Persoon

Dhaeyer, J.

ID: 2650   URI: https://id.erfgoed.net/personen/2650

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Hofveldstraat 19 (Maarkedal)
Huis van twee bouwlagen op hoge souterrain, onder schilddak, naar verluidt gebouwd in 1949 volgens plannen van architect J. Dhaeyer doch volgens richtlijnen van de bouwheer F. De Cubber geïnspireerd op een bestaande woning.


Eenheidsbebouwing van drie stadswoningen

Hospitaalstraat 12-16 (Ronse)
19de-eeuwse eenheidsbebouwing met oorspronkelijk beraapte parementen (nummer 16 gedecapeerd), vier, vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken (pannen, leien).


Gemeentehuis van Zegelsem

Teirlinckstraat 21 (Brakel)
Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, gebouwd circa 1875 (ingebruikname in 1877); vanaf 1894 jongensschool tot afschaffing in 1974; nadien woning met kunstenaarsatelier. Sinds 1999 Steinerschool Vlaamse Ardennen zogenaamd " 't Parelgras".


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Maarkeweg 61, 65 (Maarkedal)
Gemeenteschool met voormalige onderwijzerswoning, opgericht circa 1870 in de kenmerkende officiële bouwstijl van de gemeentelijke dorpsscholen uit die periode. Rechthoekig ensemble bestaand uit een laagbouw van zes traveeën van de klaslokalen, vanaf begin jaren 1950 tot 1977 ook gemeentehuis en rechts aanpalend hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroegere onderwijzerswoning, onder pannen zadeldaken.


Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.


Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)
Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en voltooid in 1902. Opmerkelijk lang hoofdgebouw van twee bouwlagen en negentien traveeën. Verder nog bijbehorende directeurswoning van 1901, een kunstgrot, een voormalige lagere school opgericht in 1899 en eveneens gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en ten slotte jongere bijgebouwen, waaronder voormalige hoeve, gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van J. Dhaeyer..


Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende school

Kloosterstraat 5 (Maarkedal)
Rechts, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroeger kloosterhuis, met links aanpalend vroeger schoolgebouw; eveneens drie traveeën en twee bouwlagen, onder doorlopend pannen zadeldak. Op het eind van de verharde speelplaats achter het klooster, kleinschalig schoolgebouw van één verdieping onder pannen zadeldak, van 1922 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Nukerkeplein zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk. IJzeren toegangshek op zuidwestelijke hoek van kerkhofmuur, aan vierkante hardstenen hekpijlers met bolornament. De huidige kerk is het resultaat van twee bouwcampagnes uitgevoerd met een tussenperiode van meer dan een halve eeuw. Oostelijke helft van driebeukig schip met vier traveeën, koor en sacristie zou dateren van circa 1775-1777.


Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken. Bouw van de huidige classicistische kerk in 1774 na sloop van de bouwvallige kruiskerk waarvan de laatgotische kruisingstoren van circa 1510-1525 behouden bleef naast de nieuwe bouw.


Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein zonder nummer (Oudenaarde)
Een eerste bedehuis toegewijd aan Sint-Martinus als moederparochiekerk waaronder aanvankelijk Edelare, Leupegem en Pamele ressorteerden, zou mogelijk al in de 7de eeuw opgericht zijn. Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkemstraat zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerd landelijk kerkje. Ten noorden en ten oosten aan de lager gelegen straat, hoge en gebogen oude bakstenen kerkhofmuur met steunberen, voorzien van ijzeren hekwerk wellicht van 1888 en tegenover de pastorie onderbroken door steektrap van 10 treden. Aan weerszij van kerktoren aansluitend ijzeren toegangshek tot kerkhof.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat zonder nummer (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde; omringend ommuurd kerkhof van oost tot zuid omschreven door de Teirlinckstraat. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers in noordwestelijke kerkhofhoek; zijtoegang met trap ten zuiden naar Teirlinckstraat.

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat zonder nummer (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde; omringend ommuurd kerkhof van oost tot zuid omschreven door de Teirlinckstraat. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers in noordwestelijke kerkhofhoek; zijtoegang met trap ten zuiden naar Teirlinckstraat.


Thema's