Persoon

D'Helft, Urbain

ID
2661
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2661

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Pannebekestraat 27 (Brugge)
Halfvrijstaande woning van 1928 ontworpen door architect Urbain D'Helft (Brugge).


Burgerhuis

Groenerei 14 (Brugge)
Tot 1923 één breedhuis samen met nummer 15 waarvan rechts drie traveeën met onder meer poort en links (huidig nummer 15) lagere, blinde 18de-eeuwse zijvleugel onder mansardedak. Vermoedelijk met kern uit de 16de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1923 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge).


Burgerhuizen van 1932

Leopold I-laan 115, 123-127 (Brugge)
Gelijkaardige huizen met entresol van 1932. Gebruik van verschillende kleuren baksteen en metselverband.


Eenheidsbebouwing van 1930

Werfstraat 26-30 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1930 naar ontwerp van architect Urbain D'Helft (Brugge). Bakstenen gevels verlevendigd door witbeschilderde doorlopende banden en lateien.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Karel de Stoutelaan 86-104 (Brugge)
Bel-etagewoningen met verwerking van verschillend metselverband en baksteengebruik. In 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Urbain D'Helft (Brugge).


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Leopold II-laan 74-84 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1931 naar ontwerp van architect Urbain D'Helft.


Herenhuis

Groenerei 16A-B, Predikherenstraat 31-33 (Brugge)
Samenstel van een breedhuis links van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak gedateerd 1798, en rechts een breedhuis van drie/vier & één travee en twee lagere bouwlagen onder schilddak; vermoedelijk oudere kern. Hoofdvleugel met een classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met middenrisaliet onder gebogen pseudo-fronton; stilistisch sluiten ordonnantie en sobere rococo-ornamentatie eerder aan bij het derde kwart van de 18de eeuw. Zijvleugel met soortgelijke gevelritmering en centrale rondboogpoort, oorspronkelijk in de middentravee van de voorgevel en hier ingebracht in 1923. Garagevleugel aan Groenerei onder mansardedak met bakstenen korfboogpoort uit het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw tussen twee horizontaal gelede hoekpilasters, hierheen overgebracht in 1923.


Klooster der zusters paulinen en school

Statiestraat 36 (Lichtervelde)
Klooster der zusters paulinen met links vrije basisschool en rechts middenschool.


Lagere school De Regenboog

Schoolstraat 10 (Wingene)
Schoolcomplex met T-vormige plattegrond dat fasegewijs tot stand is gekomen. In 1948-1949 wordt de school vergroot naar ontwerp van de Brugse architect Urb. D' Helft.


Patriciërswoning Hof Bladelin

Naaldenstraat 17-21, 19A (Brugge)
Voormalige patriciërswoning, sinds 1829 klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde afgezet met galerijen; zuidelijke traptoren in oksel; kapel aan noordwestzijde en achterliggende ommuurde tuin lopend tot aan de Grauwwerkersstraat met achteraan een kleine kapel. De oudste kern dateert uit eerste helft 15de eeuw, uitgebreid later in de 15de eeuw en 16de eeuw.


Stadswoning

Sint-Gillisdorpstraat 41 (Brugge)
Huis van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Huidig uitzicht resultaat van historiserende verbouwing van 1924 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge): verhogen met één bouwlaag en aanbrengen van rechthoekige vensters in de zijgevel en aanpassen van de tuitgevel.


Stadswoning

Peperstraat 5A (Brugge)
Huis van drie traveeënen één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee tuitgevels. Uit de 17de eeuw (?). Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1923 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge).


Stadswoning

Groenerei 15 (Brugge)
Twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak(Vlaamse pannen), quasi volledig resultaat van vermelde "Kunstige Herstelling" van 1923 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge).


Stadswoning

Dijver 4 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1925-1926 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge).


Thema's

Ontwerper van

Albrecht Rodenbachstraat

Garenmarkt

Geerwijnstraat

Geldmuntstraat

Julius en Maurits Sabbestraat

Nieuwe Gentweg

Sulferbergstraat

Violierstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: D'Helft [online], https://id.erfgoed.net/personen/2661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.