Persoon

Hebbelynck, Jean

ID
2716
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2716

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bankgebouw

Kouter 173-174, 173A (Gent)
Bankgebouw volgens de gevelsteen in de plint naar ontwerp van architecten V. Vaerwijck en J. Hebbelynck. Lijstgevel van elf traveeën uit de 19de eeuw in streng classicistische bankstijl met een zekere empire-inslag.


Burgerhuis

Dr. Victor Van Cauterenstraat 25 (Zele)
Grote burgerwoning met villakarakter, volgens bouwaanvraag van 1934 naar ontwerp van architect Hebbelynck. Zeer brede woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder een snijdend schild- en zadeldak + rechts garage onder zadeldak.


Burgerhuis

Kalandeberg 4, 4A (Gent)
Breedhuis met vier bouwlagen en drie ongelijke traveeën onder een pseudomansardedak met dakvensters, uit begin 20ste eeuw naar ontwerp van architect Jean Hebbelynck. Licht gebogen lijstgevel van Franse steen met grote winkelramen op de begane grond.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 80 (Gent)
Dit ruime burgerhuis in sobere art-decostijl werd in 1929 ontworpen door de Gentse architect Jean Hebbelynck. De brede burgerwoning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder een flauw hellend zadeldak en heeft per bouwlaag een andere travee-indeling.


Burgerhuis in art nouveau ontworpen door Beert-Campens

Fortlaan 17 (Gent)
Art-nouveauhuis gedateerd 1899, volgens bouwaanvraag van 1898 naar ontwerp van architect Beert-Campens fils. Geel bakstenen voorgevel, verlevendigd met sgraffitopanelen.


Burgerhuis ontworpen door J. Hebbelynck

Kortrijksepoortstraat 138 (Gent)
Modern woonhuis van circa 1930, gesigneerd architect J. Hebbelynck, met een binneninrichting ontworpen door Jeanne Albert Heyse. Aangelegde tuin en 19de-eeuws tuinhuisje langs de Leieoever gelegen.


Burgerhuis ontworpen door Jean Hebbelynck

Stationsdreef 139 (Roeselare)
Woning van drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Jean Hebbelynck (Gent) van 1935.


Domein Galgeput

Dorpsstraat 16 (Sint-Martens-Latem)
Domein met villa en vijver, één van de resterende turfputten van de Warande. Op een hoogte gelegen villa in landelijke stijl in kern daterend van circa 1910 naar verluidt naar ontwerp van Valentin Vaerwyck.


Domein landhuis 'Les Gobelets'

Oudeheerweg-Heide 1 (Waasmunster)
Groots opgevat landhuis, landschappelijk mooi gelegen door de centrale inplanting binnen een uitgestrekt en deels bebost domein met kasteelpark. Opgericht volgens bouwplan van 1955 naar ontwerp van architect Jean Hebbelynck, sluit het landhuis stilistisch aan bij de toen, ook door deze ontwerper, veel toegepaste villabouw in zogenaamde Franse stijl met kenmerken die refereren aan de neoclassicistische en empire bouwstijl.


Drie boerenarbeiderswoningen en hoeve

Mussenstraat 62-68 (Destelbergen)
In zijn geheel gepland landelijk ensemble gevormd door een rij van drie boerenarbeiderswoningen met voortuin en links daarvan een afzonderlijke kleine hoeve, gebouwd circa 1935 naar ontwerp van architect Jean Hebbelynck in regionalistische stijl.


Eclectisch burgerhuis

Henri Horriestraat 45-49 (Roeselare)
Eclectische burgerwoning van 1921 naar ontwerp van R. Doom (Roeselare) en Arthur Verhelle (Brussel); drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Aansluitend lager poortgebouw van 1946 naar ontwerp van J. Hebbelynck (Gent)ter vervanging van vroegere garage.


Hoekpand ontworpen door Jean Hebbelynck

Sint-Michielsstraat 2 (Roeselare)
Hoekpand van 1933 naar ontwerp van Jean Hebbelynck (Gent). Blokvormig volume op trapezoïdale plattegrond; drie bouwlagen onder plat dak.


Hoeve Hof ter Anghereel

't Angereelstraat 104-106 (Ninove)
Het Hof ter Anghereel is sinds 1573 bekend als pachthoeve. De vermoedelijk oorspronkelijk gesloten hoeve heeft een U-vormige plattegrond met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in een grote tuin met parkallure. Bij de hoeve bevindt zich een oorlogsmonument. Dubbelhuis van één bouwlaag, tien traveeën met drie centrale dakkapellen en dakruitertje; klokje van 1830.


Hoger gelegen villa in tuin

Stationstraat 52 (Tielt)
Hoger gelegen interbellumvilla in tuin, een verbouwing van 1935 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd in plint) van een in 1874 opgetrokken woonhuis, waar rond de eeuwwisseling hoveniersbaas Theophiel De Brauwer woont. Opdrachtgever voor de grondige verbouwing is Lionel Maes, nijveraar uit Pittem.


