Persoon

Hanselaer, Remi

ID
2689
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2689

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis Laarne

Dorpsstraat 2 (Laarne)
Classicistisch gebouw aan het dorpsplein gelegen ten noordwesten van de parochiekerk, beschermd als monument bij Regentsbesluit van 08.02.1946. Volgens archivalische gegevens en het jaartal op de voorgevel, in 1767 gebouwd als schepenhuis en herberg door Theodoor Jozef van Vilsteren, baron van Laarne.


Gemeentelijke begraafplaats

Achterstraat zonder nummer (Laarne)
Gemeentelijke begraafplaats gelegen achter parking tegenover de Kerkwegel, een brede met kastanjebomen afgeboorde dreef naar de dorpskerk, tevens benut als marktplein voor recent ingevoerde weekmarkt.


Onderwijzerswoning en gemeenteschool

Kouterstraat 2-4 (Laarne)
De werken voor de bouw van de nieuwe school met bijhorend schoolhuis werden toegewezen aan aannemer August De Mey uit Wetteren en waren voltooid begin 1877. De nieuwgebouwde onderwijzerswoning was een bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen schilddak. De aanpalende meisjesschool omvatte onder meer drie klassen en twee overdekte speelplaatsen.


Parochiekerk Sint-Denijs

Kalkendorp zonder nummer (Laarne)
Plattelandskerk ingeplant in het dorpscentrum in de hoek gevormd door Kalkendorp, voorheen omgeven door een kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige kruiskerk van drie traveeën, kruisingstoren op vierkante aanzet, uitspringende transeptarmen, hoogkoor van twee traveeën met vijfzijdige apsis en zijkoren van twee ongelijke traveeën met driezijdige sluitingen.


Parochiekerk Sint-Nicolaas

Dekenijstraat zonder nummer (Lochristi)
In 1156 stond er te Lochristi reeds een kapel die afhing van de Heilig Kerstkerk te Gent, waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. Heden georiënteerde bakstenen, transeptloze driebeukige plattelandskerk in classicistische stijl. Oudste deel van de kerk: vierkante gotische kruisingstoren van Balegemse en Ledische kalkzandsteen uit de 15de eeuw onder korte leien spits.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hanselaer [online] https://id.erfgoed.net/personen/2689 (Geraadpleegd op )