in eclectische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door François De Vooght, naar een ontwerp uit 1897. Het vastgoedproject behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest van de late jaren 1860 tot omstreeks 1900.


Districtshuis Merksem

Burgemeester Jozef Nolfplein 1 (Antwerpen)
Het districtshuis van Merksem vervangt het oude gemeentehuis dat tijdens beschietingen in september 1944 nagenoeg onherstelbaar verwoest werd.


Driegevelvilla in strakke art deco

Ter Rivierenlaan 52 (Antwerpen)
Driegevelvilla met voorgevel gedomineerd door een opvallend natuurstenen, overluifeld muurveld, ontworpen door architect Victor Gorlé in 1934.


Etablissements ELCO

Jan Van Rijswijcklaan 296 (Antwerpen)
Handelsgebouw in naoorlogs modernisme opgetrokken in opdracht van de pvba ELCO, naar een ontwerp van de Gentse architect André Claessens uit 1954. De firma ELCO was agent van de fabrieken Robert Bosch uit Stuttgart, één van de belangrijkste Duitse technologieproducenten.


Handelspand in zakelijk modernisme

Bredabaan 446 (Antwerpen)
Handelspand met conciërgewoning in een uitgesproken zakelijk modernisme, omstreeks 1937 opgetrokken voor de firma A. Van Osta & Co naar een ontwerp van huisarchitect Victor Gorlé. Het werd opgericht als bijhuis van de Antwerpse confectiezaak "Au Bon Coin".


Modernistisch appartementsgebouw

Turnhoutsebaan 12-14 (Antwerpen)
Winkelpand en meergezinswoning met typische afgeronde gevelbrede erker met vensterregisters. Gebouwd in opdracht van Ed. Govaerts-Willems, naar ontwerp van architect Victor Gorlé in 1933.


Résidence Albert I

Frankrijklei 117, Rubenslei 32 (Antwerpen)
Geheel van twee appartementsgebouwen in modernistische stijl, naar een ontwerp door de architecten Victor Gorlé en Henry Corbusier uit 1937. Opdrachtgever was de naamloze maatschappij Résidence Albert I, specifiek opgericht voor de bouw en het beheer van dit prestigieuze vastgoedproject.


Résidence Rubens

Rubenslei 33 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in modernistische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw E. Duval, naar een ontwerp door de architect Victor Gorlé uit 1936. Voltooid in 1937, omvat het gebouw zeven flats van hoge standing, een conciërgewoning, een garage voor één voertuig en een kantoorsuite of praktijkruimte.


Traditioneel hoekhuis

Minderbroedersrui 74 (Antwerpen)
Traditioneel hoekhuis van Minderbroedersrui, Wolstraat en Grote Goddaard, uit de eerste helft van de 17de eeuw. Grondig gerestaureerd in 1923-1924 door Léon Stynen en Victor Gorlé, in opdracht van de Comptoirs Vander Elst.


Villa in regionalistische stijl

Laar_EK 90 (Antwerpen)
Villa in regionalistische stijl naar ontwerp van de Brugse architect Maurice De Meester, in 1948 gebouwd na afbraak van de restanten van het oude Laerhof.


Thema's

Ontwerper van

Beukenlaan

Bredabaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gorlé [online], https://id.erfgoed.net/personen/2435 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.