Persoon

Beeckman, Johan

ID: 266   URI: https://id.erfgoed.net/personen/266

Beschrijving

Jan-Baptist Beeckman (Dendermonde 1785-1870) werd in 1823 voor het eerst vermeld als stadbouwmeester van Dendermonde. Hij zou nadien als architect een bijzonder vruchtbare loopbaan opbouwen. Bekende ontwerpen van zijn hand zijn: enkele privé woningen in Aalst en Dendermonde (1816-1825), en verder te Dendermonde de ontwerpen voor het gerechtshof (1822-1823), de achterbouw van het stadhuis (1827) in samenwerking met J.-B. Segers, de gemeenteschool (1829), de kapel voor het Heilige-Maagdcollege (1834), de uitbreiding van de gemeenteschool in het gewezen Augustijnenklooster (1844), het weeshuis (1845), een school voor behoeftige meisjes (1849) en het stedelijk Gasgesticht (1855).

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002236, Religieuze architectuur (DUCHENE H., 2003).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Academie

Markt 15A (Lokeren)
Rechthoekig gebouw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van dertien traveeën met afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak, in 1834 ontworpen door architect Johan Beeckman.


Dekenij en tuin

Markt 18 (Wetteren)
De dekenij wordt reeds als pastorie vermeld in 1637 of 1673 (afhankelijk van de bron), wanneer bedevaarders naar de tuin van de pastorie kwamen voor het helende bronwater, dat later afgetakt werd.


Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis

Dries 73 (Buggenhout)
De huidige gemeenteschool met beeldbepalend op de zuidwesthoek van de Dries ingeplant schoolhuis werd volgens een arduinen gedenkplaat links van de deur op het schoolhuis ingehuldigd op 2 juni 1878 onder burgemeester Pieter Johan Cruyplant, schepenen Pieter Johan Vanachter; Pieter Jul Vantricht, bouwkundige Eduard Bouwens en aannemer Joseph Daelemans.


Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.


Hoekhuis van 1840

Kerkstraat 2 (Lokeren)
Hoekhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevels van vier + zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, op 13 maart 1840 ontworpen door architect Johan Beeckman.


Neoclassicistisch burgerhuis

Wegvoeringstraat 44 (Wetteren)
Neoclassicistische burgerwoning, in 1833 in opdracht van dhr. Nillis gebouwd, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Johan Beeckman uit Dendermonde. In 1849 werd aan de achterzijde een uitbouw gerealiseerd.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1 (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats zonder nummer (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Schoonaardebaan zonder nummer (Dendermonde)
De parochiekerk, ingeplant haaks op de straat, is niet georiënteerd en heeft de voorgevel naar het noorden gericht. Aan de westzijde strekt zich een plein uit met parkeerplaatsen, met achteraan de toegang tot het kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Hooghuisstraat zonder nummer (Beveren)
Niet georiënteerde neoclassicistische kerk, aan de rand van de dorpskom gebouwd en omringd door het kerkhof waarvan de gietijzeren afsluiting van 1857 nog gedeeltelijk bewaard bleef. Het kerkpleintje ervoor is beboomd met een dreef van linden; voorts oorlogsgedenkteken en dorpspomp.


Parochiekerk Sint-Eligius

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met ingebouwde westtoren.


Parochiekerk Sint-Martinus

Grote Markt zonder nummer (Beveren)
Ruime, deels romaanse, deels gotische, deels neogotische pseudo-basiliek, waarvoor zich het marktplein uitstrekt.


Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp zonder nummer (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallekerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


Pastorie

Schoonaardebaan 56 (Dendermonde)
Pastorie van Schoonaarde daterend van 1841 (zie gevelsteen), ingeplant achter de kerk en palend aan het kerkhof. Geplaveide toegangsweg tussen hoge hagen links van de kerk, aan de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek met centrale kruisbekroning.


Pastorie Sint-Denijsparochie

Kalkendorp 6 (Laarne)
Ten westen van de parochiekerk, heden aan het verbrede voorliggende plein palend dubbelhuis met ruime achterliggende ommuurde tuin, gebouwd in 1845 naar plannen van architect Johan Beeckman ter vervanging van de oude, tot de 17de eeuw opklimmende pastorie die toen gesloopt werd.


Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin, ten noorden van de tot de 13de eeuw opklimmende Sint-Gillis-Binnenkerk en niet zichtbaar van de straat. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat.


Pastorie Sint-Ursmarusparochie

Sint-Ursmarusstraat 98 (Dendermonde)
Pastorie met voortuin achter een gemetselde en van traliewerk voorziene straatafsluiting. Neoclassicistisch bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


Weeshuis

Kerkstraat 54-62 (Dendermonde)
Voormalig Weeshuis, nu Heilige Maagdcollege, met aanpalende woning in neotraditionele stijl eertijds bestemd als strijkruimte en woning voor de professoren-priesters.

Uitvoerder van

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.


Thema's