Persoon

Haché, Edmond

ID
2492
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2492

Beschrijving

Edmond Haché studeerde in 1907 af aan het Gentse Sint-Lucasinstituut. In 1908 behaalde hij de "Grand Prix". Er zijn enkele gebouwen van zijn hand gekend, in uiteenlopende neostijlen.

Bron: Leen Meganck, documentatie in functie van het proefschrift "Bouwen in Gent in het Interbellum.", UGent, 2002.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ensemble van burgerhuizen

Schoolstraat 25-27 (Wetteren)
Ensemble van twee neoclassicistische enkelhuizen, schuin ingeplant met ondiep verhard voortuintje. Nummer 25 uit 1909 en nummer 27 uit 1910 naar ontwerp van architect Edmond Haché. Onderkelderde burgerhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen met een verschillende kroonlijsthoogte onder een geknikt zadeldak.


Gildehuis Sint-Arnoldus

Eikelstraat 2, Grote Markt 20 (Lier)
In 1717 aangekocht door de brouwersgilde en verbouwd tot topgevel met classicerende barokkenmerken. Vrijwel volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren dertig heropgebouwd.


Herberg De Roose

Grote Markt 21 (Lier)
De herberg die op dit perceel stond, werd vernield in 1914 en tijdens de jaren dertig heropgebouwd, min of meer naar het oorspronkelijke uitzicht met een neorococo-klokgevel.


Herenhuis ontworpen door Edmond Haché

Koningin Elisabethlaan 43 (Gent)
Neoclassicistisch herenhuis volgens bouwaanvraag van 1912. Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder mansardedak met twee houten dakkapellen onder driehoekig fronton en rechter dakvenster onder gebogen fronton geflankeerd door siervazen.


Hoeve Hof ter Anghereel

't Angereelstraat 104-106 (Ninove)
Het Hof ter Anghereel is sinds 1573 bekend als pachthoeve. De vermoedelijk oorspronkelijk gesloten hoeve heeft een U-vormige plattegrond met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in een grote tuin met parkallure. Bij de hoeve bevindt zich een oorlogsmonument. Dubbelhuis van één bouwlaag, tien traveeën met drie centrale dakkapellen en dakruitertje; klokje van 1830.


Klooster en schoolcomplex der zusters franciscanessen

François Benardstraat 86, Leeuwstraat 1, Tentoonstellingslaan zonder nummer (Gent)
Dit voormalige klooster en schoolcomplex van de zusters franciscanessen, dat ook het Crombeen genoemd wordt, neemt een groot deel van het bouwblok tussen de Leeuwstraat, de François Benardstraat en Tentoonstellingslaan in en getuigt van een zeer hoge ensemblewaarde dankzij de homogene, neogotische stijl. De eerste gebouwen kwamen tot stand tussen 1886 en 1888 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Deze werden op het einde van de 19de eeuw en tijdens de 20ste eeuw stelselmatig uitgebreid tot de huidige eenheidsarchitectuur, onder meer naar ontwerp van architecten Henri Valcke (1902), Edmond Haché (1909-11, 1914), Gaston Vandenheuvel (1930) en Prosper Schrans (1959).Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Haché [online] https://id.erfgoed.net/personen/2492 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.