Interbellumwoning ontworpen door Jean Hebbelynck

Koning Albertlaan 33 (Gent)
Rijhuis met strakke bakstenen voorgevel, gesigneerd en gedateerd: J. Hebbelynck, 1930. Vrij gedrukte gecementeerde en geschilderde onderbouw en een over twee bouwlagen doorlopende gevelbrede erker met brede vensterregisters.


Kasteel Ten Velde

Neerstraat 1 (Lievegem)
In 1937 heropgebouwd kasteel naar ontwerp van architect J. Hebbelynck in classiciserende en empire getinte stijl naar model van het vroegere kasteel. Wagenhuis met rondboogarcade op U-vormige plattegrond, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Veelhoekig tuinpaviljoentje onder strodak, daterend uit begin 20ste eeuw.


Katoenfabriek van Union Cotonnière (UCO)

Maïsstraat 142, 142B (Gent)
In 1948 werd in opdracht van de Union Cotonnière een reusachtige spinnerij en weverij gerealiseerd met een revolutionaire constructie van geprefabriceerde liggers in spanbeton van ingenieur Gustave Magnel en de firma Blaton-Aubert, verscholen achter een eerder traditioneel gevelontwerp van architect Jean Hebbelynck.


Maison Blanche

Rijkswachtdreef 23 (Ronse)
Witbepleisterde villa met leien daken en alleenstaand dienstgebouw met garage, gebouwd door J. Hebbelynck (Gent) voor P. Dupont in 1932.


Nijverheids- en kantoorgebouwen van Elektrion

Nieuwewandeling 62-64 (Gent)
Tijdens het interbellum bouwde het oliebedrijf Elektrion (oorspronkelijk De Cavel & Rogiers) op het terrein tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg enkele productiegebouwen die in 1958 aangevuld werden met een kantoorgebouw naar ontwerp van Jean Hebbelynck en zijn zonen Jacques en Jean-Pierre.


Pastorie van de Sint-Jacobsparochie met tuin

Steendam 11 (Gent)
De pastorie van Sint-Jacob werd in 1952 deels afgebroken en heropgebouwd naar plannen van Valentin Vaerwyck en Jean Hebbelynck, met recuperatie van bestaande elementen zoals de barokke, 18de-eeuwse deuromlijsting. Aansluitende tuin.


Provinciehuis

Gouvernementstraat 1, Henegouwenstraat 48, Jodenstraat 1 (Gent)
Het provinciehuis is een van na de Tweede Wereldoorlog daterende wederopbouw in een modern classicistische baksteenarchitectuur, met invloeden van zowel de neotraditionele stijl, als de art deco, naar ontwerp van architecten Valentin Vaerwyck en Jean Hebbelinck.


Schoolgebouw en dorpswoning

Kleine Gentstraat 2-6 (Gent)
Voormalig schoolgebouwtje, heden omgevormd tot twee huisjes met aangepaste empire getinte voorgevel op een gevelsteen boven de rechterdeur gesigneerd en gedateerd: F. De Coninck fecit - MDCCCXXXIII. Rechts van de huisjes in de vroegere tuin werd circa 1937 een huis in imitatieve empirestijl gebouwd naar ontwerp van architect J. Hebbelynck.


Sportcentrum Burgemeester Thienpont

Prins Leopoldstraat 89 (Oudenaarde)
In 1948-49 werd onder leiding van architect J. Hebbelynck en stadsingenieur L. Verboven het voetbalveld uitgebouwd tot sportcentrum met een oefenterrein en uitgebreide accommodaties.


Stoomspinnerij en weverij Tissage de la Liève d'Eecloo

Gebr. Van De Woestyneplein 12 (Eeklo)
Voormalig "Ets A. Van Damme, De Lieve", gelegen aan de Dullaert en het vroegere Leiken. Deze firma is een uitbreiding van het langs de Tieltsesteenweg/ Raveschootstraat gelegen bedrijf, dat steeds de hoofdzetel bleef. Van deze moederfirma resteren nog enkele productiehallen.


Villa

Oeselgemstraat 37 (Zulte)
Seniorie ingericht in een villa gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect J. Hebbelynck, gelegen achterin grote omhaagde tuin met ijzeren hek.


Villa naar ontwerp van Jean Hebbelinck

Jean d'Ardennelaan 13 (De Haan)
Villa met garage, in 1934 ontworpen door architect Jean Hebbelynck (Gent). Witbeschilderde villa, oorspronkelijk met rieten bedaking, later vervangen door leien.


Villa ontworpen door J. Hebbelynck

Jemappesstraat 5 (Gent)
Villa in vrij traditionele zakelijke baksteenstijl naar ontwerp van architect J. Hebbelynck van 1929.


Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover

Natiënkaai 5 (Oostende)
Voormalig Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover , later hoofdgebouw van de R.M.T. en vervolgens van Oostende Lines.


Thema's

Ontwerper van

Bernard Spaelaan

Emile Clauslaan

Goedingenstraat

Gouvernementstraat

Henleykaai

Krijgslaan

Onafhankelijkheidslaan

Paul de Smet de Naeyerplein

Rooigemlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hebbelynck [online], https://id.erfgoed.net/personen/2716 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.