Collectief

Gebroeders D'Havé

ID
2653
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2653

Beschrijving

Gebroeders D'Havé zetten vanaf 1900 de aannemers-onderneming voort van hun vader, Charles (senior) D'Havé. Hun briefhoofd vermeldt: "D'Havé frères - ingénieurs. successeurs de Charles D'Havé et fils".

Arthur heeft samen met Albert meerdere projecten gerealiseerd, waaronder de brouwerij Excelsior en de woningen langs de Grondwetlaan 84-86 te Gent.

  • Informatie verstrekt door Guido Mispelaere, 23 januari 2014.
  • Informatie verstrekt door Guido Mispelaere, 13 en 14 september 2023.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hoekhuis In den Hemel

Muinkkaai 120 (Gent)
Dit café, strategisch gepositioneerd op de hoek van de Muinkkaai en de François Benardstraat met kenmerken uit de art nouveau, werd in 1905 ontworpen door de Gebroeders D’Havé. De opdrachtgever was brouwer G. Heughebaert-Declercq. Het hoekhuis is één van de eerste art-nouveaupanden in Gent die volledig in gewapend beton opgebouwd werd, het is een vroeg voorbeeld van een betonnen skeletstructuur in combinatie met betonnen voorgespannen welfsels.


Twee burgerhuizen

Grondwetlaan 84-86 (Gent)
Twee onderkelderde rijhuizen van één travee en drie bouwlagen, volgens spiegelbeeldschema gebouwd met plat dak, gedateerd anno 1907 op cirkelvormige panelen midden bovenaan; gevelopschrift daaronder: yzer beton / stelsel / A. D'Havé. Vroege toepassing van betonconstructie met vrij strak uitgewerkte gecementeerde lijstgevel met art-nouveau-inslag.


Twee rijhuizen

Sint-Denijslaan 15-21 (Gent)
Twee art-nouveaugetinte rijhuizen met drie bouwlagen en plat dak, daterend van 1907 en naar ontwerp van de gebroeders D'Havé.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders D'Havé [online], https://id.erfgoed.net/personen/2653 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.