Persoon

Dermond, Ferdinand

ID
2564
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2564

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ambtswoning hoofdapotheker Sint-Elisabethsgasthuis

Mechelseplein 1 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen als ambtswoning van de hoofdapotheker van aanpalende het Sint-Elisabethgasthuis, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Dermond uit 1913. Gesloopt in de jaren 1980 voor uitbreiding van het poortgebouw van het gasthuis.


Appartementsgebouw in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 174 (Antwerpen)
Statig appartementsgebouw in beaux-artstijl, opgetrokken in opdracht van de gebroeders Jos, Karel en August Van Looy naar een ontwerp van architect Ferdinand Dermond (inscriptie op de pui) uit 1929. Het gebouw met de allure van een imposante meesterwoning, vormt de hoek met de Beschavingsstraat en omvat vier bouwlagen onder een plat dak.


Bedrijfsgebouwen G. Van Groeningen & Cie

Indiëstraat 16 (Antwerpen)
Complex met kantoren, graanmagazijnen, paardenstallen, een smidse en schrijnwerkerij tussen Indiëstraat en Napelsstraat, opgetrokken door de Naamlooze Bouwmaatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp architect Jules Hofman uit 1913. Opdrachtgever was de firma G. Van Groeningen & Cie.


Begraafplaats Berchem

Elisabethlaan zonder nummer (Antwerpen)
Begraafplaats met interessante en kwalitatief waardevolle monumenten, in gebruik genomen op 1 januari 1884 en meermaals vergroot. Grosso modo dambordschema met enkele afwijkingen.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Arthur Goemaerelei 21 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de boekhouder Florent Laruelle, naar een ontwerp van architect Ferdinand Dermond uit 1906. De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt een souterrain en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van Dermond.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Jan Blockxstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer H. Meinertzhagen, naar een ontwerp door Ferdinand Dermond uit 1906. Aan de overzijde van de straat op nummer 18, realiseerde de architect later dat jaar voor bouwheer J. Jeuninckx nog een tweede art-nouveauwoning, van een verwant type maar met souterrain en pseudo-mansarde.


Burgerhuis in eclectische stijl

Fourmentstraat 41 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ch. Van Ryckeghem, naar een ontwerp door Ferdinand Dermond uit 1903. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was van begin jaren 1900 tot eind jaren 1950.


Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 53 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van E. Govaerts, naar een ontwerp van architect Ferdinand Dermond uit 1910. Rijhuis van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met een lijstgevel uit natuursteen op een sokkel van hardsteen.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Cederlaan 9 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Octave Spiessens, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Dermond uit 1926.


Complex meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Wilgenstraat 26 (Antwerpen)
Complex meergezinswoningen in art-nouveastijl op de hoek van Wilgenstraat, Korte Stuivenbergstraat en Korte Scholiersstraat, gebouwd in opdracht van het Bureel van Weldadigheid van Antwerpen, naar een ontwerp door de architecten Ferdinand Dermond en Edmond J. Tyck uit 1913, uitgevoerd in 1914.


Eclectische dokterswoning

Emiel Banningstraat 12 (Antwerpen)
Eclectisch burgerhuis in 1914 ontworpen door architect Ferd. Dermond voor dokter R. Casman; de architect signeerde de woning boven de voordeur "F. DERMOND ARCHITECTE".


Gesticht Arthur Van Den Nest

Blindestraat 13 (Antwerpen)
Gesticht Arthur Van Den Nest, dispensarium ter bestrijding van tuberculose, naar ontwerp van architecten Ferdinand Dermond en Edmond J. Tyck uit 1906, opgetrokken in 1907-1908, met sgraffitopanelen door Paul Cauchie en beeldhouwwerk door Cesar Schroevens.


Godshuis Robert Joostens en Godshuis Lemmé

Dambruggestraat 304 (Antwerpen)
Samenstel van twee aanpalende godshuizen opgetrokken door het Bureel van Weldadigheid van de Stad Antwerpen, het Gesticht Robert Joostens aan de Dambruggestraat uit 1898-1899 door de architecten Lievin en Edouard Van Opstal, en het Gesticht Lemmé uit 1904 aan de Trapstraat door de architect Emile Thielens.


Hoeve Jeanne

Kapellei 157 (Zoersel)
Gebouw van één bouwlaag, jaartal 1913 op rechthoekig paneel in linker puntgevel. Zuidoostelijke vleugel met woonhuis en stallen; haakse zuidwestelijke vleugel met stallingen.


Licht en Lucht

Blindestraat 11 (Antwerpen)
Gebouw in sobere beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de Antwerpse afdeling van de Belgische Nationale Bond tot Bestrijding der Tuberculose, als uitbreiding van het aanpalende Gesticht Arthur Van de Nest. Architect Ferdinand Dermond tekende in 1922 de plannen, aannemer Constant Spiessens voerde de werken in 1923 uit.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Keizerstraat 2 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Dermond uit 1912. Het gebouw dat een winkel en twee huurkwartieren omvatte, was bedoeld als investering in vastgoed.


Meergezinswoning met dokterspraktijk

Steenbergstraat 24-32 (Antwerpen)
Meergezinswoning met dokterspraktijk in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architecten Ferdinand Dermond en Edmond J. Tyck uit 1910, opgetrokken in 1911. Opdrachtgever was van het Bureel van Weldadigheid van de Stad Antwerpen. Het programma omvatte twee winkels, een apotheek, een dokterspraktijk met woongelegenheid en twaalf huurkwartieren.


Meergezinswoning met winkel

Grotesteenweg 169 (Antwerpen)
Meergezinswoning met winkel, drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansarde, gebouwd ion opdracht van het Bestuur der Godshuizen van Antwerpen, naar ontwerp van Ferdinand Dermond uit 1910.


Neoclassicistisch burgerhuis

Britselei 44 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1872 gebouwd voor Frans Picat-Geeraerts, een pruikenmaker wonende in Antwerpen. Er werd geen bouwdossier in het stadsarchief gevonden voor deze woning.


Neoclassicistisch herenhuis

Louizastraat 8 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ullens de Schooten, naar een ontwerp door de architect Franciscus De Wolf uit 1850. In opdracht van de heer Biart aangepast door Louis Van Cuyck in 1871. In 1935 vestigde de Geneeskundige Kring van Antwerpen zich in dit pand, na aanpassingen door Ferdinand Dermond.


Pakhuis met neotraditionele trapgevels

Lange Koepoortstraat 24, Stoelstraat zonder nummer (Antwerpen)
Pakhuis met een skeletstructuur uit gewapend beton, achter een neotradtioneel gevelfront met gekoppelde trapgevels en getrapte aandaken aan de Stoelstraat, gebouwd in opdracht van groothandelaar in elektrisch materiaal Henri Brant, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Dermond uit 1931, uitgevoerd in 1932.


Villa Ryckaert

Driesstraat 106 (Zele)
Buitengoed van de familie Ryckaert uit Vorst. Dubbelhuis in eclectische stijl opgericht in 1909 volgens ontwerp van architect Ferdinand Dermond.


Winkelhuis met neobarokke geveltop

Minderbroedersrui 47 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Minderbroedersrui en Keizerstraat, dat uit de eerste helft van de 19de eeuw dateert. Het pand werd in opdracht van de weduwe Van Cuyck-Coetermans verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp door de architect Ferdinand Dermond uit 1911.


Thema's

Ontwerper van

Jan Blockxstraat

Victor Driessensstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dermond [online], https://id.erfgoed.net/personen/2564 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.