Persoon

Heyneman, Jules

ID
2777
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2777

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw

de Smet de Naeyerlaan 111-113 (Blankenberge)
Appartementsgebouw met handelsgelijkvloers gebouwd in 1924 naar ontwerp van Jules Heyneman (Uitkerke).


Bel-etageburgerhuis Villa Jeanne

Kerkstraat 239 (Blankenberge)
Bel-etageburgerhuis gebouwd in 1905 naar ontwerp van Felix Cosman (Blankenberge). Gele bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op modillons, centrale travee geaccentueerd door dakvenster en deurvenster met gietijzeren balkon en tegelveldje op verdieping.


Bel-etageburgerwoning

de Smet de Naeyerlaan 24 (Blankenberge)
Bel-etageburgerwoning met gecementeerde lijstgevel, gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke).


Bel-etageburgerwoningen en kleine appartementsgebouwen

de Smet de Naeyerlaan 20-22, 28-30, 105, 117 (Blankenberge)
Bel-etageburgerwoningen en kleine appartementsgebouwen van begin 20ste eeuw, getypeerd door een lijstgevel bekleed met geglazuurde tegels, oorspronkelijk fraaie giet- of smeedijzeren balkons en verzorgd schrijnwerk met afgeronde indeling van de bovenlichten.


Burgerhuis naar ontwerp van Jules Heyneman

Gistelse Steenweg 12 (Brugge)
Voormalig woonhuis, nu winkel, van 1923. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met imitatievoegen op de begane grond.


Burgerhuis ontworpen door Jules Heyneman

Zeebruggelaan 37 (Brugge)
Halfvrijstaand enkelhuis van 1930 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Roodbakstenen lijstgevel opengewerkt met rondboogvormige muuropeningen.


Burgerhuis ontworpen door Jules Heyneman

Descampsstraat 10 (Blankenberge)
Bel-etageburgerwoning gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Lijstgevel bekleed met geglazuurde tegels, deurvensters met bewaarde ijzeren balkonleuningen op bel-etage en eerste verdieping.


Burgerhuis van 1909

't Zand 6 (Brugge)
Huis van één travee en drie bouwlagen onder mansardedak (leien), van 1909 naar ontwerp van J. Heyneman (Brugge). Lijstgevel van geglazuurde baksteen. Houten erker waarboven balkon.


Burgerhuis van 1933

Gouden-Boomstraat 40 (Brugge)
Burgerhuis van 1933 naar ontwerp van architect Jules Heyneman. Rode bakstenen lijstgevel met oplopende erker.


Burgerhuizen van 1932

Gouden-Boomstraat 32-34 (Brugge)
Burgerhuizen van 1932 naar ontwerp van architect Jules Heyneman. Rode baksteenbouw met uitspringend volume boven de deur.


Burgerhuizen van 1935

Gerard Davidstraat 25-29 (Brugge)
Huizen van 1935 naar ontwerp van architect Jules Heyneman, gevel van nummer 25 aangepast in het vierde kwart van de 20st eeuw. Parement van oranje baksteen verlevendigd door witte banden en bij nummer 25 door overhoeks metselwerk op de borstweringen.


Burgerhuizen Villa Ypriana, Villa Leon-Josephine en Villa Marcelle-Juliette

Kerkstraat 261-265 (Blankenberge)
Samenstel van drie eclectische burgerhuizen van begin 20ste eeuw.


Café Les Vedettes

de Smet de Naeyerlaan 2 (Blankenberge)
Beeldbepalend hoekgebouw van 1907 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke) met centraal een halfronde doorlopende erker.


Citroëngarage Vanhoorickx

Koning Leopold III Plein 10 (Blankenberge)
Citroëngarage Vanhoorickx, garagegebouw van 1933 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke) en één van de eerste realisaties van de 'West-Vlaamse Betonwerkerij' (Brugge).


De Cottages

Kerkstraat 324-344, 348 (Blankenberge)
Wijk "De Cottages" (Kerkstraat, nummers 324-348), in de eerste decennia van de 20ste eeuw aangelegd op een bouwblok tussen de Kerkstraat en de spoorweg Brugge-Blankenberge. Hierbij werden de kavels in en rond een rotonde gegroepeerd.


Dubbele villa Polderhut / Meerlenhof

Zoutelaan 119-121 (Knokke-Heist)
Dubbele villa in cottage- en landelijke stijl naar ontwerp van architect J. Heyneman. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Zwaar centraal balkon. Veelvuldig gebruik van muurankers. Woningen gescheiden door hagen.


Eclectisch herenhuis

Gistelse Steenweg 165 (Brugge)
Eclectisch herenhuis van 1911 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke), met uitweg en verbouwde stallingen aan de Diksmuidse Heerweg. Bakstenen gevel met bezetting van gele en rode baksteen in combinatie met arduin voor onder meer het benadrukken van de muuropeningen, de ornamentiek en de horizontale belijning.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen uit 1934

Sint-Pietersgroenestraat 36-46 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1934 ontworpen door architect Jules Heyneman (Uitkerke). Huisjes hebben een naam, zie gevelstenen, respectievelijk: "de zonhoek", "hageroosje", "sneeuwklokje", "rozemarijntje", "roodkapje", "boomhoek". Per twee gekoppelde huizen geïnspireerd op het typische tuinwijkmodel uit het interbellum.


