Jozef J. De Meyere behaalde in 1919 het diploma van architect. Hij werd stadsingenieur van Kortrijk, in 1940 provinciaal commissaris en in 1942 secretaris-generaal van het CGLW. Hij was de stuwende kracht achter een stedenbouwkundige opleiding (1942-1943) en vanaf 1954 ook gastdocent bij de opleiding Stedenbouw aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. Hij was vooral werkzaam in Kortrijk, maar we kennen ook werk van hem in Merksem. Zijn zoon E.J. De Meyere was eveneens architect, met gekende werken in Merksem.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Koning Albertpark 9 (Kortrijk)
Eigen woonhuis van architect Jozef De Meyere van 1937. Breedhuis onder pannen zadeldak met bepleisterde gevel op natuurstenen onderbouw met ondergrondse garage. Typerende stijl uit het late interbellum, zie rondboogvensters en patrijspoortje, smeedwerk van balustrades en deuren en versiering op muurdammen.
Koning Albertpark 8 (Kortrijk)
Enkelhuis naar ontwerp van Jan De Meyere (Kortrijk) van 1936. Interbellum-woonhuis met ondergrondse garage en plat dak. Typerende tijdsgebonden vormgeving, zie gebogen balkon, dito erker en vensterpartijen; smeedwerk van deur en garagepoort.
Sint-Denijsestraat 230 (Kortrijk)
Half vrijstaand woonhuis van 1931 naar ontwerp van Jozef Jan De Meyere (Kortrijk). Muurtje met art-decohekken.
Sint-Jacobsstraat 60-62 (Ieper)
Eenvoudige eenheidsbebouwing op de hoek bij de Paddepoelstraat. Twee huizen naar ontwerp van architect Jozef De Meyere (Kortrijk) van 1925.
Menenstraat (Wevelgem)
Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen.
Boerderijstraat 62 (Kortrijk)
Halfvrijstaand burgerhuis in meer vooruitstrevende stijl van 1936 naar ontwerp van Jozef Jan De Meyere. Gekenmerkt door volumespel, sterk overkragende luifels en rond venster met glas in lood; gevelaflijning met balustrade inmiddels verdwenen, tevens vernieuwd houtwerk.
Gentsestraat 19 (Harelbeke)
Imposant handelspand van 1933 op de hoek met de Toekomststraat met ruime, ommuurde tuin en autobergplaats aan de zijstraat.
Vaartdijk-Zuid 21, 20A-B (Middelkerke)
Alleenstaand, neoclassicistisch herenhuis circa 1850 gebouwd. Circa 1870 wordt het huis verkocht aan monseigneur J.J. Faict, bisschop van Brugge, die het laat verbouwen tot klooster. In 1876 komen er zusters wonen die er een ouderlingentehuis inrichten. Later richten ze een kleuter- en een lagere school in. Achterliggend erf met twee nutsgebouwen onder pannen schilddaken: links, drieledige paardenstal, rechts, tweeledig koetshuis. Ten oosten, lage klassenvleugel onder zadeldak met voorliggende ommuurde speelplaats.
Harpestraat, Menenstraat 18 (Ieper)
Voor de Eerste Wereldoorlog vermoedelijk een koetspoort aansluitend bij de tuin van een herenhuis gelegen aan de zuidzijde van de Meensestraat; mogelijk naar ontwerp van architect J. De Meyere (Kortrijk) van 1923 heropgebouwd als toegangspoort tot de speelplaats van de Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool en sinds 1954 horend bij het Sint-Vincentiuscollege.
Kollegestraat 6-8 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 19de en 20ste eeuw, gelegen binnen Kollegestraat (ten westen), Diksmuidekaai (ten noorden) en Koning Albertpark (ten oosten).
Menenstraat 18 (Ieper)
Heden Sint-Vincentiuscollege. Voormalig hoofdgebouw van de Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, met achterliggende klaslokalen en werkplaatsen uitziend op koer met een naar het vooroorlogse uitzicht gereconstrueerde poort aan de Harpestraat.
Markt (Wielsbeke)
Modern-gotische parochiekerk, gebouwd in 1952-1955 naar ontwerp van architect Jozef De Meyere. Georiënteerde kerk, gelegen in het nieuwe naoorlogse dorpscentrum van Wielsbeke.
Beukenlaan 1-19, Dennenlaan 1-15, Goedendaglaan 134-168, 134A, Olmenlaan 1-12, 14-20 (Kortrijk)
Geheel van 53 gezinswoningen, begin jaren vijftig gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning naar plannen van de Kortrijkse architecten Adolf Callewaert en Jozef J. De Meyere (1950), als deel van de volkswijk Nieuw-Kortrijk.
Bredabaan 646 (Antwerpen)
Huis van twee tot drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van J.J. De Meyere, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.
Stadenstraat 41 (Houthulst)
Achteringelegen villa bereikbaar via dreef, naar verluidt van 1946 en naar ontwerp van architect De Meyere (Kortrijk). Villa gelegen in ruime beboomde tuin, onder meer met Heilig Hartbeeld op bakstenen sokkel. Groot volume van twee bouwlagen onder overstekend pannen zadeldak met rechter dakschild, vooruitspringend laag volume met garage.
Spoorwegstraat (Harelbeke)
Voormalige weverij Sagaert NV uit de jaren 1930-1940, gelegen op de hoek met de Tuinbouwstraat. In 1930 laat de maatschappij "André en Gerard Sagaert gebroeders" een weverij met elektrische motor bouwen op de hoek van de Spoorweg- en de Tuinbouwstraat. Aan de kant van de Spoorwegstraat komt ook een conciërgewoning (nummer 23): In de jaren 1930-1940 wordt de weverij meermaals uitgebreid. De uitbreidingen van 1936 (noordoostzijde) en 1939 (zuidoostzijde naar ontwerp van architect Poly Scherpereel uit Kortrijk) zorgen telkens voor een verdubbeling van de bebouwde oppervlakte. In 1940 wordt de fabriek naar ontwerp van architect J. De Meyere uit Kortrijk vergroot met een werkplaats en magazijn.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Meyere [online], https://id.erfgoed.net/personen/2502 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.