Persoon

Dhaeyer, J.

ID: 2650   URI: https://id.erfgoed.net/personen/2650

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Hofveldstraat 19 (Maarkedal)
Huis van twee bouwlagen op hoge souterrain, onder schilddak, naar verluidt gebouwd in 1949 volgens plannen van architect J. Dhaeyer doch volgens richtlijnen van de bouwheer F. De Cubber geïnspireerd op een bestaande woning.


Eenheidsbebouwing van drie stadswoningen

Hospitaalstraat 12-16 (Ronse)
19de-eeuwse eenheidsbebouwing met oorspronkelijk beraapte parementen (nummer 16 gedecapeerd), vier, vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken (pannen, leien).


Gemeentehuis van Zegelsem

Teirlinckstraat 21 (Brakel)
Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, gebouwd circa 1875 (ingebruikname in 1877); vanaf 1894 jongensschool tot afschaffing in 1974; nadien woning met kunstenaarsatelier. Sinds 1999 Steinerschool Vlaamse Ardennen zogenaamd " 't Parelgras".


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Maarkeweg 61, 65 (Maarkedal)
Gemeenteschool met voormalige onderwijzerswoning, opgericht circa 1870 in de kenmerkende officiële bouwstijl van de gemeentelijke dorpsscholen uit die periode. Rechthoekig ensemble bestaand uit een laagbouw van zes traveeën van de klaslokalen, vanaf begin jaren 1950 tot 1977 ook gemeentehuis en rechts aanpalend hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (vroegere onderwijzerswoning), onder pannen zadeldaken.


Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.


Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)
Aanvankelijk zogenaamd "Instituut Sint-Leonardus". Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, bediend door de zusters van Barmhartigheid van Ronse, heden rust- en verzorgingstehuis Sint-Leonard. Gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert (Gent) met uitzicht op de fraaie landschappelijke omgeving. Bouw aangevat in mei 1900 en twee jaar later voltooid.


Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende school

Kloosterstraat 5 (Maarkedal)
Voormalig klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende lagere school. De familie De Vos van Kerkem liet op hun grond een schoolgebouw oprichten, wellicht in 1893 (zie archiefgegevens van het kadaster); kort nadien aansluitend rechts toevoeging van kloosterhuis.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Nukerkeplein zonder nummer (Maarkedal)
Naar het oosten georiënteerde dorpskerk. IJzeren toegangshek op zuidwestelijke hoek van kerkhofmuur, aan vierkante hardstenen hekpijlers met bolornament.


Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg zonder nummer (Maarkedal)
Oostelijk georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken.


Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein zonder nummer (Oudenaarde)
Een eerste bedehuis toegewijd aan Sint-Martinus als moederparochiekerk waaronder aanvankelijk Edelare, Leupegem en Pamele ressorteerden, zou mogelijk al in de 7de eeuw opgericht zijn. Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkemstraat zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerd landelijk kerkje. Ten noorden en ten oosten aan de lager gelegen straat, hoge en gebogen oude bakstenen kerkhofmuur met steunberen, voorzien van ijzeren hekwerk wellicht van 1888 en tegenover de pastorie onderbroken door steektrap van 10 treden. Aan weerszij van kerktoren aansluitend ijzeren toegangshek tot kerkhof.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat zonder nummer (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde; omringend ommuurd kerkhof van oost tot zuid omschreven door de Teirlinckstraat. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers in noordwestelijke kerkhofhoek; zijtoegang met trap ten zuiden naar Teirlinckstraat.