Eenheidsbebouwing van twee burgerhuizen

Diksmuidestraat 95-97 (Ieper)
Eenheidsbebouwing met twee burgerhuizen naar ontwerp van architecten Jules Heyneman en Alfred Neirynck (Uitkerke-Blankenberge) van 1922.


Eenheidsbebouwing van winkel- en burgerhuis

Diksmuidestraat 57-59 (Ieper)
Eenheidsbebouwing met winkel- en burgerhuis naar ontwerp van architecten Jules Heyneman en Alfred Neirynck (Uitkerke-Blankenberge) van 1922.


Garage Auto-Palace

Elizabetlaan 129 (Knokke-Heist)
Modernistische garage opgericht met dezelfde functie in 1922 naar ontwerp van architect Jules Heyneman. Uitgesproken kenmerken die aansluiten bij de bootstijl: gele bakstenen lijstgevel afgeboord met gevelstenen, buisleuningen aan de centrale balkons, uitgewerkte centrale pijler als vlaggenmast waarop een bolornament.


Handelspand

Langestraat 46 (Blankenberge)
Pand uit het begin van de 20ste eeuw binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge, met een beeldbepalende ligging aansluitend bij het "Oud Stadhuis", ter hoogte van de vroegere Markt waar de Langestraat verbreedt.


Herenhuis

K. Deswertlaan 65 (Blankenberge)
Half vrijstaand herenhuis van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak; gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke).


Hotel Azaert

Onderwijsstraat 3 (Blankenberge)
Hotel gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Bakstenen, witgeschilderde lijstgevel met art-nouveaudetails in de lijnvoering van de arduinen omlijstingen van de rondbogige muuropeningen.


Neoclassicistische bel-etageburgerwoningen

Kerkstraat 269, 289 (Blankenberge)
Neoclassicistische bel-etageburgerwoningen van begin 20ste eeuw.


Samenstel van burgerhuizen

de Smet de Naeyerlaan 83-87 (Blankenberge)
Samenstel van twee identieke burgerhuizen (spiegelbeeld) in art-nouveaugetinte stijl. Ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke) van 1908.


Schoorbakkehoeve

Schorestraat 61 (Middelkerke)
Schorestraat nr. 61. Z.g. " SCHOORBAKKEHOEVE" cf. naambord, benaming verwijzend naar de nabijgelegen gelijknamige brug over de IJzer; eertijds "KNUYDTWALLE". Abdijhoeve in 1176 door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, geschonken aan de Sint-Niklaasabdij van Veurne; in de Franse Tijd verbeurd verklaard en verkocht in 1798. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd


Twee-onder-een-kapvilla

K. Deswertlaan 82-84 (Blankenberge)
Twee-onder-één-kap, waarvan nummer 84 half vrijstaande woning, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke).


Villa

Essendreef 14 (Knokke-Heist)
Villa uit de jaren 1950-1960 gesigneerd architect J. Heyneman (Knokke). Uitgesproken cottage-inslag zie het imitatievakwerk, het houtwerk met onder meer glas in lood en de rieten bedaking.


Villa Berthe

de Smet de Naeyerlaan 95 (Blankenberge)
Burgerwoning van 1912 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Smalle lijstgevel van vier bouwlagen onder mansardedak.


Villa Chantecler

Gistelse Steenweg 167 (Brugge)
Woonhuis van 1913 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Gevel van gele baksteen in combinatie met oranje baksteen voor de speklagen en de strekken.


Villa Le Dauphi en Villa Julienne

de Smet de Naeyerlaan 7-8 (De Haan)
Twee villa's in cottagestijl in omhaagde, deels ommuurde tuin met gietijzeren hek; samen één bouwblok vormend. Volgens bouwaanvragen respectievelijk uit 1907 en 1908; laatste naar ontwerp van architect J. Heyneman (Uitkerke).


Villa Raymond en Villa Roger

Zuidstraat 15-17 (De Haan)
Voormalige "Garage met bovenliggende woonsten" (zie bouwaanvraag) uit 1925 naar ontwerp van architect Jul. Heyneman (Uitkerke); thans zogenaamd "Villa Raymond" en "Villa Roger".


Villa Victor

K. Deswertlaan 15 (Blankenberge)
Burgerhuis van het bel-etagetype gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke). Lijstgevel bekleed met geglazuurde tegels, art-nouveau-inslag in de papavermotieven op de tweede verdieping en in het smeedwerk van de voordeur en balkons.


Villa Yvonne

Gistelse Steenweg 10 (Brugge)
Eclectisch woonhuis van 1923 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke).


Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
Volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog werd de hoeve in de jaren 1920 heropgebouwd, de hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, resten van omwalling ten zuiden en ten westen.


Woning Maria

Damse Vaart-Zuid 30 (Brugge)
Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Jules Heyneman. Typerend parement van witgeglazuurde baksteen, gecombineerd met bruin.


Thema's

Ontwerper van

Elf-Julistraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heyneman [online] https://id.erfgoed.net/personen/2777 (Geraadpleegd op )