Persoon

Henry, Ghislain-Joseph

ID: 2749   URI: https://id.erfgoed.net/personen/2749

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 6A, 10, Reekstraat zonder nummer (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


Kasteel van Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl. Gelegen op de plaats van de burcht van de Heren van Duras, voor het eerste vermeld in 1102.


Oranjerie en tempel in kasteelpark

Grote Baan 75, 77 (Haacht)
Merkwaardig kasteelpark uit het vierde kwart van de 18de eeuw naar ontwerp van architect Henry.


Kasteelpark van Wespelaar

Grote Baan 75-77 (Haacht)
Vroege landschappelijke ('Engelse') tuin van 17 hectare, aangelegd in 1797 naar ontwerp van Ghislain Henry rond een middeleeuwse kasteelmotte; oranjerie, kunstmatige grot, talrijke beelden vervaardigd door beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle (op heden kopieën) en 'fabriekjes': Chinese kiosk, Floratempel, piramide en – vanaf 1817 – een 'Elyseum' met borstbeelden van belangrijke historische figuren en een obelisk. Eclectisch kasteel naar ontwerp van architect Henri Beyaert in 1954 afgebroken.


Park van het kasteel van Bovelingen

Altenastraat 39-43 (Heers)
Verloren kasteelpark in vroeg-landschappelijke stijl van rond 1800, mogelijk ontworpen door Ghislain Joseph Henry (1754-1820) en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw; de site, het reliëf van de vijvers, enkele lanen en parkbomen blijven over.


Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 6A, 10, Reekstraat zonder nummer (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


Kasteeldomein Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomen­groepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.