Persoon

Grosemans, René

ID
2460
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2460

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Reypens-Voets

Camille Huysmanslaan 105 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in modernistische stijl uit 1935, opgetrokken in 1936, naar ontwerp van architect en landmeter René Grosemans. Het pand is gebouwd in opdracht van mevrouw Reypens-Voets.


Boekhandel Belis Vinck

Lange Leemstraat 41 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis uit 1871, verbouwd in 1929 naar plannen van René Grosemans, en met later toegevoegd handelsgelijkvloers uit het interbellum met bewaard winkelinterieur.


Burgerhuis in art-decostijl

Cederlaan 30 (Antwerpen)
Burgerhuis in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van mevrouw L. Van Overloop, naar een ontwerp door de architect René Grosemans uit 1928.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Italiëlei 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Georges Stappers-Portielje, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1904. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in eenvoudige art nouveau

Transvaalstraat 1 (Antwerpen)
In 1905 gaf J. De Wilde de opdracht een woning te ontwerpen aan architecten D. Rosseels en J. Coninck Westenberg, wiens bureau zich vlakbij op de Cogels-Osylei bevond.


Dierentuin - Aquarium en reptielengebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Aquarium-reptielengebouw naar ontwerp van Emile Thielens, van 1908. Uitbreiding van het reptielengebouw door René Grosemans in 1972. Aquarium volledig ingebouwd in namaak rots structuur door F.Dumilieu, rocailleur zie inscriptie.


Dierentuin - Mensapengebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Mensapengebouw van 1976 naar ontwerp van René Grosemans.


Dierentuin - Restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl, in oorsprong van 1903, naar ontwerp van Emile Thielens, in 1946 verbouwd door René Grosemans en in 1953 door dezelfde architect uitgebreid met kraanvolière zijde station. Witstenen paviljoen van één of anderhalve bouwlaag onder plat dak, voorafgegaan door breed overdekt terras (1953).


Dierentuin - Vogelpaleis

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Uitgestrekt gebouw met oude kern, opklimmend tot 1893 volgens ontwerp van Emile Thielens; grondig verbouwd en uitgebreid, in 1950 onder leiding van René Grosemans. Fraai oorspronkelijk toegangspaviljoen van witte natuursteen, arduin en gele mulotstenen; markerende hoekpilasters en lage attiek met sculpturaal uitgewerkte cartouches.


Dierentuin - Roofdierengebouw en dolphinarium

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Roofdierencomplex met dolfinarium van 1967 naar ontwerp van René Grosemans.


Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)
De Zoo wordt aan de westzijde begrensd door Koningin Astridplein-Pelikaansstraat, waar hij achter het Centraal Station doorloopt, aan de zuidzijde door de Ploegstraat, aan de oostzijde door de westelijke huizenrij van de Ommeganckstraat en aan de noordzijde door de zuidelijke bebouwing van de Carnotstraat.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Groenplaats 5-6 (Antwerpen)
Twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, volgens de bouwaanvraag uit 1902 opgetrokken in opdracht van Jozef De Keyser. Loggia naar een ontwerp door de architect Ferdinand Van Mierlo uit 1917.


Grand Bazar

Groenplaats 31 (Antwerpen)
Voormalig warenhuis op het bouwblok gevormd door Groenplaats, Eiermarkt, Beddenstraat en Schoenmarkt, waarvan de huidige gebouwen in vier grote fasen tot stand kwamen tussen 1920 en 1931, door de architecten Edouard Van Opstal, Ernest Pelgrims en Emiel Van Averbeke.


Kantoorgebouw De Schelde

Borzestraat 10 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van verzekeringsmaatschappij “De Schelde”, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1907-1909. Opgericht in 1821, behoort “De Schelde” of “Compagnie d'Assurances de l’Escaut” tot de oudste Belgische verzekeringmaatschappijen.


Magazijnen Alfred en Schmidt

Duboisstraat 48, 50A (Antwerpen)
Monumentaal complex van twee huidenpakhuizen op de hoek van Duboisstraat en Fuggerstraat, gebouwd in opdracht van Jacques-Ernest Osterrieth, naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef uit 1880.


Meergezinswoning en architectenwoning René Grosemans

Camille Huysmanslaan 110-114 (Antwerpen)
Aaneensluitende meergezinswoningen in modernistische stijl naar ontwerp van architect J.-L. René Grosemans. In het rechter pand (nummer 110) richt Grosemans zijn bureau en eigen woning in, naar ontwerp uit 1934. De aanpalende gekoppelde appartementswoningen zijn een jaar later ontworpen in opdracht van het echtpaar Georgius en Emma Callens-Stasse. Eén van deze appartementen was omstreeks 1937 wellicht bewoond door de opdrachtgevers.


Meergezinswoning in art-decostijl

Doornelei 3 (Antwerpen)
Meergezinswoning in sobere art-decostijl naar een ontwerp door de architect René Grosemans uit 1928, gebouwd in opdracht van Leopoldine Brack, echtgenote in tweede huwelijk van Willy Dohmen. Met als oorspronkelijk programma de privéwoning van de bouwheer en twee huurappartementen, telt het veeleer bescheiden rijhuis vier bouwlagen onder een plat dak.


Thema's

Ontwerper van

Della Faillelaan

Koningin Elisabethlei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grosemans [online], https://id.erfgoed.net/personen/2460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.