Persoon

Derleyn, René

ID
2563
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2563

Beschrijving

Van architect René Derleyn (Wenduine, 1878-?) zijn een 25-tal panden opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Vijftien panden situeren zich in Wenduine. Zeven panden situeren zich in de Concessie van De Haan. Hoewel deze architect opgeleid was aan de Brusselse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, vanaf 1933 in Oostende woonde en vanaf 1939 in Brussel, is zijn productie voornamelijk in De Haan en Wenduine te situeren. De oudst gekende panden en bouwaanvragen dateren van circa 1907. De architect was minimaal tot de jaren 1930 actief.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/35029/102.1, Beschermingsvoorstel West-Vlaanderen, De Haan (Wenduine), Leopold II-laan 15, Het voormalig Hotel du Parc (VANNESTE P. 2014).
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Kerkstraat 81 (De Haan)
Modernistisch getint woonhuis uit 1928 naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine).


Burgerhuis

Goedeluchtstraat 3 (De Haan)
Rijhuis uit het begin van de 20ste eeuw en in 1927 verhoogd naar een ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine). Baksteenbouw van drie bouwlagen onder pseudomansardedak (mechanische pannen) met klimmende dakkapel.


Burgerhuis Le Repit

Duinendreef 45-47 (Knokke-Heist)
Bel-etagerijwoning in rijk uitgewerkte cottagestijl, gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine). Unieke, rijke verwerking van hout in voorportaal en terras, erker en balkon, dakvenster en kapel en (deels aangepaste) kroonlijst.


Burgerhuis met garage van 1912

Werfstraat 81 (Brugge)
Burgerhuis met garage van 1912 naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine).


Burgerhuis ontworpen door René Derleyn

Jokstraat 4 (De Haan)
Rijhuis in 1912 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine). Volgens een oude foto met twee korfboogvensters op de begane grond, later omgebouwd tot huidige winkelpui.


Burgerhuis Villa Jeanne

Graaf de Smet de Naeyerlaan 76 (Oostende)
Burgerhuis van 1930 naar ontwerp van architect René Derleyn en gebouwd door aannemer E. Verkempinck (Conterdam). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van twee/één travee(ën) en vier bouwlagen onder plat dak.


Burgerhuizen

Vande Casteelestraat 9-11 (De Haan)
Geheel van oorspronkelijk drie woningen (samen met nummer 7) met voortuin, in 1913 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine). Nummer 7 is vervangen door nieuwbouw. Baksteenbouw met souterrain met blauwhardstenen parement en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (leien).


Cottage Mio Sogno

Quinten Matsijslaan 7 (De Haan)
Lage cottagevilla naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1926; tuinpaviljoen-garage in aansluitende bouwtrant naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) van 1927.


Dubbelvilla La Sapinière en Menu Bois

Quinten Matsijslaan 9-10 (De Haan)
Tweegezinswoning van 1927 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine), geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Geknikte en gemansardeerde bedaking met dakvensters.


Hotel Atlanta en Residentie Porte Joie

Holbeinlaan 2, Maria-Hendrikalaan 20 (De Haan)
Oudste gedeelte, nu zogenaamd "Residentie Porte Joie", dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en wordt in 1927 naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) ingrijpend uitgebreid en verbouwd in Ango-Normandische bouwtrant, zie gevarieerde dak- en muurpartijen en gevelafwerking met pseudo-vakwerk.


Hotel Cosmopolite

Kerkstraat 33 (De Haan)
Voorheen "Hotel des Flandres". Hotel in sober neoclassicisme, gebouwd in 1907 naar ontwerp van architect Verroken (Antwerpen).


Hotel du Parc

Leopold II-laan 15 (De Haan)
Het voormalige Hotel du Parc vormt een zeldzame getuige van de aanleg en de ontwikkeling van de badplaats Wenduine volgens het stedelijk verkavelingsmodel aan het begin van de 20ste eeuw. Het voormalige hotel werd in 1911 ontworpen door de in Brussel opgeleide Wenduinse architect René Derleyn en vormt één van de meest gaaf bewaarde en interessantste gebouwen binnen zijn oeuvre. De sierlijke gevelarchitectuur in simili-steen dankt zijn expressief karakter aan de veelvuldige toepassing van gebogen lijnen. De neoclassicistische vormentaal wordt speels gecombineerd met eclectische elementen.


Neoclassicistische winkels

Kerkstraat 18-20 (De Haan)
Neoclassicistische winkelhuizen uit 1907, respectievelijk naar ontwerp van architecten René Derleyn (Wenduine) en Heerebout (Blankenberge).


Oorlogsgedenkteken

Kerkstraat (De Haan)
Gedenkteken van 1923, geplaatst op een driehoekig plantsoen ten noorden van de Heilige Kruisverheffingskerk. Opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen.


Tweegezinswoning Eureka en Béguinage

Maria-Hendrikalaan 11-13 (De Haan)
Lage dubbelvilla ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine) in 1937. Regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, onder meer gekenmerkt door het scherpe, pannen zadeldak.


Villa

Van Maerlantlaan 5 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) van 1928 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.


Villa in cottagestijl

Camôeslaan 4 (De Haan)
Villa gebouwd naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine), van 1927. Duidelijke invloed van de Anglo-Normandische stijl zie houten windborden, imitatievakwerk, loggia en erkers.


Villa in cottagestijl

Duindoornlaan 5 (De Haan)
Cottage boven een kelderverdieping gelegen in een tuin van de straat afgescheiden door een ligusterhaag, in 1932 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine).


Villa La Bonne Auberge

Maria-Hendrikalaan 10 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) van 1929 geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Overstekend geknikt zadeldak op modillons.


Villa Les Arondes

de Smet de Naeyerlaan 25 (De Haan)
Cottage met voortuinen, "LES ARONDES" zie (recente) beschildering en in 1912 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine).


Villa Rozendal

Zeevillalaan 25 (De Haan)
Villa "Rozendal" zie verdwenen opschrift, in 1933 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine), gelegen in een ruime omhaagde tuin.


Winkel

Kerkstraat 2 (De Haan)
Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw, in zijn huidige vorm en functie (viswinkel) teruggaand tot 1930 als verbouwing naar ontwerp van architect René Derleyn van vroeger neoclaccisistisch hoekpand.


Winkel

Kerkstraat 29 (De Haan)
Villa uit 1907 naar ontwerp van architect René Derleyn, later verbouwd tot winkelhuis.


Winkel

Kerkstraat 75 (De Haan)
Winkelhuis van 1907 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine). Rijhuis van drie bouwlagen onder vernieuwd tentdak (leien).


Woningen Albert en Elsje

Jan Devosstraat 15-17 (De Haan)
Woon-winkelhuis in art-decotraditie, uit 1928 naar ontwerp van architect R. Derleyn (Wenduine).


Thema's

Ontwerper van

Wenduine


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Derleyn [online], https://id.erfgoed.net/personen/2563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.