Persoon

Derre, François-Jacques

ID
2568
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2568

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hulpgevangenis/Arresthuis

Maria-Theresiastraat 74 (Leuven)
De hulpgevangenis werd gebouwd als arresthuis in 1866-1869 door de Brusselse architect François Derre. Het complex bestaat uit een administratief gedeelte en drie gevangenisvleugels rondom een centraalbouw.


Rijksgevangenis

Nieuwewandeling 89 (Gent)
"Maison de Sureté Civile et Militaire Cellulaire" of cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840.


Rijksgevangenis

Sint-Jacobstraat 26 (Dendermonde)
Architect Francis Derré realiseerde voor die periode één van de modernste gevangenissen van het land die op 14 augustus 1863 officieel in gebruik werd genomen en die tot op heden in gebruik is. De stervormige cellengevangenis lag geïsoleerd aan de stadsrand en werd pas later door gezinswoningen en bedrijven ingebouwd. Aan de Sint Jacobstraat gelegen monumentale voorbouw met hoofdgebouw en afsluitende hoge concave blinde muur verfraaid met plint, pseudoschietgaten, spitsboogpoort en uitspringende hoekpartij.


Thema's

Ontwerper van

Maria-Theresiastraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Derre [online] https://id.erfgoed.net/personen/2568 (Geraadpleegd op )