Persoon

Dhaeyer, J.

ID
2650
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2650

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Hofveldstraat 19 (Maarkedal)
Huis van twee bouwlagen op hoge souterrain, onder schilddak, naar verluidt gebouwd in 1949 volgens plannen van architect J. Dhaeyer doch volgens richtlijnen van de bouwheer F. De Cubber geïnspireerd op een bestaande woning.


Eenheidsbebouwing van drie stadswoningen

Hospitaalstraat 12-16 (Ronse)
19de-eeuwse eenheidsbebouwing met oorspronkelijk beraapte parementen (nummer 16 gedecapeerd), vier, vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken (pannen, leien).


Gemeentehuis van Zegelsem

Teirlinckstraat 21 (Brakel)
Ten zuiden naast de dorpskerk gelegen gemeentehuis; volgens gedenksteen in de gang naar ontwerp van architect J. Dhaeyer en ingehuldigd op 19.05.1957. Alleenstaande achterin gelegen bakstenen laagbouw onder pannen schilddak, met het voorkomen van een bescheiden villa en gering officiëel karakter.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Maarkeweg 61, 65 (Maarkedal)
Gemeenteschool met voormalige onderwijzerswoning, opgericht circa 1870 in de kenmerkende officiële bouwstijl van de gemeentelijke dorpsscholen uit die periode. Rechthoekig ensemble bestaand uit een laagbouw van zes traveeën van de klaslokalen, vanaf begin jaren 1950 tot 1977 ook gemeentehuis en rechts aanpalend hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroegere onderwijzerswoning, onder pannen zadeldaken.


Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.


Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)
Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en voltooid in 1902. Opmerkelijk lang hoofdgebouw van twee bouwlagen en negentien traveeën. Verder nog bijbehorende directeurswoning van 1901, een kunstgrot, een voormalige lagere school opgericht in 1899 en eveneens gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en ten slotte jongere bijgebouwen, waaronder voormalige hoeve, gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van J. Dhaeyer..


Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende school

Kloosterstraat 5 (Maarkedal)
Rechts, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroeger kloosterhuis, met links aanpalend vroeger schoolgebouw; eveneens drie traveeën en twee bouwlagen, onder doorlopend pannen zadeldak. Op het eind van de verharde speelplaats achter het klooster, kleinschalig schoolgebouw van één verdieping onder pannen zadeldak, van 1922 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Nukerkeplein zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk. IJzeren toegangshek op zuidwestelijke hoek van kerkhofmuur, aan vierkante hardstenen hekpijlers met bolornament. De huidige kerk is het resultaat van twee bouwcampagnes uitgevoerd met een tussenperiode van meer dan een halve eeuw. Oostelijke helft van driebeukig schip met vier traveeën, koor en sacristie zou dateren van circa 1775-1777.


Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken. Bouw van de huidige classicistische kerk in 1774 na sloop van de bouwvallige kruiskerk waarvan de laatgotische kruisingstoren van circa 1510-1525 behouden bleef naast de nieuwe bouw.


Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein zonder nummer (Oudenaarde)
Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. De behouden beuk van een eenbeukig romaans zaalkerkje van Doornikse steen wordt aanzien als een bouwwerk uit eind 11de eeuw tot begin 12de eeuw. Kerk nadien, eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw vergroot.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkemstraat zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerd landelijk kerkje. Ten noorden en ten oosten aan de lager gelegen straat, hoge en gebogen oude bakstenen kerkhofmuur met steunberen, voorzien van ijzeren hekwerk wellicht van 1888 en tegenover de pastorie onderbroken door steektrap van 10 treden. Aan weerszij van kerktoren aansluitend ijzeren toegangshek tot kerkhof.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat zonder nummer (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dhaeyer [online] https://id.erfgoed.net/personen/2650 (Geraadpleegd op )