Bruggestraat 85 (Menen)
Burgerhuis volgens bouwplan van 1910 naar ontwerp van C. Halsberghe. Dubbelhuis met natuurstenen lijstgevel. Brede venstertravee links met driezijdige erker in arduin. Rechthoekige muuropeningen met arduinen ballusterborstwering voor de bovenvensters. In de ontlastingsbogen art-nouveau-getinte tegelvelden met florale motieven.
Bruggestraat 142 (Menen)
Art-deco-getint burgerhuis naar ontwerp van C. Halsberghe, volgens bouwplan van 1936. Lijstgevel van gele baksteen met accenten in natuursteen en blauwgeglazuurde tegels, typerende afgeronde erker en inspringend portaal.
Bruggestraat 234 (Menen)
Woonhuis volgens bouwplan van 1906 naar ontwerp van C. Halsberghe. Linkertravee in geschilderde baksteenbouw. Art-nouveau-getint bovenvenster met hoefijzerboog.
Guido Gezellelaan 75 (Menen)
Enkelhuis van 1928 confer gevelsteen, naar ontwerp van Ch. Halsberghe. Bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en gemarkeerd door brede venstertravee oplopend in trapgevel.
J. en M. Sabbestraat 105 (Menen)
Vrijstaand burgerhuis met omringende tuin, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk. Enkelhuis, volgens bouwplan aangepast in 1925, naar ontwerp van Ch. Halsberghe.
Koopwarenstraat 5 (Menen)
Dubbelhuis ontworpen in het jaar 1912. Burgerwoning, deels in gebruik als winkel, rode baksteenbouw verfraaid door witte sierbaksteen voor onder meer fries, muurbanden en casement.
Koopwarenstraat 7 (Menen)
Burgerwoning naar ontwerp van architect C. Halsberghe van 12 april 1907 in opdracht van brouwer Vuylsteke uit Geluwe. Enkelhuis van rode baksteen verfraaid door het gebruik van sierankers, gele sierbaksteen en arduin. Brede venstertravee oplopend in trapgevel.
Moeskroenstraat 196 (Menen)
Burgerhuis, volgens bouwplan van 1936 gesigneerd: C. Halsberghe Ing. Arch. Menen. Ljstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen van geelgeglazuurde baksteen.
Moeskroenstraat 208 (Menen)
Burgerhuis volgens plan van 1937 naar ontwerp van C. Halsberghe. Dubbelhuis van geelgeglazuurde baksteen met variërende metselverbanden. Balkon met halfronde uitbouw, belijnd met zwartgeglazuurde tegels.
Rijselstraat 181 (Menen)
Burgerhuis van 1909, naar ontwerp van C. Halsberghe. Later witgeschilderde bakstenen lijstgevel op plint van breuksteen.
Lageweg 272 (Menen)
Vrijstaande eenheidsbebouwing van 1911, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Halsberghe. Twee arbeiderswoningen van elk drie traveeën.
Aug. Debunnestraat 8-20 (Menen)
Eenheidsbebouwing van enkelhuizen volgens repeterende schema van 1935, naar ontwerp van Ch. Halsberghe. Eenvoudige bakstenen lijstgevels verlevendigd door de gevelbrede vensters in witte omlijsting.
Wahisstraat 206-214 (Menen)
Eenheidsbebouwing van vier enkelhuizen en één dubbelhuis naar ontwerp van C. Halsberghe, volgens bouwplan van 1925. Lijstgevels van baksteen van twee bouwlagen en twee tot drie traveeën.
Sint Denijsplaats 16 (Wervik)
Gemeentehuis naar ontwerp van architect C. Halsberghe van 1924 en ingehuldigd in 1928, zie ook opschrift van gedenkplaat binnenshuis; het oorspronkelijke ontwerp voorzag drie bouwlagen en meer uitgewerkte sluitstenen.
Beselarestraat 33 (Wervik)
Gemeenteschool op de hoek bij de 3de Lansiersstraat. Bakstenen complex bestaande uit onderwijzerswoning van twee bouwlagen, twee lage klasvleugels en turnzaal, U-vormig opgesteld rondom een geplaveide speelplaats beschaduwd door linde en esdoorn. Deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, de onderwijzerswoning uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw uitgezonderd, waarna heropgebouwd en vergroot naar ontwerp van architect Halsberghe in 1922.
Rijselstraat 102-104 (Menen)
Herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, volgens bouwplan in 1904 uitgebreid met twee traveeën rechts naar ontwerp van C. Halsberghe.
Pollepelstraat 7 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920, bij de hoek met de Dadizelestraat; naar verluidt naar ontwerp van architect C. Halsberghe (Menen). Teruggaand op de regionale hoevebouw.
Kon. Elisabethstraat 59 (Menen)
Pastorie volgens bouwplan van 1927, naar ontwerp van C. Halsberghe. Lijstgevel van rode baksteen, verfraaid met rondboogfries. Uitspringend middenrisaliet met topgevel.
Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.
Wahisstraat 97-99 (Menen)
Twee enkelhuizen naar ontwerp van C. Halsberghe, volgens bouwplan van 1913. Spiegelbeeldschema in rode baksteenbouw met geglazuurde tegels in de muurdammen.
Rijselstraat 85 (Menen)
Winkel-woonhuis van 1934 naar ontwerp van C. Halsberghe met eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van granito.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halsberghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/2676 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.